Ανησυχίες και συστάσεις

Προβληματισμούς εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την ενημέρωση
Την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για τις συνομιλίες ζήτησαν οι πολιτικές δυνάμεις, με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ να προβαίνει σε έκκληση να λειτουργούν όλοι με αλληλοσεβασμό

Ικανοποιημένες είναι οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις από το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη προχθές σε ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό, αν και ζητούν πιο ουσιαστική συζήτηση. Αυτό που δεν φαίνεται να ικανοποιεί όλους είναι το περιεχόμενο της ενημέρωσης,

καθώς για κάποια ζητήματα συνεχίζουν να εκφράζουν ιδιαίτερες ανησυχίες. Διαφορετικό ήταν το ύφος του ΑΚΕΛ, σε σχέση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο ΔΗΣΥ έδωσε συγχαρητήρια στον Νίκο Αναστασιάδη.

Αλληλοανοχή
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Έχουμε διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις μεταξύ μας και αυτό είναι προφανές. Δεν ζητούμε από κανέναν να διαφοροποιήσει τις θέσεις και τις απόψεις του. Εκείνο το οποίο ζητούμε με τη μορφή της έκκλησης προς τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα είναι να λειτουργήσουμε με τον πρέποντα αλληλοσεβασμό, τη δέουσα αλληλοανοχή μεταξύ μας, έτσι ώστε να συμβάλουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο στον μεγαλύτερο βαθμό για την προώθηση των στόχων μας», υπέδειξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Πρόσθεσε ότι όλοι θέλουν λύση στο Κυπριακό αλλά όχι την οποιαδήποτε λύση.

Ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί χρονοδιάγραμμα, επιδιαιτησία ή τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης δίχως να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. «Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι πώς αξιοποιούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό αυτά τα περιθώρια τα οποία υπάρχουν, δίχως να έχουμε αυταπάτες. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες και η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ο τρόπος σκέψης της τουρκικής ηγεσίας», είπε.

Ενημερώστε τον λαό
Το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αποδεχθεί καταγραφή των συγκλίσεων, καθώς αυτό που ουσιαστικά θα καταγραφεί είναι μόνο οι υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς, να μην αποδεχθεί χρονοδιάγραμμα ή επιδιαιτησία και να μην αποδεχθεί οποιαδήποτε διαδικασία που θα οδηγεί σε σύγκληση πενταμερούς ή πολυμερούς διάσκεψης, προτού το θέμα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

Χαρακτήρισε «ενημέρωση-παρωδία» αυτό που έκανε ο Πρόεδρος την Τετάρτη και του ζήτησε να εφαρμόσει την απόφαση για τη σύγκληση των έξι θεματικών συνεδριάσεων και να δώσει έγκαιρα όλα τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων στα κόμματα, ώστε να μελετηθούν και να διεξαχθεί μια παραγωγική συζήτηση. Τέλος, ζήτησε να εξευρεθεί τρόπος ενημέρωσης του λαού για το περιεχόμενο και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Προσεκτικοί χειρισμοί
«Η επίσκεψη στη Νέα Υόρκη και η τριμερής συνάντηση απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς και ιδιαίτερη προσοχή, γιατί ενδεχομένως να κρύβονται παγίδες», ανέφερε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει επιμελώς να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή κωδικοποίησης των οποιωνδήποτε συγκλίσεων επιτεύχθηκαν. Συνέστησε, επίσης, ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτός οδικός χάρτης, ενώ τόνισε πως στην όποια διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να διασφαλίζεται η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επικίνδυνα ζητήματα
Χωρίς ουσιαστική συζήτηση ήταν η ενημέρωση, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο της Συμμαχίας Πολιτών Γιάννη Τσαγγαρίδη, ο οποίος ανέφερε πως επιβεβαιώθηκε ότι υπήρξαν συγκλίσεις εκεί που η ε/κ πλευρά έκανε μεγάλες υποχωρήσεις. «Δυστυχώς διαφάνηκε ότι είμαστε μακριά από τη λύση», πρόσθεσε, καλώντας τον Πρόεδρο να μείνει σταθερός στις δεσμεύσεις του ότι δεν θα αποδεχθεί ενδιάμεση λύση, επιδιαιτησία και διεθνή διάσκεψη. Έκανε, παράλληλα, λόγο για επικίνδυνα ζητήματα που διαφάνηκαν, επί των οποίων το κόμμα του θα προβεί σε αντιπροτάσεις και εισηγήσεις.

Επικροτήσεις και επιφυλάξεις
Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι φαίνεται πως ο Πρόεδρος δεν ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές και το κίνημα επικροτεί ενέργειες της διαπραγματευτικής ομάδας στο τραπέζι των συνομιλιών. Αναφέρθηκε, ωστόσο, σε επιφυλάξεις για τις επιτευχθείσες συγκλίσεις, γιατί φαίνεται ότι θα έχουν τα προνόμια στη διακυβέρνηση οι Τ/κ. Εξέφρασε, επίσης, φόβους για πιθανή εκβιαστική στάση της Τουρκίας προς την ΕΕ όσον αφορά το Κυπριακό. Εξέφρασε ευαρέσκεια για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση που θα ακολουθήσει της τριμερούς, τονίζοντας ότι είναι μεγάλης σημασίας να δοθούν τα έγγραφα των συνομιλιών στους πολιτικούς αρχηγούς.

Μετά το Μπαϊράμι
«Το Μπαϊράμι τελειώνει σήμερα, το άλλο Μπαϊράμι θα τελειώσει όταν επιστρέψει ο Πρόεδρος από τη Νέα Υόρκη, αφού γίνουν όλα όσα θα γίνουν, θα κάτσουμε κι εμείς να συζητήσουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Ανέφερε ότι είναι «πραγματικά ανησυχητική» η εικόνα που παρουσιάζεται, με τον Μουσταφά Ακιντζί να δίνει με άνεση πληροφορίες στους Τ/κ, έχοντας κλειδώσει τα περισσότερα θέματα που αφορούν την τ/κ κοινότητα, ενώ παραμένουν ανοικτά τα κρίσιμα ζητήματα για την επιβίωση των Ε/κ. Οι στόχοι που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται να μην έχουν υλοποιηθεί ακόμα, πρόσθεσε.

Το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι η ενημέρωση ήταν επαρκής, όμως δεν υπήρξε αποδοχή του συμβουλευτικού χαρακτήρα του Εθνικού Συμβουλίου. Το κόμμα ανέφερε ότι ετοίμασε και κατέθεσε προτάσεις για επανατοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του βάσεις αλλά και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για απεγκλωβισμό από τις ολέθριες, έως σήμερα, διαπραγματεύσεις. Κατήγγειλε, ωστόσο, απόρριψη της πρότασής του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Ανησυχώ περισσότερο από το αδιέξοδο»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του κυβερνώντος κόμματος παραχώρησε χθες εφ’ όλης της ύλης διάσκεψη Τύπου, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό. Μεταξύ άλλων τόνισε πως «οι μεγάλες μου ανησυχίες, αλλά και του κόμματός μου, είναι τι θα γίνει αν έχουμε αδιέξοδο στο Κυπριακό. Ανησυχώ περισσότερο από το αδιέξοδο και ανησυχώ στην παράταση του χρόνου. Δεν θεωρώ ότι μετά από 42 χρόνια ύπαρξης του κυπριακού προβλήματος η πιθανότητα εξεύρεσης συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2016 είναι κάτι που πρέπει να με τρομάζει. Μακάρι η τουρκική πλευρά να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση και είμαστε εμείς οι Ε/κ που πρέπει να βιαζόμαστε για τη λύση».

Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν μπορούμε να δεχτούμε την οποιαδήποτε λύση, αν δεν διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού, επειδή διαπιστώνουμε τους κινδύνους από την παρέλευση του χρόνου.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί, όπως είπε, έστω κι αν δεν μπήκαν στα βαθιά για θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, είναι η πρώτη φορά από το 1960 που συζητείται από τουρκικής πλευράς έστω και η διαφοροποίηση των συνθηκών εγγυήσεων. Την ίδια στιγμή, αφήνοντας ξεκάθαρα αιχμές κατά της σκληρής αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι «αυτοί όλοι που φωνάζουν σήμερα και δημιούργησαν ένα κλίμα, ότι θα πάμε στη Νέα Υόρκη και θα έρθουμε πίσω με τις βαλίτσες μας γεμάτες με την επιδιαιτησία, ένα να τους θυμίσω.

Είναι πίσω τώρα 12 χρόνια, ένα Φλεβάρη, που με άλλον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, επέστρεψε η αποστολή με τις βαλίτσες φορτωμένες με την επιδιαιτησία». Λίγη σεμνότητα δεν βλάφτει, συνέστησε. Πρόσθεσε ότι και ο πλέον κακόπιστος κατανόησε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο προσυμφωνίας για το Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της λύσης, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως το μήνυμά του προς τους Τ/κ είναι να επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει αξιολόγηση και τεστ αντοχής όλων ανεξαιρέτως των τραπεζών που λειτουργούν στα κατεχόμενα. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν έχει ενημέρωση για τις μελέτες που ετοιμάζουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Τέλος, σε σχέση με το ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως θέλει να πιστεύει πως θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις και ότι κυβερνητικά νομοσχέδια ή προτάσεις νόμου οποιουδήποτε κόμματος προς μια θετική κατεύθυνση θα αντιμετωπίζονται θετικά και όχι εκ προοιμίου με τη θέση ότι «καλό-κακό το καταψηφίζω».

Keywords
Τυχαία Θέματα