Αναστασιάδης: Δεν θα διαπραγματευτώ για την βάση της λύσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό έπειτα και από την εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, την βάση των συνομιλιών, το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκία και το ζήτημα της Αμμοχώστου μίλησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εκπομπή Χωρίς Περιστροφές του  Σίγμα και τον Γιάννη Καρεκλά. Ο ΠτΔ ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση σύγκλισης άτυπης πενταμερούς  δεν θα διαπραγματευτεί για την βάση λύσης . Παράλληλα άφησε αιχμές κατά του ΑΚΕΛ τονίζοντας πως όταν ο ίδιος ανέλαβε όλο κόστος

το 2004 στο Σχέδιο Ανάν, «κάποιοι έψαχναν να βρουν τσιμέντο». 

Ακολουθεί απομαγνητοφώνηση και βίντεο του αποσπάσματος.

 

ΚΑΡΕΚΛΑΣ: Από την επόμενη του Κραν Μοντανά οι Τούρκοι κατέστησαν σαφές σχεδόν όλα όσα εμείς λέμε ότι είναι στο πλαίσιο λύσης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: «Άραγε ήταν αμέσως μετά το ναυάγιο που τα απέρριψαν ή στόχος ήταν να ναυαγήσει το Κραν Μοντανά για να πάμε στα άλλα; Στόχος της Τουρκίας, παρά τη δική μας καλή θέληση και πέρα από αφηγήματα, ήταν το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Εξ ου και η αδιαλλαξία και η εμμονή στην διατήρηση εγγυήσεων για 15 χρόνια ή όπως είπε ο κ.Τσαβούσογλου αν είστε καλά παιδιά στα 15 χρόνια. Να διατηρηθούν εσαεί δηλαδή, με όρο την επανεξέταση σε 10 χρόνια. Είπαν για μόνιμη βάση της Άγκυρας. Βλέπω και παρακολουθώ μύθους. Ότι ευθύνεται ο Αναστασιάδης. Πιστεύω ότι δεν θα αρνηθούν να πάνε σε άτυπη συνάντηση. Αυτό που έχω καθήκον να πω είναι να δηλώσω την ετοιμότητα, όπως κάλεσα και τον Τατάρ για γνωριμία και να ανταποκριθώ θετικά και θέτω τη βάση του διαλόγου. Η πρωτοβουλία του ΓΓ θα αναληφθεί και με βάση την τελευταία συνάντηση στο Βερολίνο».

Περί περιβάλλοντος που πρέπει να δημιουργηθεί

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: «Υπάρχουν δυο στάδια. Η άτυπη συνάντηση που θα διαπραγματεύεται την ατζέντα, δηλαδή την βάση της συζήτησης και υπάρχουν οι συνομιλίες που θα αφορούν την ουσία της διαδικασίας. Βεβαίως, στην άτυπη ορθό και καλύτερο είναι να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες η Τουρκία. Εκεί βεβαίως (σ.σ στην άτυπη) δεν θα διαπραγματευτώ για την βάση λύσης. Εκεί θα διαπραγματευτώ ποια θα είναι η σύνθεση, ο ρόλος και η παρουσία της ΕΕ. Επομένως υπάρχει μια διαφορά. Όταν θα πάω για διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να νιώθω ότι δεν πάω υπό απειλή. Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν σαν πραγματικοί Κύπριοι, αν μπορεί να συνειδητοποιήσει ο κ. Τατάρ ότι τούτη η χώρα δεν μπορεί να εξαρτάται από καμιά [άλλη].

Εγώ δεν θέτω όρους ούτε προϋποθέσεις για συνομιλίες. Είναι κοινή απόφαση του Εθνικού ότι δεν πάμε σε συνομιλίες υπό απειλές. Αναφορικά με τις κατηγορίες του ΑΚΕΛ για αλλοπρόσαλλη πολιτική. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει πολιτικός που δεν ελίχθηκε κατά καιρούς και για λόγους ορθής διαπραγμάτευσης. Η λύση θα περάσει μέσα από δημοψήφισμα».

Ο νεκρός χρόνος των διαπραγματεύσεων

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: «Διερωτώμαι εάν αυτό εξαρτιόταν από εμένα. Όταν ζήτησα από τον κ. Ακιντζί να βρεθούμε και βρεθήκαμε τον Αύγουστο η Άγκυρα ήταν αντίθετη. Πώς θα πηγαίναμε σε Πενταμερή; Την απέρριψαν ακόμη και μετά που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε εμένα και τον κ. Ακιντζί στο Βερολίνο. Η Τουρκία έβρισκε πρόσχημα εκλογές Ελλάδας, κατεχομένων, Brexit. Τα προσχήματα προέρχονταν από τουρκικής πλευράς και όχι από την βούληση την δική μου.

Το να λέμε να αλλάξουμε πορεία. Δεν άκουσα ποια πορεία να ακολουθήσουμε. Δεν άκουσα ποιο κόστος να προκαλέσουμε στην Τουρκία. Θα πρέπει να ακούγεται μια συγκροτημένη ανάλυση. Εμφανέστατα, η Τουρκία έχει παραβιάσει προ του ΕΣ του Οκτώβρη (1/10) και διαμηνύθηκε στην Άγκυρα να μην προκαλέσει περαιτέρω έκνομες ενέργειες».

Ο ΠτΔ ανέλυσε επίσης τις προκλήσεις που ακολούθησαν εκ μέρους Τουρκίας και διερωτήθηκε «γιατί τα κράτη δεν κάνουν μια ανάλυση, όλοι βλέπουν τις παραβιάσεις της Τουρκίας που είναι ο ταραξίας. Τι είναι αυτό που δεν επιτρέπει πρόκληση πραγματικού κόστους; Είτε από τις ΗΠΑ που παρακολουθεί κι αυτή παραβιάσεις που αφορούν το ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, στο διεθνές δίκαιο υπερισχύουν τα εθνικά συμφέροντα. Τα οικονομικά συμφέροντα. Είναι εύκολο να λες προκάλεσε πραγματικό κόστος. Μετρούμε το μέγεθος μας;  Επιλέγεις τα όπλα. Τα όπλα δεν είναι άλλα από το διεθνές δίκαιο και την διπλωματία, τις συμμαχίες. Δεν μπορεί η ΕΕ να αδιαφορεί επ’ άπειρον. Εκείνοι που μου λεν ότι ακολουθώ εσφαλμένη πορεία. Καλό θα είναι να κάνουν και αναλύσεις και εισηγήσεις».

Επίσης, έκανε λόγο για μεθοδική πορεία προς τις κυρώσεις. «Αναφορικά με το Συμβούλιο και την πρωτοβουλία της Γερμανίας ότι είπε να της δείξουμε εμπιστοσύνη, τι επιλέγεις; Για 60 μέρες να προκαλέσεις έναν άνθρωπο (σ.σ Ερντογάν) που αντιδρά αντίθετα; Επιλέγεις να εξαντληθούν τα περιθώρια και να εκτεθεί και η ΕΕ. Αυτή την ώρα κρίνεται και η αξιοπιστία της Ευρώπης και μεταφέρεται το βάρος στην Τουρκία. Εκείνη θα επιλέξει αν θέλει καλές σχέσεις με ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Πιέσεις για το ζήτημα των κυρώσεων;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: «Όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στην επιβολή κυρώσεων, κάποια κράτη είπαν είμαστε μαζί σας, αλλά εξαντλήστε τα περιθώρια. Πόσο παράλογος θα ήμουν να εκβιάζω την ΕΕ για μη κυρώσεις στην Λευκορωσία και να πιάσω 5 ονόματα σε μια λίστα. Έπρεπε να πάω με κάποια θέση. Θέτεις στόχους, εξαγγέλλεις πολιτικές αλλά δεν είναι «ή αυτό ή τίποτα». Θα πρέπει να είσαι ευέλικτος για να πάρεις το μέγιστο που μπορείς να πάρεις».

Σχετικά με το ζήτημα της ΔΔΟ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: «Τα αφηγήματα προκειμένου να κατηγορηθώ είναι ότι τάχα εγκατέλειψα την ΔΔΟ. Όταν ανέλαβα το όλο κόστος (σ.σ το 2004), κάποιοι έψαχναν να βρουν τσιμέντο. Δεν άλλαξε η πολιτική μου έκτοτε. Το 2017, εκείνο που άλλαξε όσο αφορά την ανάγκη επιμονής ήταν όταν μέσα από τις αναιρέσεις συγκλίσεων έβλεπα την προσπάθεια της Τουρκίας να είναι υπό τον έλεγχο η νέα κατάσταση πραγμάτων. Δεν διαφοροποιήθηκα όσο αφορά την βάση λύσης αλλά προς κάποια προαπαιτούμενα που θα διασφαλίζουν λειτουργικότητα, βιωσιμότητα αλλά και αποδεκτικότητα της λύσης από τον κυπριακό ελληνισμό.  Αυτό μεταξύ των άλλων, πέραν των εγγυήσεων, πέραν της παρουσίας στρατού ήταν και το θέμα της πολιτικής ισότητας. Ήδη, έχουμε συγκλίσεις στην νομοθετική εξουσία, στην δικαστική, μένει η εκτελεστική. Πόσο άδικο είναι να ζητά η [μικρότερη] πληθυσμιακή κοινότητα να είναι εκείνη που θα αποφασίζει δια της θετικής ψήφου για όλες τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης; Ως αντιπρόταση είπα ότι δέχομαι να έχετε την θετική ψήφο. Δεν θα σας στερήσω αυτό που θα εξαλείψει τις ανησυχίες σας αν η πλειοψηφία καταχραστεί της αριθμητικής της υπεροχής. Εκεί όπου η πλειοψηφία εισηγηθεί απόφαση που θα βλάπτει τα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας να ενασκείτε την θετική σας ψήφο. Τι πιο δίκαιο υπάρχει; Προστατευτική δικλίδα και την ίδια ώρα λειτουργικό κράτος. Θέλω να ξεκαθαρίσω».

Το φλερτ της λύσης δυο κρατών

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: «Το αφήγημα από εκεί ξεκινά. Διερωτώμαι αν αποδεχόμουν την λύση δυο κρατών τότε γιατί δεν την έκανε δεκτή ο κ.Τσαβούσογλου, του οποίου είναι στόχος (σ. σ τα δυο κράτη). Δεν απαντώ σε αστεϊσμούς. Η διεθνής κοινότητα δεν θα αποδεχθεί τα δυο κράτη. Ούτε η ΕΕ αλλά ούτε και η διεθνής κοινότητα. Είναι παντού η τάση για αποσχιστικές δράσεις εθνικών ομάδων».

Αμμόχωστος

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: «Το ότι την είχα ως προτεραιότητα αποτελεί το γεγονός ότι τον Γενάρη στην Γενεύη το 2017 κατατέθηκαν χάρτες. Το μέγιστο μέρος επιστροφής εδαφών ήταν η επαρχία και η περίκλειστη πόλη.

Να μιλήσω ανοικτά; Για το αγγλοκαναδοαμερικανικό σχέδιο στο οποίο η Αμμόχωστος διδόταν αρκεί να άρχιζαν οι συνομιλίες; Να μιλήσω αργότερα για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ή για σχέδια που απορρίψαμε που επιστρεφόταν η Αμμόχωστος; Για τις προσπάθειες που εγώ κατέβαλα όταν επισκέφθηκε την Κύπρο ο αντιπρόεδρος τότε των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν; Που είχαμε συμφωνήσει για επιτροπή και περισσότερα βήματα και απέρριψε την πρόταση ο Έρογλου;

Το 2016 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έγινε σύσκεψη για να πεισθούμε να ανοίξουμε κεφάλαια και ζήτησα να επιστραφεί η Αμμόχωστος. Τότε είπε ο Νταβούτογλου να αναγνωρίσουμε το αεροδρόμιο της Τύμπου και αρνήθηκα.

Η Αμμόχωστος είναι ένα εκ των προαπαιτουμένων. Είναι δυνατό να υπάρξει λύση χωρίς αναπροσαρμογή εδαφών; Και χωρίς επιστροφή Αμμοχώστου ή και της Μόρφου είναι δυνατή αναπροσαρμογή εδαφών; Η πάροδος του χρόνου δημιουργεί και παγιώνει τετελεσμένα. Γι’ αυτό από το 2015-17 σημειώσαμε πρόοδο με τον κ. Ακιντζί. Ο στόχος του κ. Ακιντζί ήταν η λύση αλλά της Τουρκίας η κατάρρευση. Ζήτησα τρίπτυχο των συγκλίσεων και να δώσουμε από κοινού δημοσιογραφική με Ακιντζί για να ξέρει ο κόσμος που συμφωνούμε. Απορρίφθηκε αυτό. Εκείνοι είπαν ότι έχουν πρόβλημα στην μετάφραση, ότι άλλα θα λέμε εμείς στα ελληνικά.

Δεν θέλω να σχολιάσω ποιος ήταν αποτελεσματικότερος ηγέτης (σ.σ κατοχικός). Το θέμα είναι να δούμε πώς δημιουργούμε συνθήκες με προοπτική την ελπίδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα