Ανησυχητική η αύξηση των νεκρών στα τροχαία κατά το 2015

Παρά την κατά το ήμισυ μείωση των νεκρών σε οδικές συγκρούσεις από το 1997, η αύξηση των νεκρών κατά το 2015 σε σύγκριση με το 2014 προκαλεί ανησυχία στους εμπλεκόμενους φορείς για υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της οδικής ασφάλειας, αναφέρθηκε κατά τη 2η Εθνική Σύνοδο Φορέων Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό REACTION Youth for the Prevention.

Ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Αστυνομίας, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο, ανέφερε ότι το τελευταίο εξάμηνο του 2015 παρουσιάστηκε

σημαντική αύξηση στα θανατηφόρα τροχαία με 57 θανάτους σε σχέση με 45 τον προηγούμενο χρόνο και αυτοί οι θάνατοι την ώρα που η δράση της Αστυνομίας για πρόληψη και πάταξη των παραβάσεων έχει αυξηθεί.

Οι θανατηφόρες συγκρούσεις του 2015 είχαν κατά 95% αιτία τον ανθρώπινο παράγοντα, εξήγησε προσθέτοντας μόνο ένα δυστύχημα οφειλόταν σε παράγοντα πέραν του ανθρώπινου. Είπε ακόμα πως αυτά σημειώθηκαν σε ένα καλό οδικό δίκτυο με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες.

Παραθέτοντας τα στοιχεία, ανέφερε ότι το 2015 έγιναν 165.000 καταγγελίες σε σχέση με 142.000 το 2014. Πρόσθεσε πως λόγω κρίσης και λόγω μια πιο σύγχρονης πολιτικής αυξήθηκαν οι παρατηρήσεις από 32.000 το 2014, σε 48.000 το 2015, ενώ η 3.500 προειδοποιήσεις το 2014 αυξήθηκαν σε 6.500.

Ο Εκπρόσωπος του Αρχηγού Αστυνομίας διατύπωσε τη θέση ότι αυτό που απαιτείται για ελαχιστοποίηση των τροχαίων συγκρούσεων είναι η αλλαγή νοοτροπίας.

“Πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα και το εγώ να γίνει εμείς”, ανέφερε παρατηρώντας ότι “οδηγούμε χωρίς να σεβόμαστε το συνάνθρωπο”. Πρόσθεσε πως ακόμα και οι Κύπριοι πεζοί περπατούν στους δρόμους χωρίς να σέβονται το συνάνθρωπο τους και χωρίς να υπολογίζουν τον κίνδυνο.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης ανέφερε ότι το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο μέχρι το 2020, με τον ευρωπαϊκό στόχο της μείωσης των νεκρών και τραυματιών σε οδικές συγκρούσεις, κατά 50%, βρίσκεται σε εφαρμογή.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ) έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για επίτευξη του πιο πάνω στόχου, με συχνότερες συνεδρίες του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και μεθοδική υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται, σε εύλογα χρονικά διαστήματα και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι τον Απρίλιο 2015, έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η νομοθεσία που αφορά σε μειωμένο επιτρεπτό όριο αλκοόλ για τους αρχάριους οδηγούς, τους μοτοσικλετιστές, επαγγελματίες οδηγούς και οδηγούς που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία και αναμένεται ότι σύντομα θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στον έλεγχο της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι το ΥΜΕΕ έχει περιλάβει στους προϋπολογισμούς του το ποσό που απαιτείται για την αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού για εφαρμογή της νομοθεσίας, αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ακόμα ότι μελετάται το ενδεχόμενο καθορισμού υποχρεωτικού αριθμού μαθημάτων και υποχρεωτικής θεωρητικής εξέτασης, πριν από την εξέταση για απόκτηση άδειας οδήγησης με ταυτόχρονη μείωση του ορίου ηλικίας για απόκτηση μαθητικής άδειας οδήγησης αυτοκινήτου από τα 17 1/2 στα 17 χρόνια, που αποσκοπεί κυρίως στη μείωση της χρήσης μοτοσικλετών από τους νεαρούς αυτών των ηλικιών.

Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε επίσης ότι μελετάται η τροποποίηση της διαδικασίας εξασφάλισης Πιστοποιητικού Υγείας για τους ηλικιωμένους οδηγούς, με σκοπό την ασφαλή οδήγηση και για τους ιδίους, αλλά και για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Είπε ακόμα ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων ετοιμάζει έκθεση με τα μελανά σημεία του οδικού δικτύου ανά τριετία και προχωρεί στη βελτίωσή τους. Πρόσθεσε ότι, κατά την τριετία 2010-2012, εντοπίστηκαν μόνο 7 μελανά σημεία, ενώ κατά τις τριετίες 2004-2006 και 2007-2009, είχαν εντοπιστεί 59 και 19 μελανά σημεία, αντίστοιχα.

Τέλος ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι εντός του 2016, προγραμματίζεται η εγκατάσταση συστήματος φωτοεπισήμανσης στους κυπριακούς δρόμους.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε χαιρετισμό του τον οποίο διάβασε λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η οδική ασφάλεια βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με την Αστυνομία εκπονεί μια νέα πολυδιάστατη πολιτική ώστε να αναχαιτιστεί ο αριθμός των τροχαίων συγκρούσεων και ειδικά των σοβαρών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, το 27% αύξηση στην απώλεια ζωής το 2015 είναι ανησυχητικός αριθμός και απαιτεί λήψη περαιτέρω μέτρων.

Η Εκπρόσωπος του Υπουργού Δικαιοσύνης ανέφερε ότι θα γίνει ανάλυση των στοιχείων για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη συμπεριφορά των οδηγών και να εκπονηθεί προληπτική πολιτική.
Είπε ακόμα ότι η επικοινωνιακή πολιτική για την οδική ασφάλεια θα εκπονηθεί από εμπειρογνώμονες στον τομέα της επικοινωνίας, ώστε με χρήση των κατάλληλων τρόπων προσέγγισης να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή μείωση των συγκρούσεων.

Ανέφερε περαιτέρω ότι στις τέσσερις κύριες αιτίες των σοβαρών οδικών συγκρούσεων
θα συνεχιστεί η μηδενική ανοχή με στόχο την καταστολή. Πρόσθεσε ότι η μελέτη θα εκπονηθεί λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε επαρχίας.

Σημείωσε επίσης την τροποποίηση του ποινικού κώδικα για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου, που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής στην οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε τέλος ότι μελετάται η φόρμουλα εφαρμογής του νάρκοτεστ.

Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης σε χαιρετισμό, τον οποίο ανέγνωσε λειτουργός του Υπουργείου Υγείας, είπε ότι τα τροχαία δυστυχήματα συνιστούν μείζων θέμα δημόσια υγείας.

Σημείωσε ότι τα τροχαία αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου σε νεαρούς κάτω των 35 ετών και ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας στο πεδίο της πρόληψης δραστηριοποιείται μέσω της σχολιατρικής.

Αναφέρθηκε επίσης στην εμπλοκή του Υπουργείου Υγείας στο θέμα των τροχαίων με την επέμβαση με τα ασθενοφόρα. Είπε ακόμα ότι προωθούνται καινοτόμες δράσεις με κατεύθυνση τον κοινό στόχο της μείωσης της θνησιμότητας και της αναπηρίας από τροχαία.

Η εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή, διαβάζοντας τον χαιρετισμό του Υπουργού, είπε ότι το πρόβλημα της απώλειας ζωής σε τροχαία είναι τρομακτικό στην ΕΕ.
Ανέφερε ότι στο πεδίο άσκησης προληπτικής πολιτικής, η κυκλοφοριακή αγωγή εντάχθηκε στο μάθημα της υγείας με επιμόρφωση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Είπε ακόμα ότι τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν σε σωστή κυκλοφοριακή αγωγή και απαιτούνται δράσεις στο σχολείο, την οικογένεια, την κοινότητα. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι απαιτείται δράση σε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη παρατήρησε ότι οι ποινές σε τροχαίες παραβάσεις επηρεάζουν οδηγούς των 35 ετών και άνω. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι νέοι δεν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο ούτε είναι σε θέση να κατανοήσουν τις ποινές, διατυπώνοντας τη θέση ότι για να καταφέρουμε να είμαστε αποτελεσματικοί απαιτείται η καλλιέργεια κουλτούρας στους νέους με βιωματικές δράσεις.

Αναφέροντας ότι η οδική ασφάλεια είναι και ευθύνη της κοινωνίας των πολιτών, είπε πως είναι ντροπή να χάνεται έστω και μία ζωή στο δρόμο.

Ο Πρόεδρος του REACTION και Αντιπρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Φόρουμ Νέων Οδικής Ασφάλειας Μάριος Σταύρου παρατήρησε ότι το 2015 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την οδική ασφάλεια και ανατράπηκαν όλες οι προβλέψεις με 12 περισσότερα άτομα να χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του REACTION, το 1997 είχαμε 115 νεκρούς στους κυπριακούς δρόμους ενώ το 2015 είχαμε 57, δηλαδή επιτεύχθηκε μείωση πέραν του 50%.

Ο Πρόεδρος του REACTION παρατήρησε ακόμα ότι τη δεκαετία 2001-2010 οι 242 νεκροί ή ποσοστό 53% οδηγοί και επιβάτες οχημάτων δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας, ενώ ο αριθμός στους νεκρούς που δεν έφεραν κράνος το ποσοστό ανεβαίνει στο 65% ή 160 νεκρούς.

Ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι τα τρία Ε της Οδικής Ασφάλειας είναι Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση και Εκπαίδευση.

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν πέραν των 60 εκπροσώπων οργανισμών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα