Αναστασιάδης: Με το βέτο δεν θέλαμε να προστατεύσουμε τη Λευκορωσία (ΒΙΝΤΕΟ)

Την άποψη ότι το μπλοκ των «27» κρατών -μελών της ΕΕ θα έχει ενιαία στάση στην έκτακη συνοδο κορυφής για την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Αλεξάντρ Λουκασενκο στη Λευκορωσίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας Νικος Ανστασιάδης μιλώντας στο euronews και την Έφη Κουτσκώστα, πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

"Είναι απολύτως απαράδεκτο. Είναι μια κρατική πειρατεία. Σίγουρα, θα είναι ένα από τα θέματα που θα

εξεταστούν στη σημερινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και λυπάμαι ειλικρινά, αλλά αυτά τα αυταρχικά καθεστώτα, πρέπει να πάρουν ένα μάθημα, ένα μάθημα ή ένα ισχυρό μήνυμα ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή κατά της διεθνούς τάξης. Τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες".

Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν σαφής εξηγώντας περιεκτικώς τη στάση που τήρησε η Κύπρος θέτοντας προς λιγων μηνών βέτο κατά των κυρώσεων προς το καθεστώς Λουκασένκο.

"Δεν το κάναμε για να προστατεύσουμε τη Λευκορωσία. Προσπαθούσαμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά την αντιμετώπιση της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και μάλιστα για όσο διάστημα η Κύπρος αντιμετωπίζει την επιθετικότητα της Τουρκίας είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά.

Αρνούνται να διαπραγματευτούν για να βρεθεί μια ειρηνική λύση του κυπριακού ζητήματος, ενώ ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζουν ή δεν εφαρμόζουν τις δικές τους υποχρεώσεις έναντι ενός κράτους μέλους. Αυτός ήταν ο λόγος.

Ήταν ένα μήνυμα στους εταίρους μας ότι "δεν μπορείτε να είστε επιλεκτικοί". Πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις. Αλλά από την άλλη πλευρά, όταν η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κατά της Κύπρου ή εναντίον της Ελλάδας ή μέσω της εμπλοκής στη Λιβύη ή στη Συρία ή στο Ναγκόρο Καραμπάχ, με όλες αυτές τις συμπεριφορές που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, δεν θα μπορούσαμε να τις αγνοήσουμε.

Γι' αυτό έχουμε πει ότι είτε θα είστε πολύ πιο αντικειμενικοί, υιοθετώντας τα ίδια μέτρα για όλους εκείνους που συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να δεχτούμε συμπεράσματα ή κυρώσεις που στρέφονται εναντίον μιας χώρας αλλά αγνοώντας την άλλη ".

Διαβάστε επίσης: Οι 27 υιοθέτησαν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας- Αγγίζουν και τον Λουκασένκο

Πηγή: euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα