Αναστασιάδης: Κακώς φορτώνουν ευθύνες στην Κύπρο

"Κακώς η Κύπρος εβρέθη να φέρει μέρος της ευθύνης", διαμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχώερησε στο Euronews, ο ΠτΔ ανέφερε ότι δεν θα ήταν δυνατό να περιμένει κάποιος από την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα έδινε τη συγκατάθεσή της για άνοιγμα των κεφαλαίων,

ενώ τόνισε ότι "ερωτηθήκαμε αν είχαμε πρόθεση και συνεπώς ήταν κατά παράβαση των κανόνων που ισχύουν σήμερα για το άνοιγμα των όποιων κεφαλαίων".

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ποιες είναι οι εντάσεις της Κύπρου σε αυτό το συγκεκριμένο προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας;

Θα έλεγα ότι κακώς η Κύπρος εβρέθη να φέρει μέρος της ευθύνης, γιατί κακώς έγινε αποδεκτό πέντε κεφαλαία τα οποία είχαν παγώσει από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης σαν αποτέλεσμα της μη ανταπόκρισης, της μη υλοποίησης από πλευράς Τουρκίας των υποχρεώσεών της, όπως προκύπτουν από το πρωτόκολλο της Άγκυρας αλλά και το διαπραγματευτικό πλαίσιο, ήταν αδύνατο να περιμένει κάποιος από εμάς ότι θα δίναμε τη συγκατάθεσή μας. Παράτυπα, θα μπορούσα να πω και λυπάμαι αλλά είμαι υποχρεωμένος να το πω, δεν ερωτηθήκαμε αν είχαμε πρόθεση και συνεπώς ήταν κατά παράβαση των κανόνων που ισχύουν σήμερα για το άνοιγμα των όποιων κεφαλαίων.

Όταν λέτε πως δεν ερωτηθήκατε, εννοείτε από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ναι, από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπότε, τώρα τι ακριβώς ζητάτε;

Από τη μία, θα πρέπει να ανοίξει τους λιμένες τους αερολιμένες, (στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, κάτι το οποίο αντίθετα δεν πράττει.

Με σωρεία δηλώσεων, επιστολών ή υπομνημάτων αναφέρεται σε «μη υπάρχουσα χώρα». Προχθές, το χειρότερο, και λυπάμαι που χρειάζεται να το σημειώσω, όταν ο κύριος Τουσκ επεσκέπτετο την Λευκωσία και επρόκειτο να πάει στην Άγκυρα, τον υποχρέωσαν, γιατί δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, να προσγειωθεί πρώτα σε έναν άλλο αερολιμένα άλλης χώρας και στη συνέχεια να μεταβεί στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη.

Πέρα του θέματος του ανοίγματος των κεφαλαίων και της ενταξιακής διαπραγμάτευσης έχει θέσει και κάποια άλλα αιτήματα, έχει και κάποιες άλλες απαιτήσεις. Το ένα θέμα είναι το οικονομικό, τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον τα οποία ζητάει η Τουρκία. Εσείς είστε διατεθιμένοι ως Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλλεται σε αυτό;

Δεν θα φέρναμε ένσταση. Βεβαίως να πω ότι δεν θα καταβάλαμε τα χρήματα προς την Τουρκία αλλά όπως έχουμε πράξει και με τα προηγούμενα 3 δισεκατομμύρια και τη δική μας συνεισφορά για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον Λίβανο και την Ιορδανία.

Προηγουμένως, είπατε κάτα κάποιο τρόπο πως οι Ευρωπαίοι εταίροι σας έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων με το προσχέδιο της συμφωνίας. Το βέτο είναι κάτι το οποίο θα χρησιμοποιούσατε;

Βεβαίως, βεβαιότατα ναι. Αυτό έχω τονίσει και στους εταίρους και στο προηγούμενο Συμβούλιο της 7ης Μαρτίου και κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τουσκ, τον πρόεδρο Γιούνκερ και τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς, ότι η Κύπρος θα ασκήσει το βέτο εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή.

Keywords
Τυχαία Θέματα