Αναταραχή στα κατεχόμενα από τις απεργίες ταξί

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας των οδηγών ταξί στα κατεχόμενα, η έκθεση για το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου και οι αντιδράσεις του ΡΤΚ, είναι τα δύο κύρια θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Αναφορές γίνονται και στην εγκατάλειψη βρέφους σε «κρατικό» νοσοκομείο, στην καταδίκη σε τρία χρόνια φυλάκισης οδηγού μοτοσικλετιστή για πρόκληση θανατηφόρου δυστυχήματος, καθώς και στην ανοδική πορεία της συναλλαγματικής αξίας του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας.

Η

εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Έκλεισαν και το Ερτζάν», αναφέρεται στη διαμαρτυρία των οδηγών ταξί χθες στα κατεχόμενα και γράφει ότι, μετά τη «βουλή» και το «πρωθυπουργικό γραφείο», οι οδηγοί κατευθύνθηκαν στο παράνομο αεροδρόμιο. Η ένωση των οδηγών έδωσε χρόνο μέχρι την Παρασκευή στην «κυβέρνηση» για ικανοποίηση των αιτημάτων του, διαφορετικά απειλούν ότι θα κλείσουν τις εισόδους και εξόδους του αεροδρομίου. Γράφει, ακόμα, ότι εντάσεις προκλήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρία της «βουλής» κατά τη συζήτηση της έκθεσης για το Ερτζάν. Αλλού αναφέρει ότι το «τμήμα» προστασίας του περιβάλλοντος άρχισε τους εντατικούς ελέγχους και κατά το τελευταίο διάστημα έχουν επιβληθεί 80 πρόστιμα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Μεγάλος ο θυμός», γράφει ότι κατά τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των οδηγών ταξί στα κατεχόμενα δημιουργήθηκαν εντάσεις μετά και από απόφαση του «πρωθυπουργού» να μην συναντηθεί μαζί τους, ενώ οι οδηγοί έκλεισαν δρόμους στη Λευκωσία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Αναφορά γίνεται και στην άνοδο της συναλλαγματικής αξίας του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας, μετά και την απόφαση για αναστολή έκδοσης βίζας από διάφορες χώρες. Γράφει, ακόμα, ότι επίσκεψη στον «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν πραγματοποίησαν χθες κοινοτάρχες, μέλη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, για να συζητήσουν τις επικείμενες «εκλογές» τοπικής αυτοδιοίκησης τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Το Ερτζάν στην ημερήσια διάταξη», γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της «βουλής», το θέμα της έκθεσης που ετοιμάστηκε για τη διαχείριση του παράνομου αεροδρομίου Ερτζάν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Κατά τη συζήτηση δημιουργήθηκαν εντάσεις, με τον ηγέτη του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρχάν να κατηγορεί και πολιτικούς για κακή διαχείριση του θέματος, ενώ είπε ότι θα ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Αλλού γράφει ότι οι οδηγοί ταξί ξεκίνησαν χθες τη διαμαρτυρία τους από τη «βουλή», συνέχισαν στο «πρωθυπουργικό» γραφείο και κατέληξαν στο παράνομο αεροδρόμιο. Αναφέρει, ακόμα, ότι σε 3,5 χρόνια ποινή φυλάκισης καταδικάστηκε ο Ομούρ Γκιρντί, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο του μοτοσικλετιστή Αντέμ Γιαράν.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ζημιώθηκε το κράτος από το Ερτζάν», γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της «βουλής» προκλήθηκαν εντάσεις κατά τη συζήτηση της έκθεσης για το παράνομο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του παράνομου αεροδρομίου δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί και το ίδιο το «κράτος». Γράφει, ακόμα, ότι άφησαν το τιμόνι και βγήκαν στους δρόμους οι οδηγοί ταξί στα κατεχόμενα, ζητώντας να γίνονται έλεγχοι για παράνομους ταξιτζήδες και για την παραχώρηση άδειας ταξί σε όσους αιτούνται άδειας. Γράφει, επίσης, ότι ακόμα ένα βρέφος εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του, η οποία άφησε το 15-20 ημερών βρέφος της σε «κρατικό» νοσοκομείο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Έγκλημα διαπράχθηκε στο Ερτζάν», αναφέρεται στην έκθεση για τη διαχείριση του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου. Η εφημερίδα γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν θα ζητήσει να γίνει έρευνα, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών, για όλους όσοι, σύμφωνα με την έκθεση, έχουν εκμεταλλευτεί την κατάσταση προς οικονομικό όφελος τους. Γράφει, ακόμα, ότι η παραχώρηση τουριστικών αδειών «Τ» σε ιδιωτικά οχήματα ή αυτοκίνητα ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και ο ανεπαρκής έλεγχος των παράνομων οδηγών ταξί είναι τα αιτήματα των ταξιτζήδων, οι οποίοι χθες έκλεισαν δρόμους στην κατεχόμενη Λευκωσία και αργότερα την είσοδο του παράνομου αεροδρομίου. Προβάλλει, ακόμα, την απόφαση «δικαστηρίου» στην υπόθεση του θανάτου μοτοσικλετιστή και γράφει ότι αφού κρίθηκε ένοχος ο οδηγός για πρόκληση θανατηφόρου δυστυχήματος, καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια ποινή φυλάκισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα