Αναστολή εκποιήσεων, αναστολή δόσεων

Ενδέχεται σήμερα να μη συνεδριάσει το ΔΝΤ για να μας δώσει 85 εκ.Η απόφαση της Βουλής, να αναστείλει την ισχύ του νόμου για εκποιήσεις για ένα μήνα, ενδέχεται να δημιουργήσει νέες περιπέτειες για το κυπριακό Πρόγραμμα ΣτήριξηςΣε περιπέτειες φαίνεται πως οδηγεί το κυπριακό Πρόγραμμα Στήριξης η απόφαση της Βουλής να προχωρήσει, χθες, με πλειοψηφία

(34 υπέρ, 19 κατά), σε αναστολή της ισχύος του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Κι αυτό ένεκα του γεγονότος πως μόλις τρία εικοσιτετράωρα μετά την εκταμίευση της δόσης 350 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, το Κοινοβούλιο προχώρησε σε αναστολή ενός νόμου, ο οποίος ήταν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση τής εν λόγω δόσης και η οποία καθυστέρησε να εκταμιευθεί δυο ολόκληρους μήνες.

Μάλιστα, η χθεσινή κίνηση της Βουλής ενδέχεται να μπλοκάρει την εκταμίευση 85 εκ. ευρώ από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο πιθανόν να μη συνεδριάσει τελικά σήμερα για λήψη απόφασης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, μέχρι αργά χθες βράδυ παρέμενε ασαφές κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του ΔΝΤ. Πηγή εκτός Ταμείου ανέφερε ότι υπήρχαν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον, ενώ εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν ήταν σε θέση εκείνη τη στιγμή να δώσει απάντηση.Έντονη αντιπαράθεσηΗ χθεσινή ψήφιση της αναστολής της ισχύος του νόμου για τις εκποιήσεις σημαδεύτηκε από την έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή του κυβερνώντος κόμματος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε πως διακυβεύεται η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου και της χώρας μας. «Δεν είναι κουτόφραγκοι οι δανειστές. Θα λένε ότι οι έξυπνοι Κύπριοι πήραν τη δόση και μετά από τρεις μέρες αλλάζουν νομοθεσίες. Θα πληγεί η αξιοπιστία της χώρας μας», εξήγησε, για να λάβει απάντηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως η κίνηση αυτή είναι ένας μοχλός πίεσης προς την Κυβέρνηση, να καταθέσει στη Βουλή το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε, παράλληλα, πως η αναστολή θα είχε νόημα αν ο νόμος ήταν ενεργός, από πλευράς αντιπολίτευσης όμως τονίσθηκε πως ανεξάρτητα από όσα λέει η Κυβέρνηση, ο νόμος βρίσκεται σε ισχύ.Τι λέει η αντιπολίτευσηΑπό την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αντικρούοντας το επιχείρημα του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ότι ο νόμος για τις εκποιήσεις δεν μπορεί να εφαρμοστεί, υποστήριξε πως απομένει μόνο η ρύθμιση των διαδικασιών για τη δημοπράτηση, σημειώνοντας πως ήδη οι τράπεζες ετοιμάζονται για μαζικές εκποιήσεις και αναμένουν τη ρύθμιση αυτή για να προχωρήσουν. Χαρακτήρισε δικαιολογημένη την ανησυχία του κ. Νεοφύτου για τις αντιδράσεις της Τρόικας, σημειώνοντας πως «ο λόγος της (Τρόικα) είναι μανιφέστο για την Κυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, στη δική του παρέμβαση, τόνισε πως η Βουλή καλείται να νομοθετήσει όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη. Παρατήρησε δε, ότι οι εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας ήταν απαιτήσεις της Τρόικας, με το πρώτο να αφορά τις τράπεζες και το δεύτερο τους απλούς οφειλέτες. Υπενθύμισε, ταυτόχρονα, τη δέσμευση της Κυβέρνησης πριν από το τέλος του χρόνου να καταθέσει το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και είπε ότι η Βουλή δεν ευθύνεται, εάν η Κυβέρνηση δεν υπήρξε συνεπής.Ερωτήματα κι επικρίσειςΟ βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρβάβα διερωτήθηκε κατά πόσο όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τα είχε πει και στην Κυβέρνηση. «Η Κυβέρνηση ευθύνεται, που η Βουλή αναγκάζεται να ψηφίσει αναστολή της νομοθεσίας», είπε. Διερωτήθηκε ακόμη γιατί η Τρόικα δεν ενοχλείται που ο νόμος για τις εκποιήσεις είναι ανενεργός. Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ ανέφερε, με τη σειρά του, πως το επιχείρημα για απώλεια της δόσης δεν είναι έξυπνο ούτε αποτελεσματικό. «Ευθύνη για τη δόση φέρει η Κυβέρνηση και οι τραπεζικοί, επειδή δεν έκαναν ό,τι έπρεπε», τόνισε. Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε πως επιβάλλεται να συνεχιστεί το πάγωμα της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις, «για λόγους ηθικής και για λόγους αξιοπιστίας της Βουλής».Υπονομεύεται η αξιοπιστία μαςΣτην πρώτη αντίδραση μετά την ψήφιση της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τόνισε σε δήλωσή του πως η αναστολή υπονομεύει καίρια την αξιοπιστία της χώρας μας. «Η αναστολή της εφαρμογής μιας νομοθεσίας, που ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζεται, είναι πράξη αχρείαστη και αδικαιολόγητη. Απλώς στέλνει το μήνυμα πως δεν έχουμε, δυστυχώς, αποβάλει νοοτροπίες και συμπεριφορές που τόσο πολύ μας κόστισαν», τόνισε.Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ υποδεικνύει πως η απόφαση της Βουλής είναι χωρίς πραγματικό όφελος για τους δανειολήπτες, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας διακοπής του Προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα