Ανοικτή Επιστολή προς τον κ. Ζοζέπ Μπορέλ Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε.

Αξιότιμε Κύριε Ύπατε Εκπρόσωπε της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

To ταξίδι σας στην Κύπρο πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναζητεί τρόπους για την επίλυση προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε σχέση με το Κυπριακό, συμμερίζομαι την θεμελιώδη διαπίστωση που έκαναν οι προκάτοχοί σας από τις αρχές του ’90 ότι «η ένταξη (της Κύπρου στην ΕΕ) θα συμβάλει στην ασφάλεια και την ευημερία των Κυπρίων» και στη «βελτίωση των σχέσεων

της ΕΕ με την Τουρκία» καθώς και «στην συμφιλίωση των δύο Κοινοτήτων» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γνωμοδότηση για την Κύπρο – Ιούλιος 1993).

Η επανένωση του Ευρωπαϊκού αυτού νησιού, χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυητικά δικαιώματα, κάτω από μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδιακή δομή με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα, είναι η μόνη απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα.

Θεωρώ πως είναι, προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων πολιτών, των Κρατών της περιοχής και βέβαια της ΕΕ, να επιλύσουμε το  Κυπριακό με βάση τα «Έξι Σημεία» του Πλαισίου που υπέβαλε στα μέρη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017, στην παρουσία της προκατόχου σας κα. Μογκερίνι.

Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να διαμορφώσει μια ανανεωμένη εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία στο πλαίσιο μιας «θετικής ατζέντας», όπως έχουν συμφωνήσει τα Κράτη- μέλη στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η πρόθεση της ΕΕ να ορίσει εκ νέου απεσταλμένο για να συμμετάσχει στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και η παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή στη Διάσκεψη για την Κύπρο, μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα. Θα είμαστε ευγνώμονες να μάθουμε αν έχετε επιλέξει τον απεσταλμένο σας.

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κατά πόσο η ΕΕ εξακολουθεί να έχει την πρόθεση να διαθέσει το ποσό της τάξης των 3,1 δις ευρώ για να στηρίξει τη διαδικασία επίλυσης, όπως την είχε εκφράσει ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ελβετία.

Αντιλαμβάνομαι ότι η κύρια ευθύνη για να φτάσουμε στο στόχο μας, ανήκει σε εμάς τους ίδιους. Επιθυμούμε τη σύμπλευση με τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα, γιατί μόνο έτσι θα βρούμε μόνιμες και οριστικές λύσεις σε ένα κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι το Κυπριακό.

Συμφωνώ με τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να σκεφτούμε το μέλλον μας μέσα από τη συνεργασία και την κοινή δράση.

Σε αυτή την γραμμή, θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια δημόσια εισήγηση για δημιουργία ενός Δικοινοτικού Νοσοκομείου για τον Covid-19 στην «Νεκρή Ζώνη». Πιστεύω ότι μπορεί να δώσει ώθηση στη συνεργασία σε λειτουργούς υγείας και ασθενείς και από τις δύο Κοινότητες. Η ΕΕ μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη κατασκευή του και έτσι να συμβάλει στην προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τον πιο χειροπιαστό τρόπο, με την αντιμετώπιση της πανδημίας με τα καλύτερα μέσα.

Σας ευχαριστώ για τον ενδιαφέρον, σας καλωσορίζω και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλετε ενεργά στην προσπάθεια για την Ευρωπαϊκή Κύπρο.

 

Με σεβασμό και εκτίμηση,
Αχιλλέας Δημητριάδης
Ευρωπαίος Πολίτης

Keywords
Τυχαία Θέματα