Ανησυχία για ιογενή νόσο που «θερίζει» τις γάτες στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών (FIP), η οποία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, έχει εξαπλωθεί ταχύτατα σε όλη την Κύπρο τους τελευταίους μήνες και είναι «άκρως μεταδοτική» μεταξύ των γατών, δήλωσε στο France24 ο κτηνίατρος Κωστής Λάρκου,

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι  υποστηρικτές των ζώων λένε ότι ο αριθμός των γατών που πεθαίνουν από ασθένειες είναι σημαντικά υψηλότερος από τις 107 περιπτώσεις FIP που αναφέρθηκαν επίσημα από το υπουργείο Γεωργίας της Κ.Δ.

«Έχουμε χάσει 300.000 γάτες από τον Ιανουάριο»

από την FIP, δήλωσε ο Ντίνος Αγιομαμίτης, επικεφαλής της Cats PAWS Cyprus και αντιπρόεδρος της Cyprus Voice for Animals.

«Οι ειδικοί λένε ότι ο πληθυσμός με τις γάτες του νησιού είναι ίσος ή και ξεπερνά τον ανθρώπινο πληθυσμό λίγο περισσότερο από ένα εκατομμύριο».

Ο κ. Αγιομαμίτης εκτιμά ότι το ένα τρίτο των γατών έχει υποκύψει στον ιό. Οι γάτες με FIP έχουν συμπτώματα όπως πυρετό, κοιλιακό πρήξιμο, αδυναμία και μερικές φορές ακόμη και επιθετικότητα. ο Αγιομαμίτης εκτιμά ότι το ένα τρίτο των γατών έχει υποκύψει στον ιό. Οι γάτες με FIP έχουν συμπτώματα όπως πυρετό, κοιλιακό πρήξιμο, αδυναμία και μερικές φορές ακόμη και επιθετικότητα.
 



Αρκετοί άνθρωποι που ταΐζουν αδέσποτες γάτες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πολλές γάτες εξαφανίζονται και πολύ λίγα πτώματα βρίσκονται, σημειώνοντας ότι όταν οι γάτες είναι άρρωστες, συχνά αυτοαπομονώνονται και πεθαίνουν μόνες.

Για να περιοριστεί η εξάπλωση, έχουν εξεταστεί δύο επιλογές θεραπείας. Το ένα είναι το μολνουπιραβίρη, ένα χάπι κατά του Covid, το οποίο αξιωματούχοι λένε ότι δεν θα μπορούσε να εγκριθεί για χρήση σε ζώα στην Κύπρο.

Ένα άλλο αντιικό δισκίο, το GS-441524, χημικά παρόμοιο με τη θεραπεία Covid-19 remdesivir, έχει εγκριθεί για χρήση σε ζώα στη Βρετανία και για εισαγωγή στην Κύπρο, με περιορισμούς.

Το κόστος του όμως, από 3.000 έως 7.000 ευρώ (περίπου 3.300-7.700 δολάρια) ανά γάτα, είναι απαγορευτικό και δεν υπάρχει προσφορά στην Κύπρο.

Το υπουργείο Γεωργίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εξετάζει όλα τα πιθανά μέσα αντιμετώπισης του ζητήματος μέσω «διάφορων θεραπευτικών σκευασμάτων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά».

Κάποιοι έχουν καταφύγει σε μυστικές μεθόδους για να σώσουν τα κατοικίδιά τους.

Φωτογραφία Christina ASSI / AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα