Ανασκόπηση: Σημείο καμπής το 2021 για την Κυπριακή οικονομία

Το 2021 αποτελεί σημείο καμπής για την κυπριακή οικονομία.

Μετά τον πανδημικό σοκ ήρθε και η ενεργειακή κρίση, η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το 2022.

Ωστόσο, η οικονομία, βρίσκεται στις ράγες της σταδιακής ανάκαμψης, με τους αριθμούς να ευδοκιμούν το 2022 και έπειτα, υπό την αίρεση βεβαίως της πανδημίας. 

Μετά την οικονομική κατρακύλα του 2020 η κυπριακή οικονομία επανέρχεται φέτος με τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 ν’ αναμένεται

-Να

κυμανθεί στο 5,5 % του ΑΕΠ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου οικονομικών.

-Τα δημόσια οικονομικά ήταν υπό πίεση και το 2021 λόγω των επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας με το δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης να παραμένει ελλειμματικό κατά €1,129 δισεκατομμύρια που αντιστοιχεί σε 5 % του ΑΕΠ είναι ωστόσο μειωμένο κατά 0,6% από το 2020. 

Το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, ανεβοκατέβαινε γύρω από το ψυχολογικό όριο του 120 % του ΑΕΠ, κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου.

Λόγω των συνθηκών, ωστόσο, της πανδημίας του κορωνοϊού και της κατακόρυφης αύξησης των δημόσιων χρεών όλων των κρατών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το κυπριακό δημόσιο χρέος κρίνεται ως διαχειρίσιμο.

Το Υπουργείο Οικονομικών για το 2021, εκτιμά ότι θα μειωθεί στο 104,2% επί του ΑΕΠ, ενώ περαιτέρω βελτίωση προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια, με το δημόσιο χρέος να μειώνεται στο 97,7% το τέλος 2022.

Παρά το γεγονός ότι το 2020 η ανεργία έφτασε στο 7,6 %, την ώρα που αναμενόταν ν’ αυξηθεί λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, φαίνεται ότι τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης  συγκράτησαν την ανεργία.

Λόγω και της γενικής ανάκαμψης της οικονομίας το 2021 τα ποσοστά ανεργίας θα φτάσουν το 7,5 % ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση για τα επόμενα έτη.

Το 2021 κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποίησε μία έξοδο στις αγορές η οποία αποτελεί και τον φθηνότερο δανεισμό που εισέρρευσε στα ταμεία του κράτους στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τον Φεβρουάριο του 2021 το γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου χρέους εξέδωσε ένα πενταετές ομόλογο ύψους € 1 δισεκατομμυρίου, εκμεταλλευόμενο τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούσαν στις διεθνείς αγορές, στο οποίο λόγω της υψηλής ζήτησης επιτεύχθηκε απόδοση 0,053% και τοκομερίδιο 0,0%.

Η συναλλαγή αποσκοπούσε μεταξύ άλλων στην ενίσχυση του αποθέματος ρευστότητας ενόψει και της αποπληρωμής του Γραμματίου Δημοσίου 52 εβδομάδων ύψους 1,25 δις τον Απρίλιο του 2021 και στην κάλυψη της απώλειας των δημοσιονομικών εσόδων συνέπεια του οικονομικού αντικτύπου από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Ολόκληρος ο πλανήτης το 2021 βρίσκεται μπροστά σε έναν νέο οικονομικό Αρμαγεδδώνα.

Τα καύσιμα, οι μεταφορές, ο ηλεκτρισμός είναι μερικά από τα κομμάτια του παζλ που σχημάτισαν την τέλεια καταιγίδα, η οποία εκτόξευσε τις τιμές σε ιστορικά ρεκόρ.

Στο παγκόσμιο τρένο ακρίβειας αναπόφευκτα εισήλθε και η Κύπρος

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου παρατηρείται άνοδος των τιμών που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, κυρίως λόγω το σοκ συζήτηση που επήλθε μετά την άρση των lockdown στις αρχές του 2021 σε συνδυασμό με την χαμηλή προσφορά, συνεπεία των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και την ενεργειακή κρίση.

Η ακρίβεια γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στην Κύπρο. Το ενεργειακό κόστος και δη των καυσίμων και του ηλεκτρισμού, επιβάρυνε κατά πολύ το κόστος παραγωγής των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Ως εκ τούτου λόγω του ότι τα πετρελαιοειδή αποτελούν την κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο παρατηρείται η εκτόξευση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, η οποία είναι πολλαπλάσια λόγω των προστίμων για τους ρύπους που καλείται να πληρώσει ο οργανισμός, αλλά και λόγω της αδικαιολόγητες καθυστερήσεις εφαρμογής των πολιτικών ενέργειας που έχουν αποφασιστεί.

Γι΄ αυτό το λόγο το Νοέμβριο του 2021, αποφασίστηκε μείωση της τάξης του 10% στου λογαριασμού της ΑΗΚ, ενώ θα γίνει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που θα κληθούν να πληρώσουν νοικοκυριά και ευάλωτες ομάδες για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 

Keywords
Τυχαία Θέματα