Αναβάθμιση ρόλου αντιπροσώπων θρησκευτικών ομάδων συζήτησαν Μούσας-Κυπριανού

Το αίτημα των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων για αναβάθμιση του ρόλου τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων, εξήγησε στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος της Κοινότητας των Μαρωνιτών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Μούσας.


Μιλώντας, ύστερα από συνάντησή τους την Πέμπτη, ο κ. Μούσας, ανέφερε ότι με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ

υπήρξε πάρα πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων και είπε ότι προσβλέπει στη συνέχιση αυτή της προσπάθειας για το καλό του τόπου.

Όπως εξήγησε ο κ. Μούσας, σήμερα, όπως είναι οι θεσμοί, οι αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, ή λόγου ή κατάθεσης προτάσεων νόμου στη Βουλή. Το 1960, πρόσθεσε, όταν έγινε το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι θεσμοί αυτοί ήταν στην Κοινοτική Συνέλευση. Η Ελληνική Κοινότητα Συνέλευση, συμπλήρωσε, στην οποία επέλεξαν οι Μαρωνίτες και οι άλλες θρησκευτικές ομάδες να ανήκουν είχε συγκεκριμένες αρμοδιότητες με βάση το Σύνταγμα, αλλά ήταν και νομοθετικό σώμα κι εκεί οι αντιπρόσωποι ήταν πλήρη μέλη.

«Δηλαδή, αυτά τα δικαιώματα τα οποία διεκδικούμε τώρα τα είχαμε τότε. Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι μέσα από μια συζήτηση με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, μπορεί να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν αυτά τα δικαιώματα να έρθουν και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τουλάχιστον στα θέματα τα οποία αφορούσαν την Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση», ανέφερε.

Μετά την συνάντηση ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το αίτημα των Μαρωνιτών ακούγεται πολύ λογικό, ωστόσο το κόμμα θα πρέπει να το μελετήσει για να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα.

«Έχω ακούσει με πολλή προσοχή τα επιχειρήματα και τις απόψεις του κ. Μούσα, έχουμε δεσμευτεί ότι θα τα μελετήσουμε και θα τοποθετηθούμε πολύ σύντομα στο συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο έχει εγερθεί», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα