Αναστασιάδης: Λύση χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις

Την ελπίδα ότι οι Τουρκοκύπριοι θα επιτρέψουν τελικά την πρόσβαση του ΔΝΤ στο τραπεζικό τους σύστημα για τη διεξαγωγή του απαραίτητου ελέγχου, εξέφρασε ο ΠτΔ, τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσης χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων οποιασδήποτε τρίτης χώρας ή δικαιώματα στρατιωτικής παρέμβασης.

Την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο στις 28 Ιουνίου, θα υπάρξει ένας

παραγωγικός διάλογος, χωρίς προϋποθέσεις και μέσω εποικοδομητικών προτάσεων, «να μπορέσουμε να έρθουμε κοντά για να επιτύχουμε μια συνολική διευθέτηση που θα διέπεται από τις αρχές και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών, με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσφωνώντας τη Συνέλευση της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) με την ευκαιρία της κοινής Συνάντησης της Διοικούσας Επιτροπής και Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας στην Κύπρο.


Μια διευθέτηση που θα επανενώνει πραγματικά την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά, το πιο σημαντικό, μια διευθέτηση που θα προστατεύει όλους τους πολίτες, τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους, δημιουργώντας ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος και τις προοπτικές ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ όλων των κατοίκων του νησιού, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων οποιασδήποτε τρίτης χώρας ή δικαιώματα στρατιωτικής παρέμβασης, πρόσθεσε.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Διοικητή της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης Ρολφ Βέντσελ για το επίσημο ενδιαφέρον της CEB στη στήριξη των προσπαθειών που σχετίζονται με την ανάπτυξη και ανοικοδόμηση των υποδομών μετά την επανένωση, σύμφωνα με την αποστολή της CEB.

Η χρηματοδότηση έργων υποδομής και ανάπτυξης, μπορεί να διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο σε μια επανενωμένη Κύπρο, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι μια τέτοια εμπλοκή της CEB είναι πολύ σημαντική λόγω της μεγάλης εμπειρίας της, της βαθιάς γνώσης του νησιού και της εξαιρετικής συνεργασίας με τις κυπριακές αρχές.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε την ανάγκη επίτευξης μιας οικονομικά βιώσιμης λύσης, ώστε να αποφευχθούν γεγονότα όπως αυτά του πρόσφατου παρελθόντος, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως, όπως σημείωσε, να θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της λύσης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ζητήσει επισήμως τεχνική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα, ειδικότερα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα της κατεχόμενης περιοχής, την εκτίμηση, όσο το δυνατόν ακριβέστερα, του κόστους των θεμάτων περιουσιακού (επανεγκατάσταση, αποζημίωση κ.λπ.) και την εξεύρεση πιθανών πηγών χρηματοδότησης των σχετικών πτυχών της λύσης, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Τουρκοκύπριοι θα επιτρέψουν τελικά την πρόσβαση του ΔΝΤ στο τραπεζικό τους σύστημα για τη διεξαγωγή του απαραίτητου ελέγχου και θα παραχωρήσουν τα απαραίτητα στοιχεία.

Κάτι που δεν έχει γίνει κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, όταν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ενεπλάκησαν στην αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης στις κατεχόμενες περιοχές, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μετά την πρωτόγνωρη περίοδο ύφεσης και την επακόλουθη επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015, η οικονομία της Κύπρου συνέχισε τη θετική της πορεία το 2016, με ακόμη υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, περίπου στο 2,8%, αποδεικνύοντας έτσι την ισχυρή ανάκαμψη της και την οριστική έξοδό της από την ύφεση.

Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος διέθετε απόλυτα ισορροπημένο προϋπολογισμό, ενώ το τραπεζικό μας σύστημα, το οποίο πλήγηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας αντανακλώνται στις αναβαθμίσεις της από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίες υπογραμμίζουν την επιτυχή αναδιάρθρωσή της και την ταχεία διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, καθώς και την εντυπωσιακή απόδοση και αντοχή της οικονομίας.

«Οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μεσοπρόθεσμα, αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ενισχυμένο μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό κινητήριο μοχλό για κάθε οικονομία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα