Αναστασιάδης: Oι απειλές Ιράν κατά Ισραήλ απειλούν και Κύπρο

Οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν στο Ισραήλ, αποτελεί επίσης απειλή για την Κύπρο λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό i24NEWS, αναφερόμενος στις απειλές βαλλιστικών πυραύλων και τους πιθανούς κινδύνους των πυρηνικών εξοπλισμών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα εν όψει και της τριμερούς συνάντησης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «Ζητήσαμε από το Ιράν να επιδιώξει καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές του και να σεβαστεί την αρχή της μη παρέμβασης», προσθέτοντας «Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική εγγύτητα των δύο χωρών μας, ανησυχούμε επίσης για τη δραστηριότητα των βαλλιστικών πυραύλων οποιουδήποτε κράτους, καθώς και για τους κινδύνους έναρξης μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Ωστόσο, σύμφωνα με το i24news, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί από την ευρωπαϊκή θέση για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, καθώς και σχετικά με τη μετάβαση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Όσον αφορά την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι «συμμερίζεται την παρουσίαση του αμερικανικού σχεδίου, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία θα διασφαλίσει την ύπαρξη του Ισραήλ και θα εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα για κατάληξη σε μια διαρκή συμφωνία διευθέτησης, η οποία θα ενισχύσει τη στρατηγική θέση της Κύπρου, που βρίσκεται μόλις 100 χιλιόμετρα από τις ακτές της Συρίας. «Μια ενωμένη Κύπρος, υπό ομοσπονδιακή στέγη, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως υποδειγματικό μοντέλο μιας ευημερούσας και ειρηνικής δημοκρατίας στην ταραχώδη γειτονιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Ερωτηθείς για το μέλλον των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ, απάντησε «Αυτή είναι μια εύκολη ερώτηση, που έχει μια εύκολη απάντηση. Ούτε ο ουρανός είναι το όριο!». Ο Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε «κοινές δημοκρατικές αξίες και κοινό γεωστρατηγικό όραμα» με το Ισραήλ, εκτός από την οικονομική, περιβαλλοντική συνεργασία και ακόμη και τον «συντονισμό των διασπορών μας».

Πρέπει να σημειώσω, συνέχισε, ότι η επικείμενη τριμερής συμπίπτει με τη μεγάλη περίσταση της 70ης επετείου της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, κατά την οποία αναγνωρίζουμε τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα και το έξυπνο πνεύμα του λαού του Ισραήλ.

Αναφορικά με την ενεργειακή συνεργασία και την κατασκευή του αγωγού East Med, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ακριβώς επειδή η συνεργασία μας είναι τόσο αξιόπιστη, μπορεί να δημιουργήσει έναν ισχυρό στρατηγικό πλαίσιο, με ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει πολύ ευρύτερη γεωπολιτική επίδραση», ανέφερε ο Αναστασιάδης, προσθέτοντας «Σε μια εποχή όπου η σταθερότητα της περιοχής μας απειλείται από τις δυνάμεις της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και του ριζοσπαστισμού, η Κύπρος και το Ισραήλ στέκονται και θα συνεχίσουν να στέκονται μαζί ως πυλώνες σταθερότητας και υποδειγματικής συνεργασίας, που μπορούν να επεκταθούν και να συμπεριλάβουν και άλλους εταίρους που μοιράζονται αυτή τη στρατηγική επιλογή, προς το ευρύτερο όφελος της περιοχής μας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα