Ανοιχτά της Λεμεσού συνεχίζει τις έρευνες το Barbaros (ΧΑΡΤΗΣ)

Σε απόσταση μόνο μερικών ναυτικών μιλίων από την Λεμεσό συνεχίζει να διεξάγει παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το Barbaros της Τουρκίας ενώ στην περιοχή βρίσκονται και τουρκικά πολεμικά πλοία (φωτο αρχείου. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων η Άγκυρα δεν δείχνει πρόθυμη να αποκλιμακώσει τις απειλές και προειδοποιεί μάλιστα για γεωτρήσεις το επόμενο δάστημα σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ τα οποία έχει παράνομα αδειοδοτήσει στην τουρκική ΤPAO. O Βουλευτής του ΑΚΕΛ

Άριστος Δαμιανού τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter ότι το Barbaros βρίσκεται ανοιχτά της Λεμεσού παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, και ο κ. Αναστασιάδης λέει ότι έχει συμμάχους στην ΕΕ, αλλά κανείς δεν καταδίκασε την Τουρκία πέραν της Ομάδας της Αριστεράς. «Αλήθεια έκανε την όποια ενέργεια η κυβέρνηση;», διερωτάται.

O Τουρκικός Τύπος αναδημοσιεύει μάλιστα πληροφορίες ε/κ εφημερίδας oου κάνει λόγο για εύρεση πετρελαίου στο θαλασσοτεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο Γλαύκο. Επισημαίνει ότι το Barbaros συνεχίζει τις έρευνες του σε δυο τεμάχια της ΑΟΖ (8 και 9) για εντοπισμό και πετρελαίου Πολλά από τα θαλασσοτεμάχια της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» όπως αποκαλούν την κυπριακή Δημοκρατία, συμπίπτουν με τα τουρκικά και συνεπώς οι έρευνες γίνονται σε «αλληλοεπικαλιπτόμενα» οικόπεδα.

Το τουρκικό ΤRT World φιλοξενεί δηλώεις Τ/κ «αξιωματούχων» του ψευδοκράτους που κατακρίνουν την κοινή διακήρυξη της Σύσκεψης των 5 Νοτίων Μεσογειακών Χωρών που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία και το διασυνδέουν με τα ενεργειακά.

«Ενώ το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να τερματίσει τη [διεθνή] απομόνωση των Τουρκοκυπρίων στις 26 Απριλίου 2004, δεν έχει ακόμη θέσει την απόφαση σε ισχύ. [Ενόψει της δικής του ανικανότητας], η Ένωση εξακολουθεί να καλεί την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», δήλωσε Mustafa Lakadamyali, Τουρκοκύπριος «Πρέσβης», που εκπροσωπεί το ψευδοκράτος στην Ουάσιγκτον.

«[Οι ηγέτες της ΕΕ] γνωρίζουν την πρόταση της Τουρκίας ότι θα μπορούσε να κάνει ένα βήμα [για να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της] εάν αρθούν οι περιορισμοί στα λιμάνια και τους αερολιμένες του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα]», δήλωσε ο Lakadamyali.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κοινή προκατάληψη ενάντια στην Τουρκία στην ΕΕ. Όντας μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα και η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», με προθέσεις που δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως καλές, έχουν γίνει ο κύριος παράγοντας για την εμφάνιση ευρωπαϊκών προκαταλήψεων κατά της Τουρκίας», δήλωσε ο Ismail Bozkurt, ένας Τουρκοκύπριος συγγραφέας, μέλος του προεδρικού συμβουλίου του ψευδοκράτους που είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την ε/κ πλευρά.

Στο άρθρο υπάρχει και χάρτης με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με πηγή το Stratfor.

H εφημερίδα Sabah σε δημοσίευμα της αναφέρει επίσης ότι το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου που ξεκίνησε στην Αίγυπτο θεωρείται επίσης από τις τουρκικές αρχές ως μέρος ενός γεωπολιτικού σχεδίου για να περικυκλώσει τη χώρα. Ωστόσο σημειώνει πως μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία υπάρχει αισιοδοξία ότι τα προβλήματα και οι διενέξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό μπορούν να ξεπεραστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα