Ανησυχία για τις λεγόμενες "συγκλίσεις" στο Κυπριακό

Στο δαιδαλώδη λαβύρινθο του πληθυσμού Ε/κ και Τ/κ κινούνται προεδρικό και κόμματα, με φόντο το τι συμφωνήθηκε για τους έποικους.

Για πρώτη φορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξηγεί σε επιστολή του από πού προκύπτει ο αριθμός των 220 χιλιάδων Τ/κ που συμφωνήθηκε.

Πρόκειται για απάντηση του σε επιστολή – καταγγελία του Γιώργου Λιλλήκα – που κατέχουν όλα τα κόμματα – ότι εσκεμμένα αυξήθηκε ο αριθμός των Ε/κ, από 667.000 που καταγράφει η στατιστική υπηρεσία, σε 802.000, με στόχο, όπως αναφέρει, τη νομιμοποίηση 100.000 εποίκων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνοντας λόγω για προσβολή και

ύβρη, αναλύει τον αριθμό ως εξής.

- Τα επίσημα στοιχεία δεν αντλούνται από τη Στατιστική Υπηρεσία αλλά από το τμήμα Αρχείου Πληθυσμού
- 117.545 Τ/κ κατέχουν ταυτότητα ή διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας
- Στο συνολικό αριθμό (220.000) συμπεριλαμβάνονται και 30.000 Τ/κ που διαμένουν στο εξωτερικό - Υπάρχουν αρκετές χιλιάδες Τ/κ δεν αποτάθηκαν για ταυτότητα της Κ.Δ

Η μόνη αναφορά στο θέμα των εποίκων, είναι η επίκληση ότι ο μ. Τάσσος Παπαδόπουλος αποδέχθηκε στο Σχέδιο Ανάν 5 την παραμονή 50 με 55 χιλιάδων εποίκων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες του Σίγμα φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για πέντε πυλώνες στους οποίους θα χρειάζεται συναπόφαση του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Ομόσπονδης Κύπρου.

Γεγονός που η αντιπολίτευση ερμηνεύει ως διεύρυνση του δικαιώματος βέτο που προνοείτο στο Σύνταγμα του 1960.

Σύμφωνα με τη σελίδα 56 των πρακτικών του τελευταίου συμβουλίου, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος θα πρέπει να συμφωνούν στα εξής κεφάλαια ΚΑΡΤΑ

- Άμυνα
- Εξωτερική Πολιτική
- Εσωτερική Ασφάλεια
- Χρηματοδότησης
- Ουσιώδη συμφέροντα Δημοκρατίας (χωρίς αυτά να καθορίζονται)

Σε μια άλλη εξέλιξη στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης που θεωρείται σχεδόν «κλειστό» πολλά είναι τα κενά και οι γκρίζες ζώνες, όπως καταγράφονται στα σχετικά έγγραφα που επιθεώρησαν κάποια κόμματα.

Συγκεκριμένα:

- Η Τ/κ πλευρά απορρίπτει την ύπαρξη ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων (μικρός ευέλικτος στρατος)
- Υπάρχει συμφωνία ότι οι φυσικοί πόροι θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα αλλά η ιδιοκτησία των υποδομών θα κατανέμεται στα «συνιστώντα κράτη»
- Υπάρχει γκρίζα ζώνη για τα καζίνο των κατεχόμενων αφού συμφωνήθηκε ότι τα τυχερά παιχνίδια θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα αλλά με βάση τη σύγκλιση οι όροι και κανόνες λειτουργίας δεν θα αφορούν υφιστάμενες εγκαταστάσεις
- Υπάρχει καταγεγραμμένη σύγκλιση ότι οι κοινωνικές πολιτικές δεν θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα όπως είχε συμφωνηθεί επί Χριστόφια (αντιδρά έντονα το ΑΚΕΛ).
- Στα συμφωνηθέντα για τη φορολογία προστίθεται πρόνοια που επιτρέπει στα «συνιστώντα κράτη» να βάζουν δικούς τους άμεσους φόρους (ενώ αυτό ήταν αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης)
- Σε ότι αφορά το FIR η Τ/κ πλευρά εμμένει φορτικά στη λειτουργία δύο κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (προτάθηκε εναλλακτική για λειτουργία δύο πύργων ελέγχου για τα 20 χλμ. προσέγγισης στο αεροδρόμιο)

Όλα τα κόμματα έχουν καθορίσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας συναντήσεις στο Προεδρικό για επιθεώρηση τόσο των εγγράφων όσο και των πρακτικών των συνομιλιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα