Α.Νεοφύτου: Η μη εξεύρεση προσωπικού το μεγαλύτερο πρόβλημα των βιομηχάνων

Η μη εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των βιομηχάνων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ύστερα από επίσκεψη του στη βιομηχανική περιοχή Λιβαδιών όπου συνομίλησε με βιομηχάνους και άκουσε τα προβλήματά τους.


Σε δηλώσεις του, ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι «κυπριακή βιομηχανία και Κύπριος βιομήχανος είναι οι μεγαλόσχημοι και οι μεγάλοι καρχαρίες. Είναι οι απλοί άνθρωποι που συναντάμε στη βιομηχανία, με τις οικογένειες τους, αυτοδημιούργητοι χωρίς πολύ υπόβαθρο που κατάφεραν μέσα σε δύσκολες συνθήκες

να χτίσουν την μικρή τους βιομηχανία».

Πρόσθεσε ότι στην βιομηχανική περιοχή Λιβαδιών υπάρχει ένα πρόβλημα από το οποίο ταλαιπωρούνται οι πελάτες και οι βιομήχανοι και δεν είναι άλλο από την μη «ολοκλήρωση του οδικού δικτύου, που ήταν ευθύνη των ιδιοκτητών που πούλησαν τα βιομηχανικά οικόπεδα. Δεκάδες βιομήχανοι είναι εγκλωβισμένοι ενώ έχουν πληρώσει για την αγορά των βιομηχανικών οικοπέδων, και στερούνται των υποδομών που έπρεπε να είχαν ήδη».

Ανέφερε ακόμα ότι «για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται μέσα από τους ανθρώπους της παραγωγής ότι η οικονομία μας πάει καλά. Ο κύκλος εργασιών των μικρομεσαίων βιομηχανικών μονάδων αυξάνεται και δεν είναι τυχαία που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν κατά 50%».

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε επίσης ότι «μέσα από την επαφή μας διαπιστώνουμε και τα λάθη που κάναμε ως πολιτεία. Το κλείσιμο του ΑΤΙ ήταν μια πολύ λανθασμένη πολιτική απόφαση και έχουμε ευθύνη ως πολιτεία να δώσουμε την σωστή επιμόρφωση και στους γονιούς και στα παιδιά μας. Να μην θεωρούν υποτιμητικό το να πηγαίνουν σε τεχνικές σχολές, τα τεχνικά επαγγέλματα είναι περιζήτητα».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βιομήχανοι, δηλαδή της εξεύρεσης προσωπικού, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως αυτοί θέλουν να προσλάβουν Κύπριους γιατί είναι καλύτεροι στην παραγωγή αλλά δεν βρίσκουν.

Αφού είπε πως «για χρόνια είχαμε μια λανθασμένη νοοτροπία» την απόκτηση μάστερ και δοκτοράτων σε θεωρητικά ή άλλα μαθήματα, να τοποθετούνται στον τοίχο και στην συνέχεια ο κόσμος να γράφεται στην λίστα των ανέργων, σημείωσε ότι «τα τεχνικά επαγγέλματα και οι αμοιβές σε τεχνικά επαγγέλματα είναι πιο ψηλές από άλλα επαγγέλματα» αλλά οι γονείς χρειάζεται να νιώθουν πως δεν είναι υποτιμητικό τα παιδιά τους να είναι τεχνίτες, ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι και επιπλοποιοί.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε επίσης πως το τεχνικό επάγγελμα δεν είναι υποτιμητικό και οι νέοι πρέπει να νιώθουν ότι είναι «ένα αξιοπρεπέστατο επάγγελμα με μια αξιοπρεπή απολαβή», εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη του στην περιοχή αφού είδε ανθρώπους με χαμόγελο και «που το πρόβλημα τους είναι ότι δεν προλαβαίνουν τις δουλειές τους. Αυτή την Κύπρο θέλουμε και αυτό είναι το όραμά μας, αυτό το χαμόγελο να είναι σε κάθε Κύπριο, σε κάθε εργοδότη αλλά και πολύ περισσότερο να είναι σε κάθε εργοδοτούμενο. Γιατί το χαμόγελο του εργοδότη πρέπει να μετατρέπεται σε καλές συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους, για να έχουν όρεξη να βλέπουν ότι αμείβονται σωστά για να παράγουν και σωστά».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σάββα εκ μέρους των βιομηχάνων της περιοχής καλωσόρισε τον κ. Νεοφύτου για την επίσκεψη για να δει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα να τους βοηθήσει και να είναι δίπλα τους.

Πρόσθεσε ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό του προσωπικού αφού, όπως εξήγησε, από το 2005 «είμαστε στην καλύτερη φάση από θέμα δουλειών σαν βιομήχανοι αλλά αντιμετωπίζουμε το μεγάλο πρόβλημα να μην υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ οι Κύπριοι δεν ακολουθούμε αυτές τις δουλειές».

Εξέφρασε ωστόσο λύπη γιατί, όπως είπε, «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο από θέμα ποιότητας, από θέμα τεχνογνωσίας» αλλά δεν υπάρχει προσωπικό, σημείωσε ότι οι βιομήχανοι ενημερώνονται καθημερινά για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κόσμος να δουλέψει και περιμένουν από  ξένους να το κάνει και ανέφερε πως «μπορούμε να αναπτύξουμε έργα», έγινε προσπάθεια να γίνουν εξαγωγές σε κοντινές χώρες, αλλά συτό δεν γίνεται λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα