Ανοίγουν τα ξενοδοχεία για τους Κύπριους- Πρόνοια για επιδότηση διαμονής

Ανοίγουν από σήμερα τις πόρτες τους για τους Κύπριους πολίτες τα ξενοδοχεία στην Κύπρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Τουρισμού αποφασίστηκε η άρση απαγόρευσης διαμονής Κυπρίων και μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο, σε τουριστικά καταλύματα, από σήμερα 10/5/21.

Επίσης, το Υφυπουργείο ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση του «Σχεδίου Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού», για την περίοδο από 1η Ιουνίου

2021 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021, εξαιρουμένων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι αυτή είναι η τρίτη παράταση του Σχεδίου που αποφασίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς αυτό κρίθηκε ως ιδιαίτερα επωφελές για το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας και, κατ’ επέκταση την οικονομία και την κοινωνία της χώρας γενικότερα το 2020. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Σχέδιο έδωσε την ευκαιρία σε διάφορες επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές, διατήρησε θέσεις απασχόλησης και έδωσε την ευκαιρία σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να κάνει διακοπές.

Με βάση την τελευταία Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Σχέδιο μπορούν να συμμετάσχουν Τουριστικά Καταλύματα (Ξενοδοχεία, Οργανωμένα Διαμερίσματα, Τουριστικά Χωριά, Αγροτουριστικά Καταλύματα) που δύνανται να προσφέρουν για την περίοδο από 1η Ιουνίου 2021 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021, εξαιρουμένων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, μέγιστη τιμή 60 ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) για δίκλινο δωμάτιο, με πρόγευμα, ανά ημέρα, με ελάχιστη παραμονή τα δύο βράδια.

Η Απόφαση προβλέπει επίσης την κάλυψη του 35% του κόστους διαμονής από το Υφυπουργείο.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πιο πάνω Σχέδιο μπορούν να υποβάλουν σχετική δήλωση συμμετοχής στο Υφυπουργείο Τουρισμού. Σημειώνεται ότι για την περίοδο 10/5/21 - 31/5/21 ισχύουν οι δηλώσεις συμμετοχής που υποβλήθηκαν από τα τουριστικά καταλύματα κατά την προηγούμενη πρόσκληση.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης συμμετοχής στο Σχέδιο, για την περίοδο από 1η Ιουνίου 2021 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021, εξαιρουμένων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, είναι η Παρασκευή 21 Μαΐου στις 13.00. Τονίζεται ότι δεν θα γίνονται αποδεκτές δηλώσεις συμμετοχής που θα υποβάλλονται εκπρόθεσμα.

Αναλυτικά οι πρόνοιες του σχεδίου

1. ΣΚΟΠΟΣ

 Η διασφάλιση προσιτών τιμών σε τουριστικά καταλύματα, ούτως ώστε να έχουν την ευκαιρία για κάποιες μέρες ξεκούρασης, άτομα που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο.

 Η επαναδραστηριοποίηση / ενίσχυση της πληρότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για την περίοδο από την 1η Ιουνίου 2021 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2021 και για την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021.

 Η κατ’ επέκταση ενίσχυση τουριστικών περιοχών σε μήνες εκτός αιχμής.

2. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

Στο σχέδιο θα συμμετέχουν: Τουριστικά Καταλύματα (Ξενοδοχεία, Οργανωμένα Διαμερίσματα, Τουριστικά Χωριά, Αγροτουριστικά Καταλύματα) που δύναται να προσφέρουν:

- Μέγιστη τιμή 60 ευρώ, συμπ. ΦΠΑ για δίκλινο δωμάτιο, με πρόγευμα ανά ημέρα για την περίοδο από την 1η Ιουνίου 2021 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2021 και για την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021.

Θα καταρτιστεί κατάλογος με τα τουριστικά καταλύματα τα οποία θα συμμετέχουν. Στον κατάλογο που θα καταρτιστεί θα περιληφθούν οι δηλωθείσες τιμές ανά κατάλυμα καθώς επίσης και διευκρινίσεις όσον αφορά τη χρέωση για:

Παιδιά 0-2 ετών.

Παιδιά 3-12 ετών που διαμένουν στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς.

Άτομα άνω των 13 ετών που διαμένουν στο ίδιο δωμάτιο.

3. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου που προτίθενται να πραγματοποιήσουν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα σε όλη την Κύπρο, την πιο πάνω περίοδο, με ελάχιστη διαμονή τα 2 βράδια ανά δωμάτιο.

4. ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέξουν το τουριστικό κατάλυμα της αρεσκείας τους από σχετικό κατάλογο ο οποίος θα καταρτιστεί από το Υφυπουργείο. Οι κρατήσεις στα τουριστικά καταλύματα θα γίνονται από τους ίδιους τους δικαιούχους, από την ημερομηνία έναρξης του Σχεδίου.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ενημερώνουν το Υφυπουργείο σε εβδομαδιαία βάση με σχετικό έντυπο για τις προβλεπόμενες αφίξεις, για σκοπούς προγραμματισμού, ελέγχου και υπολογισμού από μέρους του Υφυπουργείου της προβλεπόμενης δαπάνης.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού δεν θα εμπλέκεται σε θέματα κράτησης δωματίων. Οι κρατήσεις θα γίνονται από τους ίδιους τους δικαιούχους ή οργανωτές ταξιδιών που τους εκπροσωπούν.

To Υφυπουργείο Τουρισμού δεν θα εμπλέκεται σε θέματα προκαταβολής για τις κρατήσεις διαμονής. Οι δικαιούχοι θα υποχρεώνονται κατά την άφιξη στο τουριστικό κατάλυμα να προσκομίσουν στον επιχειρηματία, φωτοαντίγραφο ταυτότητας, διαβατήριου ή/και άλλου εγγράφου που θα αποδεικνύει τη μόνιμη διεύθυνση διαμονής του δικαιούχου. Τα φωτοαντίγραφα των εγγράφων ταυτοπροσωπίας θα τηρούνται στο αρχείο του καταλύματος για κάθε έλεγχο.

5. ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Το ποσό της επιδότησης που θα καταβάλλει το Υφυπουργείο Τουρισμού θα αντιστοιχεί στο 35% της δηλωθείσας από το κατάλυμα τιμής διανυκτέρευσης/ ανά δωμάτιο, όπως αυτή δηλώθηκε κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής του στο πρόγραμμα για το σύνολο των διανυκτερεύσεων, με ελάχιστη περίοδο διαμονής τα 2 βράδια ανά δωμάτιο.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν, θα εισπράττουν από το δικαιούχο το 65% της δηλωθείσας τιμής από το κάθε τουριστικό κατάλυμα. Το υπόλοιπο ποσό (35%) θα υποβάλλεται στο Υφυπουργείο για την αποπληρωμή του μαζί με το ειδικό έντυπο που θα διατεθεί από το Υφυπουργείο (δήλωση δικαιούχου), όπου θα φαίνεται η υπογραφή, τα στοιχεία του δικαιούχου και η διεύθυνση μόνιμης διαμονής.

Τα τιμολόγια θα πρέπει να αποστέλλονται στο Υφυπουργείο για εξόφληση εντός 10 ημερών από την ημερομηνία πραγματοποίησης της διαμονής.

Διαβάστε επίσης: 

Έντονες αντιδράσεις επιχειρήσεων για το Safe Pass – «Yπερβολή και ταλαιπωρία»

Μήνυμα-πάσο σε 50 χιλ. πολίτες που ήταν θετικοί: Για πόσες ημέρες διαρκεί(vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα