Αναθεωρείται η διαδικασία παραγωγής φαρμάκων με σαρτάνες

Οι φαρμακευτικές εταιρείες αναθεωρούν την διαδικασία παραγωγής των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν σαρτάνες για την αποφυγή παρουσίας παραπροϊόντων νιτροσαμίνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, οι εταιρείες που παρασκευάζουν φαρμακευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης γνωστά ως σαρτάνες (επίσης γνωστά ως ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ) έχουν κληθεί όπως προβούν σε ανασκόπηση της διαδικασίας παρασκευής έτσι ώστε να μην παράγονται παραπροϊόντα νιτροσαμίνης.

Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για τις εταιρείες ώστε να προβούν

στις απαραίτητες αλλαγές, κατά την οποία υπάρχουν αυστηρά προσωρινά όρια. Μετά την περίοδο αυτή, οι εταιρείες θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους που περιέχουν σαρτάνες δεν έχουν μετρήσιμα επίπεδα αυτών των παραπροϊόντων πριν να χρησιμοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτές οι εισηγήσεις επακολουθούν την ανασκόπηση της Ν-νιτροσοδιμεθυλαμίνης (NDMA) και της Ν-νιτροσοαιθυλαμίνης (NDEA), οι οποίες έχουν καταταχθεί ως πιθανά καρκινογόνα στον άνθρωπο και έχουν εντοπισθεί σε μερικά φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν σαρτάνες.

Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των προϊόντων, τα παραπροϊόντα είτε δεν εντοπίστηκαν, είτε βρίσκονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η ανασκόπηση υπολόγισε το υψηλότερο πιθανό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου με αυτά τα παραπροϊόντα και συμπέρανε ότι εάν 100.000 ασθενείς λάμβαναν valsartan της Zhejiang Huahai (όπου εντοπίσθηκαν τα υψηλότερα επίπεδα παραπροϊόντων) καθημερινά για 6 χρόνια στην υψηλότερη δόση, θα εμφανίζονταν 22 επιπρόσθετα περιστατικά καρκίνου λόγω της NDMA κατά την διάρκεια της ζωής αυτών των 100,000 ασθενών.

Η NDEA σε αυτά τα φαρμακευτικά προϊόντα θα μπορούσε σε οδηγήσει σε 8 επιπρόσθετα περιστατικά στους 100.000 ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακα αυτά στην υψηλότερη δόση για 4 χρόνια.

Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν παρεκταθεί από μελέτες σε ζώα και είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1 σε 2).

Οι εταιρείες τώρα πρέπει να λάβουν μέτρα για την αποφυγή της παρουσίας αυτών των παραπροϊόντων και να διεξάγουν εντατικούς ελέγχους στα προϊόντα τους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και οι εθνικές αρχές θα συνεχίσουν να διερευνούν την παρουσία παραπροϊόντων νιτροσαμίνης όπως τη N-νιτροσοαιθυλοισοπροπυλαμίνη (EIPNA), τη νιτροσοδιισοπροπυλαμίνη (DIPNA) και το N-νιτροσο-Ν-μεθυλοαμίνο βουτυρικό οξύ (NMBA).

Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν, επίσης, υπόψη την εμπειρία από αυτή την ανασκόπηση με στόχο την βελτίωση του τρόπου με τον οποίο τα παραπροϊόντα σε φαρμακευτικά προϊόντα εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται.

Οι συστάσεις του ΕΜΑ για τα NDMA και NDEA θα σταλούν τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια νομικά δεσμευτική απόφαση. Μια έκθεση αξιολόγησης με πρόσθετες λεπτομέρειες για την ανασκόπηση θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα του ΕΜΑ.

Η ανασκόπηση αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν candesartan, irbesartan, losartan, olmesartan και valsartan, τα οποία ανήκουν σε μία τάξη φαρμάκων που ονομάζονται σαρτάνες (είναι επίσης γνωστά ως ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ.)

Αυτές η σαρτάνες έχουν ένα δομικό δακτύλιο (τετραζόλη) του οποίου η σύνθεση μπορεί δυνητικά να οδηγήσει στη δημιουργία παραπροϊόντων νιτροσαμίνης. Άλλα φαρμακευτικά προϊόντα αυτής της τάξης που δεν διαθέτουν αυτό το δομικό δακτύλιο όπως τα azilsartan, eprosartan και telmisartan δεν περιλήφθηκαν σε αυτή την ανασκόπηση.

Αυτά τα φαρμακευτικά προϊόντα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) και αυτών με ορισμένες καρδιακές ή νεφρικές νόσους. Δρουν αποκλείοντας την δράση της αγγειοτενσίνης ΙΙ, μιας ορμόνης που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η ανασκόπηση των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν valsartan ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Ιουλίου 2018 δυνάμει του άρθρου 31 της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, η ανασκόπηση επεκτάθηκε και για φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν candesartan, irbesartan, losartan και olmesartan.

Η ανασκόπηση διεξάγεται από την Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Φάρμακα (CHMP) του ΕΜΑ η οποία είναι υπεύθυνη για ερωτήματα που αφορούν φάρμακα για ανθρώπινη χρήση και που η οποία υιοθετεί τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ.

Η γνωμοδότηση της CHMP θα προωθηθεί τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα εκδώσει μια τελική νομικά δεσμευτική απόφαση που θα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα