Ανεβάζει μανίκια ο Γενικός Εισαγγελέας για τον Συνεργατισμό

"Ανεβάζει μανίκια" ο Γενικός Εισαγγελέας για τον εντοπισμό των καταλληλότερων προσώπων που θα κληθούν να "βάλουν τα κάστανα στη φωτιά" του Συνεργατισμού.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Κώστας Κληρίδης επισημαίνει ότι βρίσκεται ήδη στην αναζήτηση των προσώπων που θα στελεχώσουν την Ερευνητική Επιτροπή, η οποία θα συσταθεί βάσει απόφασης του ιδίου. Ταυτόχρονα, ο Γενικός Εισαγγελέας ετοιμάζει και τους όρους εντολής της Επιτροπής.

Όπως σημειώνει "έχει αρχίσει σχετική προεργασία, η οποία αποσκοπεί στη διεξαγωγή της έρευνας προς εξυπηρέτηση του

δημοσίου συμφέροντος κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ώστε να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, θα δημοσιοποιηθούν".

Σε ό,τι αφορά τα μέλη της Επιτροπής, αυτά θα είναι τρία ή περισσότερα. Ένα μέλος, βάσει νόμου, θα πρέπει να έχει τα προσόντα Δικαστού Ανωτάτου Δικαστηρίου.

"Κάθε Διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει του Νόμου θα πρέπει να περιέχει:

(α) Τα ονόματα των μελών της Επιτροπής.

(β) Τον διορισμό του Προέδρου της Επιτροπής.

(γ) Τους όρους εντολής της Επιτροπής.

(δ) Τα ονόματα οποιωνδήποτε προσώπων, που εξαιτίας των ειδικών γνώσεων τους πάνω στο θέμα της έρευνας ή διαφορετικά, μπορεί να τους ζητηθεί από το

Υπουργικό Συμβούλιο ή τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ανάλογα με την περίπτωση, να παρακαθίσουν ως εκτιμητές μαζί με την Επιτροπή" σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Κώστας Κληρίδης σηκώνει το γάντι στις διάφορες υποδείξεις και απαιτήσεις κυβέρνησης και κομμάτων, ξεκαθαρίζοντας πως το μόνο άτομο που έχει την εξουσία να λάβει αποφάσεις αναφορικά με την Ερευνητική Επιτροπή είναι ο ίδιος, από τη στιγμή που εμπλέκεται και το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως επισημαίνει, στα στο υπό διερεύνηση ζητήματα.

"Δυνάμει του περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου, Κεφ. 44, ως έχει τροποποιηθεί, εφόσον διαφαίνεται ότι στα υπό διερεύνηση ζητήματα εμπλέκεται το Υπουργικό Συμβούλιο και/ή Υπουργοί, το μόνο όργανο το οποίο έχει εξουσία να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας με Διάταγμά του, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε ενέργεια από το Υπουργικό Συμβούλιο", τονίζει.

Σε νέα τοποθέτησή της η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως είναι στην αρμοδιότητα και την εξουσία του Γενικού Εισαγγελέας ο διορισμός της Ερευνητικής Επιτροπής.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, "η απόφαση του Προέδρου και του Υπουργικού είναι μια πολιτική απόφαση, για την ανάγκη να διεξαχθεί μια έρευνα".

Από την έρευνα θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τη λειτουργία του συστήματος και των πρακτικών που εφαρμόζονταν από την Τράπεζα για να φθάσει να έχει αρνητικά κεφάλαια, επισήμανε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

"Θα πρέπει να ηρεμήσουμε, όταν μιλάμε για ξεπούλημα του Συνεργατισμού καθώς το 2013 η Τράπεζα είχε αρνητική αξία και θέση. Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τι έγινε, τι έφταιξε, ποιοι τυχόν έχουν ευθύνες. Ξεκινάμε από σήμερα. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός και η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα μάς είπαν ότι η ΣΚΤ χρειάζεται νέα κεφάλαια εξαιτίας του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 7,5 δις ευρώ", είπε.

Το θέμα του Συνεργατισμού θα απασχολήσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, την Πέμπτη 28 Ιουνίου, στην παρουσία Χάρη Γεωργιάδη, και την Ολομέλεια της βουλής, την Παρασκευή, 29 Ιουνίου. Η απόφαση λήφθηκε σήμερα σε σύσκεψη Αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα