Ανώτατο/Τηλεπικοινωνιακά δεδομένα: Πώς επηρεάζονται οι υποθέσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο δικηγόρος του ποινικού δικαίου Γιάννης Πολυχρόνης, ο οποίος μίλησε για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει παράνομη τη διατήρηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

Διαβάστε επίσης: Το Ανώτατο έκρινε παράνομη τη διατήρηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων


Αρχικά ανέφερε ότι η πολιτεία κρατούσε τα τηλεπικοινωνιακά μας δεδομένα για τουλάχιστον έξι μήνες σε περίπτωση που τα ζητούσε η Αστυνομία. «Πλέον με την κηρύξει των διατάξεων δεν θα υφίσταται αυτή η υποχρέωση».

Ο

κ. Πολυχρόνης εξήγησε ότι οι αιτητές που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο, στις δίκες τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα ως μαρτυρία. «Δεν μπορεί πλέον η Αστυνομία να αιτηθεί έκδοση παρόμοιου διατάγματος».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι είναι σημαντικό τι θα συμβεί με τα άτομα που έχουν καταδικαστεί ή εκκρεμούν οι εφέσεις τους με βασική μαρτυρία τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα.
Επιπλέον διερωτήθηκε τι θα συμβεί με τις υποθέσεις που στηρίχθηκαν στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα. «Αν θέλουμε να θεωρούμαστε κράτος δικαίου θα πρέπει να ενεργήσουμε σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου. Οτιδήποτε έχει ληφθεί ως μαρτυρία από αυτόν τον αντίθετο στον ευρωπαϊκό νόμο, δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σε δίκη».

Ο κ. Πολυχρόνης τόνισε ότι η ρίζα της μαρτυρίας που είναι ο πάροχος έχει κριθεί ως αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Πλέον οποιαδήποτε ενέργεια η οποία έγινε αντίθετα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, θα επιφέρει αλυσιδωτή αντίδραση και θα κρίνεται ως παράνομη».

Καταληκτικά επεσήμανε ότι θα υπάρξει ντόμινο στην λήψη αποδεικτικών στοιχείων. «Σε πιο βαθμό θα επηρεάσουν την κάθε υπόθεση εξαρτάται από τα πραγματικά της περιστατικά. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πέσει μια υπόθεση αν η διερεύνηση της ξεκινά από αυτή την μαρτυρία». 
  

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα