Ανησυχούν για την πρώτη μέρα εξ αποστάσεως για Πάφο-Λεμεσό οι καθηγητές

Οι εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης και της Τεχνικής θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα με τα παιδιά και ειδικά με τους τελειόφοιτους, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο σχολείων (λυκειακού κύκλου) σε Λεμεσό και Πάφο, δηλώνουν στο ΚΥΠΕ οι Πρόεδροι της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ, Θέμης Πολυβίου και Παναγιώτης Λυσάνδρου, αντίστοιχα.


ΟΕΛΜΕΚ

Ο Πρόεδρος

της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και ειδικότερα την απόφαση για κλείσιμο σχολείων, λυκειακού κύκλου, σε Λεμεσό και Πάφο και λειτουργίας τους με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως, είπε ότι «αφού χρειάστηκε να πάρουν οι ειδικοί -διότι εμείς δεν είμαστε ειδικοί -απόφαση για να κλείσουν κάποια σχολεία, εκείνο που σίγουρα έχουμε να διαβεβαιώσουμε είναι ότι οι συνάδελφοι θα δώσουν το άπαν των δυνάμεων τους, ώστε να λειτουργήσει αυτό το πράγμα για να μην υπάρξει πρόβλημα με τα παιδιά και ειδικά με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου».

«Απ΄ εκεί και πέρα, θα περιμένουμε να δούμε και πώς θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα τα συστήματα, διότι εμείς έχουμε τους φόβους μας ακόμα ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσουν να κάνουν από τα σχολεία την τηλεκπαίδευση οι συνάδελφοι. Οι περισσότεροι είναι με τα δικά τους λάπτοπ που θα δουλέψουν, διότι δεν υπάρχουν στα σχολεία. Οπότε θα περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τι θα γίνει και τη Δευτέρα και θα δούμε αναλόγως», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πολυβίου είπε, επίσης, ότι έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους και στο θέμα της μετάβασης εκπαιδευτικών προς τη Λεμεσό και Πάφο από την Λευκωσία, παραδείγματος χάριν, ή από τη Λεμεσό στη Λάρνακα, «κατά πόσο αυτό το πράγμα είναι σωστό και θα μπορούσαν κάλλιστα να κάνουν το μάθημα οι συνάδελφοι από το σπίτι και να μην γίνεται η μετακίνηση ούτε τίποτα».

«Οπότε εδώ το Υπουργείο είπε ότι οι συνάδελφοι πριν μετακινηθούν θα κάνουν το τεστ κορωνοϊού για να υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Όλα αυτά θα τα δούμε και στην πράξη από τη Δευτέρα, με την ευχή να είναι μόνο αυτές οι δύο εβδομάδες και να μην χρειαστεί είτε να επεκταθούν είτε να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό και σε άλλα σχολεία, σε άλλες πόλεις», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν είναι έτοιμη να λειτουργήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο κ. Πολυβίου είπε ότι έχουν τους ενδοιασμούς τους με τη δυνατότητα που υπάρχει με τα τεχνικά των σχολείων.

«Θα αρχίσουμε να επικοινωνούμε με τους Διευθυντές των 24 λυκείων για να μιλήσουμε μαζί τους, να δούμε τι θα μας πουν, για να είμαστε σε θέση να ξέρουμε από πρώτο χέρι, και όχι με βάση μόνο τα όσα λένε θεωρητικά κάποιοι, αν μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι θα έχουν συνάντηση για το θέμα της τηλεκπαίδευσης με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

«Μας ενημέρωσε χθες ότι θέλει να μιλήσουμε για το θέμα της έκθεσης αντίκτυπου, την οποία της ανέθεσε το Υπουργείο για να δούμε τι γίνεται», σημείωσε ο κ. Πολυβίου.

ΟΛΤΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και ειδικότερα την απόφαση για κλείσιμο σχολείων, λυκειακού κύκλου, σε Λεμεσό και Πάφο και λειτουργίας τους με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως, είπε ότι από τα μέτρα επηρεάζονται τέσσερις Τεχνικές Σχολές, 3 στη Λεμεσό και 1 στη Πάφο, καθώς και δύο μεικτά στην Πάφο που είναι Λύκεια και Τεχνικές μαζί.

Ανέφερε ότι τα τρία σχολεία έχουν κομπιούτερ μέσα στις τάξεις, ενώ ένα σχολείο της Λεμεσού είχε πρόβλημα σοβαρό με τον αριθμό των υπολογιστών, το οποίο θα διευθετηθεί.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εκτιμούμε ότι θα είναι το Wi-Fi . Τα σχολεία έκαναν και δοκιμές για να δοκιμάσουν το ίντερνετ, αλλά η εκτίμηση είναι ότι θα παρουσιαστεί πρόβλημα. Οι καθηγητές έχουν εκπαιδευτεί και η μεγάλη πλειοψηφία θεωρείται ότι είναι έτοιμη για την τηλεκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν, αυτοί που αλλάζουν πόλη και αναγκάζονται να διακινηθούν είτε από Λεμεσό και Πάφο είτε προς Λεμεσό και Πάφο, να δουλέψουν από σπίτι. Αυτό θα βοηθούσε και στο θέμα της επάρκειας της σύνδεσης του διαδικτύου, διότι κάποιοι εκπαιδευτικοί θα δίδασκαν από σπίτι τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Λυσάνδρου επανέλαβε ότι αυτό που τους ανησυχεί είναι η διασύνδεση με το διαδίκτυο, αν θα είναι επαρκής .

«Όποια προβλήματα κι αν παρουσιαστούν, διαβεβαιώνουμε τους γονείς και τους μαθητές μας, ότι οι εκπαιδευτικοί της Τεχνικής Εκπαίδευσης θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις και να μην μείνουν τα παιδιά εκτεθειμένα από αυτή την εξέλιξη που αναγκαζόμαστε να λειτουργήσουν τα σχολεία μας με εξ αποστάσεως εκπαίδευση», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα