Ανησυχίες για τις μεταμοσχεύσεις

Την ώρα που το Υπουργείο Υγείας προχωρεί σε ανακοινώσειςΣύνδεσμος Μεταμοσχευμένων Κύπρου και πρώην Διευθυντής του Παρασκευαΐδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου, Δρ Γιώργος Κυριακίδης, διατυπώνουν σειρά σοβαρών ερωτημάτωνΤην ώρα που το Υπουργείο Υγείας διά στόματος Φίλιππου Πατσαλή ανακοίνωνε ότι προχωρεί στην ανάπτυξη θεσμοθετημένης Μεταμοσχευτικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Σύνδεσμος Μεταμοσχευμένων Κύπρου και ο πρώην Διευθυντής του Παρασκευαΐδειου

Μεταμοσχευτικού Κέντρου, Δρ Γιώργος Κυριακίδης, διατύπωναν σειρά σοβαρών ερωτημάτων αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μεταμοσχευτική Κλινική του ΓΝ Λευκωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Μεταμοσχευμένων Κύπρου, με ανακοίνωσή του, ανέφερε πως κατά τη μαραθώνια συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα εξέτασε το θέμα που δημιουργήθηκε μετά τον τερματισμό των Υπηρεσιών των ιατρών, Δρος Χατζηαναστασίου και Δρος Πρική στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Γ.Ν.Λ. και της συνομολόγησης συμφωνίας του Υπουργείου Υγείας με ομάδα μεταμοσχευτών από την Ελλάδα. Ο Σύνδεσμος, προστίθεται, παρόλο που καλωσορίζει την εξεύρεση λύσης για συνέχιση της λειτουργίας της Κλινικής, εντούτοις, διατηρεί τις επιφυλάξεις του όσο αφορά τη λειτουργικότητά της.Απέστειλαν επιστολή στον ΥπουργόΠαράλληλα, ο Σύνδεσμος υποδεικνύει πως «με σκοπό τη συνεργασία με το Υπουργείου Υγείας για την εξεύρεση μιας συνολικής και οριστικής λύση στο θέμα που προέκυψε, ο Σύνδεσμος έχει αποστείλει, σήμερα (σ.σ. χθες), 23 Δεκεμβρίου 2014, επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, στην οποία καταγράφονται σειρά ερωτημάτων, που απασχολούν τους μεταμοσχευμένους και τους υποψήφιους για μεταμόσχευση ασθενείς. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος ζήτησε από τον Υπουργό τον καθορισμό συνάντησης για να παρουσιαστούν και κατ’ ιδίαν οι ανησυχίες και προβληματισμοί των μεταμοσχευμένων ασθενών. Ο Σύνδεσμος καλεί τα μέλη του να συνεργαστούν με όλους τους ιατρούς και στελέχη της Κλινικής Μεταμοσχεύσεων και με πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης θα γίνουν προσπάθειες, ώστε να μην πληγεί ο θεσμός των μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο και να διαφυλαχθεί η άριστη ποιοτικά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που απολάμβαναν, μέχρι σήμερα, οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς», καταλήγει ανακοίνωση.Ερωτήματα από ΚυριακίδηΤην ίδια ώρα, σε σχόλιό του ο πρώην Διευθυντής του Παρασκευαΐδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου, Δρ Γιώργος Κυριακίδης, υποδεικνύει πως είναι «πολύ λυπηρό να παρατηρούμε τέτοια φαινόμενα 28 χρόνια μετά την έναρξη των μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο. Τα πρώτα 24 χρόνια ήταν μια πολύ παραγωγική περίοδος, με την εδραίωση του θεσμού της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων που επετεύχθη χάρη στην οργανωμένη λειτουργία του Παρασκευαΐδειου Κέντρου και την υπευθυνότητα και την αφοσίωση που χαρακτήριζαν το προσωπικό του.

Απόδειξη ήταν η διεθνής αναγνώριση και εκτίμηση που απολάμβανε η Κύπρος και το Κέντρο. Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά τον τερματισμό της λειτουργίας του Κέντρου και την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας μεταμοσχεύσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, παρακολουθούμε έκπληκτοι την κατάσταση που δημιούργησε η προστριβή των γιατρών και του Υπουργείου Υγείας, που είχε σαν αποτέλεσμα την ανεύθυνη αποχώρηση των γιατρών από το καθήκον τους», εξηγεί, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη έκπληξη τη «"λύση" που το Υπουργείο Υγείας επέλεξε να δώσει στο πρόβλημα. Κάλεσε τον γιατρό Παπανικολάου από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα πηγαινοέρχεται στην Κύπρο για να κάνει τις μεταμοσχεύσεις.

Αν είναι δυνατόν! Ποιος έξυπνος, άραγε, στο Υπουργείο συνέλαβε αυτή τη "σοφή λύση"; Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί μονάδα μεταμοσχεύσεων χωρίς μόνιμο χειρουργό; Και πόσες φορές και για πόσο διάστημα θα πηγαινοέρχεται αυτός ο γιατρός; Ποιο θα είναι το επίπεδο ασφαλείας που θα έχουν οι ασθενείς σε μια ακέφαλη μονάδα μεταμοσχεύσεων; Ποιος θα επιλαμβάνεται των χειρουργικών προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν στην απουσία αυτού του γιατρού;», διερωτάται και συνεχίζει: «Πάντως εμένα μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι ο κύριος Παπανικολάου απεδέχθη αυτόν τον ρόλο του πήγαινε-έλα Θεσσαλονίκης-Κύπρου».Κάποιοι ήθελαν να δουλέψουν αμισθίΟ Δρ Κυριακίδης υποστηρίζει, ακόμη, πως «ο Υπουργός και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν γιατροί στην Κύπρο που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο, και όμως τους παρεγνώρισαν και δεν έλαβαν ποτέ σοβαρά υπόψη τη προσφορά τους για παροχή υπηρεσιών στα νοσοκομεία και μάλιστα αμισθί. Θλίβομαι ειλικρινά για την κατάντια στην οποία έχουν οδηγήσει τη μεταμόσχευση στην Κύπρο, αλλά και τη γενικότερη υποτίμηση της κυπριακής ιατρικής με τις αποφάσεις τους. Εύχομαι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις να παραδέχονται κάποτε τις αδυναμίες τους και να συμβουλεύονται και Κύπριους εμπειρογνώμονες που μπορούν να προσφέρουν λύσεις πέρα από το δικό τους στεγανό και ανεπαρκές περιβάλλον», καταλήγει ο πρώην Διευθυντής του Παρασκευαΐδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου.Προχωρήσαμε αποφασιστικάΣτη σκιά των αντιδράσεων και ανησυχιών, ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Καθηγητή Παπανικολάου και τα μέλη της ομάδας του, στο Υπουργείο Υγείας, τόνισε: «Το Υπουργείο Υγείας, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν στη Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, προχώρησε αποφασιστικά και γρήγορα στις απαιτούμενες αλλαγές, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της. Η Μεταμοσχευτική Κλινική λειτουργεί υπό τη νέα διεύθυνση του Ειδικού Νεφρολόγου δρα Μιχαήλ Χατζηγαβριήλ, ο οποίος έχει εξειδίκευση και μακρόχρονη πείρα στην παρακολούθηση των μεταμοσχευμένων ασθενών στο Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο και το Νεφρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε σχέση με τη συνεργασία με την ομάδα του Καθηγητή Παπανικολάου, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η ομάδα θα συνεχίσει να έρχεται στην Κύπρο όποτε υπάρχει ανάγκη. Πρόσθεσε ότι η ομάδα του, υπό την καθοδήγηση του δρος Παπανικολάου, διενήργησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση από πτωτικό δότη. Συγκεκριμένα, Άγγλος μόνιμος κάτοικος Κύπρου, ο οποίος αφού έμεινε κλινικά νεκρός, δώρισε τα όργανά του για μεταμόσχευση. Οι δύο κερατοειδείς δόθηκαν σε δύο Κύπριους συμπατριώτες μας που εγχειρίστηκαν επιτυχώς στο Μακάρειο Νοσοκομείο και ο ένας νεφρός μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία επίσης σε Κύπρια πολίτιδα. «Ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω προσωπικά την ομάδα των Καθηγητών, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν ότι θα είναι εδώ μαζί μας όποτε χρειαστεί.

Το Υπουργείο Υγείας προχωρεί άμεσα στην ανάπτυξη μιας θεσμοθετημένης Μεταμοσχευτικής Κλινικής, η οποία θα είναι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και θα έχει μόνιμες θέσεις Μεταμοσχευτών, Νεφρολόγων, Νοσηλευτών και άλλων ειδικών, καθώς και μόνιμους χώρους και θα λειτουργήσει κεντρικά για όλη την Κύπρο», κατέληξε ο κ. Πατσαλής.

Προσηλωμένος στην εφαρμογή μεικτού συστήματοςΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΕΣΥΤη θέση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το μεικτό σύστημα υγείας ξεκαθάρισε ο αρμόδιος Υπουργός, Φίλιππος Πατσαλής, στην ενημερωτική εκδήλωση του ΠΙΣ για το ΓεΣΥ, η οποία διεξήχθη την περασμένη Κυριακή, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΙΣ. «Συγκεκριμένα, σε αυτήν τη φάση δεν συζητούμε τίποτε άλλο από την εφαρμογή του υφιστάμενου σχεδιασμού για το ΓεΣΥ.

Πιθανή μετεξέλιξή του σε μεικτό σύστημα θα συζητηθεί στο μέλλον, δεδομένου ότι υπάρξουν επαρκείς μελέτες και στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι είναι προς όφελος των ασθενών και της υγείας γενικότερα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Απαντώντας σε ερωτήσεις του ιατρικού κόσμου, ο Υπουργός Υγείας διεμήνυσε ότι η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων δεν θα επηρεάσει αρνητικά τους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων, ενώ επανέλαβε ότι μέσω του ΓεΣΥ οι υπηρεσίες υγείας θα παρέχονται ακριβοδίκαια σε όλους τους πολίτες.

Επίσης, διασκέδασε τις ανησυχίες των μελών του ΠΙΣ ότι υπάρχουν σκέψεις να εφαρμοστεί μόνο το πρώτο στάδιο του ΓεΣΥ, η πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα, τονίζοντας ότι για να είναι ολοκληρωμένο το καθολικό σύστημα υγείας θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως. Πρόσθεσε ότι αναφορικά με τα σημεία των προσχεδίων των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση που χρήζουν αποσαφηνίσεων, θα προβεί σε διαβούλευση με τον εκπρόσωπο του ιατρικού κόσμου, που είναι ο ΠΙΣ.Το ΓεΣΥ χρειάζεται τους ιατρούςΚατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ. Ανδρέας Δημητρίου, ανέφερε ότι το ΓεΣΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον ιατρικό κόσμο, ούτε θα είναι αποδοτικό και αποτελεσματικό εάν λειτουργήσει με ιατρικούς λειτουργούς, που δεν θα είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργοδότησης και τις απολαβές τους. Στην παρουσίασή του, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΙΣ, Δρ Γεώργιος Ποταμίτης, ανέφερε ότι ο ΠΙΣ προχώρησε στην έναρξη της εκπαίδευσης των Προσωπικών Ιατρών. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στην εκπαίδευση συνολικά 697 ιατροί και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα