Άναψαν τα αίματα ανάμεσα στις συντεχνίες μετά τη συμφωνία

Άναψαν τα αίματα στο στούντιο του SIGMA ανάμεσα στους εκπροσώπους των συντεχνιών των υπαλλήλων, με αφορμή τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα σε κράτος και συντεχνίες για επαναφορά των μισθών των ημικρατικών οργανισμών που επλήγησαν από την κρίση.

Η σπίθα άναψε από τα λεγόμενα του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου, ο οποίος, σε τηλεφωνική παρέμβασή του, δήλωσε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν σε νόμους τα χρόνια της κρίσης είναι παράνομα και αντισυνταγματικά,

προσθέτοντας ότι υπάρχει σχετική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένοντας την ετυμηγορία.

«Από την αρχή προειδοποιήσαμε ότι το πρόβλημα ήταν κυρίως στις τράπεζες και θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για διόρθωση των κακώς εχόντων. Η επίθεση κατά των μισθών δεν θα διορθώσει το πρόβλημα της οικονομίας. Αντιλαμβάνομαι ότι ΣΕΚ και ΠΕΟ είχαν διαφορετικές θέσεις από εμάς, λόγω της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ», κάνοντας λόγο για «συνδικαλίστρια Υπουργό Εργασίας».

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης απάντησε έντονα στα λεγόμενα, λέγοντας ότι ο κος Χατζηπέτρου παραπλανεί με όσα λέει, διερωτώμενος ποια είναι η σκοπιμότητα της επίθεσης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουμε μπροστά, δίνουμε μια μάχη και αγωνιζόμαστε για να επαναφέρουμε τους μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η ΠΑΣΥΔΥ είναι μέσα στα γραφεία της, περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου. Αν τους δικαιώσει, θα είναι μια χαρά, αν όχι, θα πάρουν την αύξηση που πετύχαμε εμείς στις διαπραγματεύσεις», είπε.

Όσον αφορά στην ουσία της συμφωνίας, ο κος Κυρίτσης είπε ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που έχουν πληρώσει κατά 90% τον λογαριασμό της κρίσης κι αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς εκφράζεται μέσα από τα στοιχεία που δημοσιεύουν η Ευρωπαϊκή και Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία.

«Ύστερα από τόσα χρόνια ύφεσης και υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, συρρίκνωσης μισθών και δικαιωμάτων, που μπήκε η οικονομία σε μια σταθερότητα και μια ανάπτυξη, εμείς διεκδικούμε επαναφορά εκείνων που παραχωρήσαμε είτε με ειδικές συμφωνίες που κάναμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είτε που μας τα πήραν με το ζόρι», τόνισε.

Επισήμανε δε ότι η εν λόγω προσπάθεια δεν γίνεται μόνο στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό, από όπου εξάλλου ξεκίνησε. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η συμφωνία που έγινε με την Κυβέρνηση δεν ανατρέπει τα δεδομένα, αλλά επαναφέρει εκείνα που φυσιολογικά δικαιούνται οι εργαζόμενοι που πλήρωσαν αυτά τα χρόνια.

Από την άλλη, ο Γ.Γ. της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μέσα από έναν δομημένο διάλογο, η οποία αποκαθιστά μια αδικία που επωμίστηκαν οι εργαζόμενοι, σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στην απάμβλυνση των προβλημάτων που προέκυψαν από την οικονομική κρίση.

«Από εκεί και πέρα θα ήταν άτοπο, αδόκιμο και άστοχο να γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθεί διελκυστίνδα ανάμεσα στους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δαιμονοποιηθεί η συμφωνία, η οποία, εξάλλου, στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε ότι με τη βοήθεια των παραγωγικών δυνάμεων τα δύσκολα έχουν περάσει, κάτι το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα «μαξιλαράκι», ώστε, αν προκύψουν ανάγκες, να μην χρειαστεί να ζητήσουμε βοήθεια.

Όπως είπε, η εν λόγω απόφαση «αιφνιδίασε» την ΟΕΒ, καθώς δεν συνάδει με τη μέχρι σήμερα πολιτική συνετής διαχείρισης της Κυβέρνησης.

Τέλος, ο Γ.Γ. της ΣΕΚ Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι γνωρίζουν εδώ και χρόνια το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους μισθούς τους και σε εκείνους του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δημόσιος τομέας απλώς «στοιβάζει» χρέος, το οποίο φορτώνεται στις επόμενες γενιές.

Εξέφρασε δε την ανησυχία ότι με τα υπόλοιπα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία, όπως τα κόκκινα δάνεια, η ανεργία και ο μη εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας, «δώσαμε αυξήσεις που τι λένε; Ότι στο τέλος της διαδικασίας το κόστος θα είναι αυξημένο στα 400 εκ. τον χρόνο», είπε.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα