Η βία στα γήπεδα ως αντανάκλαση της κοινωνίας

Στις γενεσιουργές αιτίες της βίας στα γήπεδα αλλά στους τρόπους αντιμετώπισής της, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Χρήστος Κασιμέρης, δίνωντας έμφαση στην σωστή επιτήρηση μέσω συστημάντων παρακολούθησης.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Δρ Κασιμέρης σημείωσε πως η βία στα γήπεδα είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που δεν απασχολεί μόνο την Κύπρο αλλά ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, αφού τα

επεισόδια χουλιγκανισμού εντοπίζονται συχνά πυκνά και στις πλέον προηγμένες χώρες της Ευρώπης.

«Είναι φαινόμενο που δυστυχώς εμείς αποδίδουμε ως βία στο ποδόσφαιρο και στα γήπεδα, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για βία της κοινωνίας γιατί το ποδόσφαιρο ως άθλημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης καθημερινότητάς μας και της κοινωνικής ζωής», είπε.

Αρένα έκφρασης ιδεολογιών

Δυστυχώς όμως, συνέχισε, προσφέρει μια αρένα, για την έκφραση ακραίων ιδεολογιών και συμπεριφορών γεγονός που κάνει την αστυνόμευση δύσκολη.
Τουλάχιστον στα γήπεδα της Κύπρου που η χωρητικότητά τους δεν ξεπερνά τους 20 χιλιάδες οπαδούς, σε σύγκριση ασφαλώς με τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά γήπεδα, βοηθά η ανωνυμία του πλήθους

Ο καθηγητής Κασιμέρης σημείωσε πως η ανωνυμία είναι αυτό που προσφέρει την κάλυψη μέσα στο πλήθος και εύκολα τα μικρά παιδιά μπορούν να παρασυρθούν και να επιδείξουν μια συμπεριφορά που δεν θα επιδείκνυαν σε οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό πλαίσιο.

Τα συστήματα παρακολούθησης

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα γήπεδα της Κύπρου υστερούν σε σύγκριση με αυτά της Ευρώπης σε ότι αφορά τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των φιλάθλων.
«Υπενθυμίζω το κουτάκι αναψυκτικού–μπύρα που εκτοξεύτηκε προ εβδομάδων σε προπονητή ομάδας στην Ελλάδα κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ. Χάρη στο κύκλωμα παρακολούθησης κατάφεραν και εντόπισαν ακριβώς τον οπαδό που έριξε το αντικείμενο», σημείωσε.
Στα Κυπριακά γήπεδα, οι κάμερες υπάρχουν, αλλά δεν βρίσκονται σε λειτουργεία είτε επειδή είναι δαπανηρό, είτε λόγω του ότι δεν μας ενδιαφέρει και τόσο πολύ να τακτοποιήσουμε τα κακοποιά στοιχεία.

Το παράδειγμα της Βρετανίας

Ερωτηθείς για το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας η οποία κατάφερε να αποβάλει τα φαινόμενα βίας από τα γήπεδά της, είπε πως αυτό που έχει καταφέρει να κάνει ο προηγμένος ποδοσφαιρικός κόσμος, είτε βάση νομοθεσίας είτε λόγω καλύτερης αστυνόμευσης, είναι να απομακρύνει την βία εντός των αγωνιστικών χώρων και γύρω από τα γήπεδα.

«Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν υφίσταται πλέον βία που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, όταν για παράδειγμα οι οπαδοί δυο ομάδων μπορούν να κλείσουν ‘’ραντεβού’’ και να προβούν σε περιστατικά βίας εκτός πόλεως.», είπε προσθέτοντας «Τα συγκεκριμένα περιστατικά διαρκούν λίγα λεπτά και καταγράφονται σε βίντεο όπου ανεβαίνουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Σε αυτά μπορεί κανείς να δει ότι στο τέλος του βίντεο, οι οπαδοί των δυο πλευρών, σηκώνουν από το έδαφος ο ένας τον άλλο παρέχοντας, αν χρειαστεί και τις πρώτες βοήθειες» .


Στο ίδιο πλαίσιο επεσήμανε πως η συμπεριφορά τους είναι και συνάρτηση με το ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ ή και άλλων ουσιών

Οπαδικοί στρατοί

Κληθείς να σχολιάσει το φαινόμενο συμμαχίας μεταξύ ομάδων από διαφορετικές χώρες που όμως έχουν αδελφοποιηθεί, είπε πως βάση ερευνών δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής οποιαδήποτε σύλληψη από αστυνομία που να αναφέρεται σε οπαδό ξένης καταγωγής ή υπηκοότητας για να λάβει μέρος σε τέτοιου είδους έκτροπα.


«Για την Ελλάδα ακούσαμε παρόμοιες καταστάσεις για τον τελικό μεταξύ ΠΑΟΚ και ΆΕΚ. Θα είχε όμως πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως για την περίπτωση της Κύπρου, αν εντοπιζόταν κάτι τέτοιο αφού θα έπρεπε λογικά να έρθει εδώ αεροπορικώς και κάποιος να του πληρώσει το εισιτήριο. », είπε προσθέτοντας «Σε μια τέτοια περίπτωση ορισμένοι θα έκαναν λόγο για οργανωμένο έγκλημα γιατί αντιλαμβάνεστε ότι εκεί που μιλούμε για μεταγραφές ποδοσφαιριστών, πλέον κάνουμε και μεταγραφές χούλιγκαν ξένων ομάδων».


Υπάρχουν αναφορές, συνέχισε για εμπλοκή ξένων στοιχείων στα δικά μας αθλητικά δρώμενα, αλλά αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει δυστυχώς ή ευτυχώς επιβεβαιωθεί από τις αστυνομικές αρχές.

Αντιρατσισμός και αντι-αντιρατσισμός

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των εκστρατειών που διεξάγει η FIFA ενάντια στον ρατσισμό, ο Δρ. Κασιμέρης είπε πως δυστυχώς, αυτό που παρατηρείται είναι η περεταίρω στοχοποίηση των ατόμων που υποτίθεται εμείς προσπαθούμε να προστατεύσουμε. «Εκεί που μιλούσαμε για την ανάγκη αντιρατσιστικών εκστρατειών μιλάμε για την ανάγκη αντι-αντιρατσιστικών εκστρατειών.» , είπε.

Περί κάρτας φιλάθλου

Τέλος ερωτηθείς για την κάρτα φιλάθλου και το κατά πόσο πιστεύει ότι η υιοθέτησή της μπορεί να περιορίσει τα φαινόμενα βίας, είπε πως αυτό το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ελλάδα με θετικό πρόσημο. ¨Έφερε ωστόσο ως παράδειγμα την Μεγάλη βρετανία όπου οι οπαδοί συνηθίζουν να έχουν εισητήρια διαρκείας γεγονός που κάνει πιο εύκολο τον εντοπισμό τους. Σε αυτό το πλαίσιο ωστόσο επανέλαβε την ανάγκη υπαρξης ενός λειτουργικού συστήματος παρακολούθησης που θα μπορεί να εντοπίζει με ευκολία τα ακραία στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα