Ανθρωπιστικές Οργανώσεις για Μόρια: Άμεση μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα

Μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, μετά την πυρκαγιά στη Μόρια ζητούν την διασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης των περίπου 12.500 άστεγων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Τριάντα μία οργανώσεις, σε κοινό τους κείμενο, καλούν να «επικρατήσει η λογική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι της βίας». Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην μεταφορά ευάλωτων ομάδων, μεταξύ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με ιατρικές και ψυχικές παθήσεις

και οι ηλικιωμένοι, συνεχίζουν. Ειδικότερα, στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19, θα πρέπει να δοθεί ασφαλής στέγαση για το διάστημα της καραντίνας, όπως και πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Οι Γιατροί του Κόσμου υπενθυμίζουν πως η φωτιά που κατέκαψε την Μόρια χθες το βράδυ δεν είναι η πρώτη. Οι εγκαταστάσεις της Μόριας έχουν κατ' επανάληψη καεί μερικώς, «αποδεικνύοντας στην πράξη την ακαταλληλότητα της εγκατάστασης και των μέτρων ασφάλειας και προστασίας».

«Χωρίς συνεκτικές πολιτικές για την υποδοχή και το άσυλο, παρόμοιες τραγωδίες θα συνεχίσουν να συμβαίνουν επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών αποτροπής που εφαρμόζονται από την έναρξη της αυτής της κρίσης», υπογραμμίζει η οργάνωση, η κινητή ιατρική μονάδα της οποίας βρίσκεται έξω από το κέντρο της Μόριας αυτή την στιγμή, συντρέχοντας στις προσπάθειες εντοπισμού τυχόν θυμάτων και στην εκτίμηση των νέων αναγκών, ενώ οι Γιατροί του Κόσμου στην Αθήνα προετοιμάζουν έκτακτη αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικού υλικού στο νησί.

Επίσης, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (ΕΦΜ) αναφέρει, ότι για τη φωτιά στη Μόρια, «την ηθική ευθύνη φέρουν τόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις όσο και σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν». Οι επανειλημμένες εκκλήσεις τα τελευταία χρόνια από την κοινωνία των πολιτών για αποσυμφόρηση της Μόριας πέφτουν στο κενό, σημειώνει το ΕΦΜ και προσθέτει, ότι «αντ' αυτού ακολουθείται μια αντιμεταναστευτική πολιτική με ακραίες φωνές».

Παράλληλα, επισημαίνει, όσοι έχουν καταφέρει να πάρουν άσυλο και διώχθηκαν από τις δομές ή τα διαμερίσματα όπου φιλοξενούνταν «συνωστίζονται" στην πλ. Βικτωρίας, όπου τους περιμένουν αστυνομικές κλούβες και αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες οι οποίοι μεταφέρονται από την μία δομή/φυλακή στην άλλη».
Η Αντριάνα Τιντόνα (Adriana Tidona), ερευνήτρια Μετανάστευσης στη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, «αυτή η τραγωδία έρχεται σε συνέχεια των ανησυχητικών ειδήσεων ότι τουλάχιστον 35 αιτούντες/ούσες άσυλο βρέθηκαν θετικοί/ές στον κορονοϊό στη Μόρια, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αδύνατη και οι συνθήκες υγιεινής εξαιρετικά ακατάλληλες. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ολόκληρο τον καταυλισμό σε καραντίνα, αν και ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον καταυλισμό με πλήρη σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων, λόγω των συνθηκών διαβίωσης των χιλιάδων κατοίκων που είναι εκτεθειμένοι στο ξέσπασμα της πανδημίας».

Παράλληλα, υπογραμμίζει, ότι «οι επικίνδυνες πολιτικές της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε απαράδεκτα υπερπλήρεις και άθλιες συνθήκες διαβίωσης», καθώς ο καταυλισμός στεγάζει τέσσερις φορές περισσότερους ανθρώπους από τη χωρητικότητα για την οποία είχε σχεδιαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα