Αγγίζουν την άτρακτο του Νοράτλας-Αρχίζει η β’ φάση ερευνών

Η δεύτερη και πιο σημαντική φάση των ανασκαφών, για την ανεύρεση της ατράκτου του Νοράτλας, αρχίζει την Πέμπτη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στην ανεύρεση της ατράκτου του Ελληνικού μεταγωγικού που κατέπεσε από φίλια πυρά στις 22 Ιουλίου του 1974.

Την προσπάθεια των εμπειρογνωμόνων θα ενισχύσουν μέλη της ομάδας ειδικών που διεξήγαγαν την εκσκαφή στον τάφο των αντιστασιακών στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ξένοι από Αυστραλία, Καναδά και Ολλανδία, με ειδικότητα στις στρατιωτικές ανασκαφές.

Όλοι οι εμπειρογνώμονες είχαν την Τετάρτη

συνάντηση γνωριμίας και αύριο, Πέμπτη, θ' αρχίσουν την εξέταση των δύο μεγάλων κομματιών που εντοπίστηκαν πριν από μερικές μέρες και προέρχονταν από το σύστημα σύνδεσης των τροχών του αεροσκάφους και από μέρος του πιλοτηρίου.

Η σάρωση και η γεωφυσική του χώρου που διεξάγονται οι έρευνες έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει, οι εκσκαφή ακόμα και της ατράκτου, όταν βρεθεί, θα γίνεται καλύπτοντας κάθε φορά πεδίο που δεν θα ξεπερνά τα 20 με τριάντα εκατοστά. Με τον τρόπο αυτό θ' αποφευχθεί ο κίνδυνος από πιθανά μη εκραγέντα πυρομαχικά ή εκρηκτικά, που ενδεχομένως υπάρχουν στο χώρο που συνετρίβη το μεταγωγικό.

Στην έναρξη της δεύτερης και πιο καθοριστικής φάσης των ανασκαφών αναμένεται θα παρευρεθεί και ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα