Αγγελίδης: Θλιβερό να μην δικάζονται οι πραγματικά υπεύθυνοι

Είναι θλιβερό πέντε χρόνια μετά να μην βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίου εκείνοι που πραγματικά έφταιξαν για την οικονομική καταστροφή, δήλωσε ο νομικός Αντρέας Αγγελίδης με αφορμή την αθωωτική απόφαση για την δεύτερη ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους της.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα», ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι στην εν λόγω

υπόθεση εκείνο που έχει υπερισχύσει είναι το τεκμήριο της αθωότητας.

Στην παρατήρηση ότι στις υπόλοιπες χώρες που υπέφεραν από την κρίση, οι ένοχοι βρέθηκαν και υπέστησαν τις συνέπειες, ο κ. Αγγελίδης απάντησε ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο είναι διαφορετικό.

«Εν πάση περιπτώσει, σε αυτές τις χώρες αναζήτησαν ευθύνες και σε πολιτικά πρόσωπα και είναι να διερωτάται κανείς γιατί δεν στρέφουμε την προσοχή μας σε ευθύνες τότε πολιτικών προσώπων», είπε και πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί δεν κρίνονται μόνο στις εκλογές, αλλά αν έχουν διαπράξει σοβαρά σφάλματα που ενδεχομένως να στοιχειοθετούν ποινικές υποθέσεις, θα πρέπει να δικαστούν.

΄Όσον αφορά στην δίκη αυτή καθεαυτή, σημείωσε ότι «το κατηγορητήριο για να προωθηθεί θα πρέπει να στηρίζεται σε νόμο, αλλά εδώ δεν υπήρχε βάση νομικά έγκυρη και άρα η προσπάθεια της υπεράσπισης, η οποία μελέτησε σε βάθος το θέμα, οδήγησε τα πράγματα στο αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα», είπε και πρόσθεσε ότι η περαιτέρω έρευνα θα προχωρήσει με μεγαλύτερη δυσκολία, απ’ ό,τι όταν άρχισε.

«Θα πρέπει να είμαστε ολίγον προσεκτικοί ακόμα, καθώς στις 20 Δεκεμβρίου θα συνεχίσει η πρώτη υπόθεση για τον τελευταίο κατηγορούμενο και την Τράπεζα Κύπρου. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ήδη προχωράει, αν δεν προχώρησε ήδη, σε έφεση εναντίον της ενδιάμεσης απόφασης που εξέδωσε ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, η ύπαρξη της οποίας οδήγησε στο σημερινό αποτέλεσμα», τόνισε.

Διευκρίνισε δε ότι ναι μεν δεν υπάρχει αθώωση, με τον τρόπο που εκφράστηκε η Νομική Υπηρεσία, αλλά δεν χρειαζόταν, από την στιγμή που δεν υπήρχε νόμιμο κατηγορητήριο, με την απαλλαγή να εξυπακούεται.

«Το βέβαιο είναι ότι όντως η δικαστική εξουσία ως Τρίτη και ανεξάρτητη, είναι εκείνη που τελικά θα αποφασίσει σε πρώτο βαθμό και στη συνέχεια σε δεύτερο βαθμό. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να φροντίσουμε να κατανοήσουμε ότι είναι εποχή που θα πρέπει και μετά από αυτά τα διδάγματα που μας δίνει το Ανώτατο Δικαστήριο και στη συνέχεια το Κακουργιοδικείο να σκεφτούμε αν όντως είναι αυτοί που συνετέλεσαν στην καταστροφή ή θα πρέπει όντως να προχωρήσουμε σε βάθος», είπε προσθέτοντας ότι αυτό είναι που ο λαός αναμένει εδώ και πολλά χρόνια.

Πρόσθεσε δε ότι δεν θα πρέπει να αναζητάμε ευθύνες μέσα στις τράπεζες οι οποίες ναι μεν είχαν κάποια προβλήματα και μπορεί να μην πληροφόρησαν σωστά τον κόσμο, αλλά αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, με το πραγματικό πρόβλημα να ξεκινάει από αποφάσεις ή παραλείψεις που λήφθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα και όχι σε επίπεδο τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα