Ανόητη η απαγόρευση των τηλεφώνων στα σχολεία

Ο ντον-κυ-χότης πολεμούσε τους ανεμόμυλους, η κυρία υπουργός παιδείας φαίνεται να πολεμά την τεχνολογία.

Το νομοσχέδιο που φέρνει το ΥΠΑΝ στην Βουλή για απαγόρευση χρήσης των κινητών τηλέφωνων πέραν του ότι είναι ασαφής(ποια είναι πχ τα έκτακτα περιστατικά;) και ακατάλληλο, είναι και παράλογο. Δεν είναι δυνατό στον 21 αιώνα, σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία αντί να προσαρμόζουμε τα σχολεία

στην τεχνολογία να την θεωρούμε απειλή. Τα τηλέφωνα ίσως να προκαλούν προβλήματα, το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τα αυτοκίνητα, ότι δηλαδή μπορούν να προκαλέσουν δυστύχημα, πρέπει λοιπόν τα απαγορεύσουμε; Με την λογική του υπουργείου παιδείας ναι!

Το νομοσχέδιο δεν βρίσκει σύμφωνους σχεδόν όλους τους μαθητές αλλά και πολλούς γονείς (συμφωνεί όμως η συνομοσπονδία γονέων και πολλοί εκπαιδευτικοί, ίσως λοιπόν το υπουργείο παιδείας προσπαθεί να ικανοποιήσει αυτούς για να βελτιώσει την επικοινωνιακή του εικόνα και να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει την ίσως εγκληματική κατάσταση που δημιουργήθηκε με την απουσία κλιματιστικών;). Παρατηρούμε ακόμη μια προσπάθεια τα σχολεία να μετατραπούν σε φυλακές(στις οποίες τα τηλέφωνα πρέπει να απαγορευθούν πραγματικά, όλοι όμως γνωρίζουμε τι γίνετε εκεί από αναφορές στα ΜΜΕ).

Οι μαθητές πλέον πηγαίνουν στο σχολείο έχοντας στον νου τους όχι τι να μάθουν αλλά για πιο λόγω θα τους βάλουν αποβολή, μαλλιά; μούσι; νύχια; κοντό παντελόνι; τώρα και τηλέφωνα!! Είναι αυτό το ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο που θέλει η υπουργός παιδείας ή τελικά μόνο εξαγγελίες γίνονται; Ο μεγαλύτερος εχθρός λοιπόν του υπουργείου παιδείας δεν είναι η διασπορά ουσιών στα σχολεία, δεν είναι η παραβατικότητα και ο εκφοβισμός, δεν είναι οι απαράδεκτες συνθήκες, δεν είναι το ακατάλληλο προσωπικό, είναι τα τηλέφωνα! Αυτό το πρόβλημα θα λύσει πρώτα η υπουργός και όχι αυτά που ζητούν οι μαθητές και οι γονείς.

Έκπληξη αποτελεί και η ταχύτητα με την οποία το υπουργείο χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση περνά το σχετικό νομοσχέδιο(δεν το είδα ποτέ πχ στην πλατφόρμα ε-διαβούλευση) ενώ σε άλλες περιπτώσεις κάνει χρόνια-οταν δηλαδή είναι ίσως θέμα που μπορεί να φέρει το υπουργείο σε αντίθεση με τις συντεχνίες, τότε  κάνει πίσω ή επιλέγει να μην απαντά καν όπως πχ το κοντό παντελόνι που απαγορεύετε, έτσι λοιπόν υπό τις ευλογίες της υπουργού παιδείας κας Μιχαηλίδου τα παιδιά του γυμνασίου έδιναν εξετάσεις με μακρύ γκρίζο παντελόνι στους 40 βαθμούς χωρίς κλιματισμό. Δεν είναι λοιπόν τα κινητά που προκαλούν στους μαθητές άγχος και κατάθλιψη (τα οποία κινητά θα τα συναντήσουν στην ζωή και καλό θα ήταν να μάθουν να τα χρησιμοποιούν σωστά και όχι να καλουπώνονται)αλλά οι συνθήκες φυλακής στα σχολεία που το υπουργείο παιδείας δημιουργεί.

Ίσως βέβαια το υπουργείο να ενοχλείτε ότι με τα κινητά τηλέφωνα οι μαθητές θα βγάζουν φωτογραφία τα χάλια των κυπριακών σχολείων και θα χαλούν την ωραία επικοινωνιακή εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει γύρω του το ΥΠΑΝ. Καλό θα ήταν επίσης να ελέγχονται οι λειτουργοί του ΥΠΑΝ κατα ποσό εν ώρα εργασίας χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα, και δεν απαντούν στα σταθερά, ή δεν απαντούν για μήνες σε επιστολές στις οποίες θα έπρεπε να ανταποκριθούν σε 30 μέρες όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Καταδικάζω απερίφραστα αυτή την προσπάθεια του ΥΠΑΝ να κάνει τα σχολεία ακόμη πιο κλειστά και το σχολικό περιβάλλων ακόμη πιο εχθρικό προς τα παιδιά. Καλώ όλους τους βουλευτές της βουλής των αντιπροσώπων να καταψηφίσουν πανηγυρικά το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ και να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το υπουργείο παιδείας πρέπει να αρχίσει να δουλεύει και όχι να ασχολείται με ανοησίες. Τα τηλέφωνα πρέπει να απαγορευτούν στις φυλακές και όχι στα σχολεία. Σταματήστε να ασχολείστε με ντονκυχοτησμούς!

Χρίστος Παρμάκκης, νέος ευρωβουλευτής (πρεσβευτής του ΕΚ)

Τέως εκπρόσωπος Κύπρου στην σύνοδο νεολαίας την ΕΟΚΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα