«Αναζητούμε φίλους υπό το φως κακόβουλων μηχανορραφιών της Ρωσίας»

Με δεδομένες "τις κακόβουλες μηχανορραφίες της Ρωσίας", αναζητούμε φίλους που μοιράζονται τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες με εμάς, όπως τη δημοκρατία, και σίγουρα αυτή είναι η κατάσταση και εδώ, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου Έλιοτ Ένγκελ σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

"Τα ενεργειακά δικαιώματα που έχει αυτή η χώρα είναι συναρπαστικά, αποτελούν μια νέα αφετηρία, και θεωρώ ότι

ο κ. Πούτιν στη Ρωσία δεν μπορεί και δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει την κατάσταση», ανέφερε ο κ. `Ενγκελ απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ κατά της Κύπρου, είπε πως θεωρεί ότι θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό και πως δεν είμαστε πλέον στη δεκαετία του ’70 και πρέπει να αντικρίζουμε κάθε πρόβλημα με μια νέα προσέγγιση.

Ερωτηθείς για τη συζήτησή του με τον Πρόεδρο και για το πώς το Κογκρέσο βλέπει τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Έγνκελ απάντησε: "Θα προτιμούσα να είμαι πιο θετικός. Μιλήσαμε με τον Πρόεδρο για τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ. Και οι δυο συμφωνούμε πως τα πράγματα προχωρούν κατά ένα θετικό τρόπο, και ότι έχουμε την ευκαιρία τώρα να έχουμε μια άνευ προηγουμένου εγγύτητα στους δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών μας. Και θέλω να κάνω ό,τι μπορώ. Πάντα ήμουν υποστηρικτής της Κύπρου. Πάντα ήμουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και τώρα ως ο Πρόεδρός της θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σχέση μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ".

Ερωτηθείς εάν η ενίσχυση αυτής της σχέσης αφορά και την άρση του εμπάργκο όπλων, ο κ. Ένγκελ είπε πως "θα γίνουν διαπραγματεύσεις, θα γίνουν συζητήσεις και θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόοδος".

"Δεν είμαστε πλέον στη δεκαετία του ’70 και πρέπει να αντικρίζουμε κάθε πρόβλημα με μια φρέσκια προσέγγιση. Και είμαι υπέρ αυτού. Θεωρώ ότι έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε τις δυο χώρες μας πιο κοντά από ό,τι πριν και θέλω να είμαι μέρος αυτού. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό και για τις δυο χώρες", υπογράμμισε.

Ερωτηθείς πώς έχει αλλάξει η αντίληψη της αμερικανικής διακυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ένγκελ είπε πως «ειλικρινά, με τις κακόβουλες μηχανορραφίες της Ρωσίας, αναζητούμε φίλους που μοιράζονται τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες με εμάς, τη δημοκρατία, και σίγουρα αυτή είναι η κατάσταση και εδώ».

"Υπάρχουν πάντοτε πράγματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Δεν είναι του ύψους ή του βάθους, αλλά θεωρώ ότι οι ΗΠΑ και η Κύπρος έχουν πολλούς κοινούς στόχους που αφορούν τη δημοκρατία. Είμαι ενθουσιασμένος για τις προοπτικές συνεργασίας με την Κύπρο. Είμαι ενθουσιασμένος με τις προοπτικές συνεργασίας του συμμάχου μας Ισραήλ με την Κύπρο. Θεωρώ ότι έχουμε μια ευκαιρία για ειρήνη και συνεργασία όπως ποτέ προηγουμένως", σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα