Ανανεώθηκε η ειρηνευτική δύναμη στον Λίβανο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα χθες την ανανέωση της εντολής ανάπτυξης ειρηνευτικής αποστολής στον Λίβανο, μετά από τεταμένες διαπραγματεύσεις καθώς και κριτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι τα στρατεύματα του ΟΗΕ θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την απόκτηση όπλων από την Χεζμπολάχ.

Η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), η οποία εγκαταστάθηκε το 1978, διενεργεί περιπολίες

στα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί την Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζει τη συριακή κυβέρνηση και έχει ισχυρή παρουσία στον νότιο Λίβανο, τρομοκρατική οργάνωση.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκι Χέιλι, είπε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί το ψήφισμα, που συνέταξε η Γαλλία, να ανανεώσει την εντολή της UNIFIL ώστε να "διασφαλίσει ότι η UNIFIL εκπληρώνει την αποστολή της στον μέγιστο δυνατό βαθμό".

Μετά από έναν πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006, η εντολή της UNIFIL επεκτάθηκε ώστε να εγγυηθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις την εκκένωση του νότιου Λιβάνου από "ένοπλο προσωπικό, υλικό και οπλισμό", εκτός από ό,τι ανήκε στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

"Για ήδη υπερβολικά μεγάλο διάστημα, η ηγεσία της UNIFIL απέτυχε να διασφαλίσει ότι επιτεύχθηκε ο στόχος αυτός", είπε η Χέιλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την ψήφο ανανέωσης.

Η εντολή της αποστολής δεν έχει αλλάξει, αλλά το ψήφισμα που υιοθετήθηκε χθες γράφει συγκεκριμένα ότι η ειρηνευτική επιχείρηση εξουσιοδοτείται να "αναλάβει κάθε αναγκαία δράση στις περιοχές ανάπτυξης των δυνάμεών της [...] ώστε να διασφαλίσει ότι η περιοχή επιχειρήσεών της δεν χρησιμοποιείται για εχθρικές δράσεις".

Το ψήφισμα επίσης καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η ειρηνευτική αποστολή να αυξήσει την εμφανή παρουσία της, ιδιαίτερα μέσω περιπολιών και επιθεωρήσεων.

Το Ισραήλ διαμαρτύρεται συχνά ότι η UNIFIL έχει δείξει μια πολύ χαλαρή προσέγγιση στην εφαρμογή της εκεχειρίας του 2006 και θέλει ισχυρότερη δράση εναντίον της ανάπτυξης μαχητών από την Χεζμπολάχ που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι συμβαίνει, σε παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.

Ο Λίβανος, από την άλλη μεριά, κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει την εκεχειρία με την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών μέσα στον εναέριο χώρο του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα