«Αντιαθλητικό» φάουλ στην Πύλα-Ποιος ήταν ο χορηγός της τ/κ ομάδας

Μεγάλη συζήτηση αλλά και προβληματισμό είχε προκαλέσει η απόφαση για διεξαγωγή του δικοινοτικού ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στη Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου και στη Mağusa Türk Gücu στην Πύλα, ο οποίος, σύμφωνα με πολιτικά κόμματα και διοργανωτές, «έστειλε το μήνυμα της επανένωσης». Αυτό όμως που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ήταν ο χορηγός πάνω στις φανέλες της τ/κ ομάδας, ο οποίος είναι η εταιρεία «Northen Land». Ανατρέχοντας κάποιος στην ιστοσελίδα της

εν λόγω εταιρείας, διαπιστώνει ότι πρόκειται για κατασκευαστικό όμιλο που δίνει επίσης συμβουλές σε αγοραστές ‘‘τίτλων ακινήτων’’ στην «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος. Η εταιρεία έχει έδρα στα κατεχόμενα και το Ηνωμένο Βασίλειο και κατασκευάζει έργα στην επαρχία της κατεχόμενης Αμμοχώστου.


Η «διαίρεση» και «μετακίνηση»

Συγκεκριμένα, για να καθησυχάσει τους αγοραστές, στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως τα περισσότερα από αυτά τα θέματα που συζητούν οι άνθρωποι σχετικά με τους ‘’τίτλους ιδιοκτησίας’’ προκύπτουν λόγω της «διαίρεσης» του νησιού που συνέβη το 1974». Επομένως, η εισβολή και κατοχή από τον Αττίλα ονομάζεται απλά διαίρεση.

«Αυτό οδήγησε σε ισχυρισμούς για κατοχή τίτλων ιδιοκτησίας από τους Ελληνοκυπρίους λόγω της γης που είχε μείνει πίσω μετά τη μετακίνηση των προγόνων τους στον νότο. Ωστόσο, αυτό που οι περισσότεροι δεν αναφέρουν είναι ότι παρόμοιο πράγμα συνέβη και με τους Τουρκοκύπριους που μεταφέρθηκαν από τα σπίτια τους από το νότιο τμήμα της Κύπρου. Τώρα η Βόρεια Κύπρος είναι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αγοράσετε μόνο έναν τίτλο ελεύθερης ιδιοκτησίας, που είναι ο ‘‘Τίτλος Ελευθερίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’. Οποιαδήποτε άλλη ανησυχία σχετικά με την ιδιοκτησία της γης από Ελληνοκύπριους έχει πλέον επιλυθεί από πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διότι η ‘‘κυβέρνηση’’ της ‘‘ΤΔΒΚ’’ έχει θεσπίσει μια λογική και δίκαιη διαδικασία για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων».

Οι τέσσερις κατηγορίες

Συνεχίζοντας, η ιστοσελίδα σημειώνει ότι οι «τίτλοι ελεύθερης ιδιοκτησίας» χωρίζονται σε άλλες τέσσερις παραλλαγές και περιλαμβάνουν:

Α) Προ του 1974 Τουρκικός τίτλος: Όπως δηλώνει το όνομα, πρόκειται για ακίνητη περιουσία ή γη που ανήκε σε Τουρκοκύπριο πριν από το έτος 1974.

Β) Προ 1974 Ξένος Τίτλος: Αυτό συνεπάγεται την ακίνητη περιουσία ή τη γη που ανήκει σε αλλοδαπό πριν το έτος 1974.

Γ) Τίτλος TMD: Πρόκειται για έναν τίτλο που αφορά γη που δόθηκε στον τουρκοκυπριακό ‘‘λαό’’ μετά το 1974, για να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτική θητεία και για να ενθαρρύνει τους εισερχόμενους να εγκατασταθούν. Αυτό είχε ως στόχο την ενίσχυση της οικονομικής προόδου.

Δ) Esdeger: Ο τίτλος αυτός είναι για γη που απονεμήθηκε στους Τουρκοκύπριους από την ‘‘κυβέρνηση’’ σε αντάλλαγμα για ακίνητα ή γη που αναγκάστηκαν να χάσουν όταν έφυγαν από τον Νότο το 1974.


Όλες αυτές οι εκδόσεις της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», όπως χαρακτηρίζει το ψευδοκράτος, των τίτλων ιδιοκτησίας θεωρούνται ασφαλείς. «Ωστόσο, είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να καταλάβετε την πολιτική κατάσταση στο νησί πριν αγοράσετε και σιγουρευτείτε ότι καταλαβαίνετε τη φύση των τίτλων ιδιοκτησίας για το ακίνητο που σας ενδιαφέρει. Τότε θα ήταν καλό να ορίσετε έναν ανεξάρτητο δικηγόρο να διεξάγει τις απαιτούμενες αναζητήσεις του κτηματολογίου για αυτούς».

Καλύτερες τιμές από ‘‘Νότο’’

Σε άλλο σημείο διαφημίζει ότι υπάρχουν ελκυστικά ακίνητα που ξεκινούν από 29,000 βρετανικές λίρες, όμορφα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων μόλις 38,000 λίρες και τρία ιδιόκτητα σπίτια ή περισσότερα για μόνο 60,000 λίρες. «Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που συγκρίνουν τις τιμές των ακινήτων είτε με το νότιο τμήμα της Κύπρου είτε με την Τουρκία, βρίσκουν καλύτερες τις ιδιοκτησίες της Βόρειας Κύπρου, που έχει επίσης χαμηλά ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια για developers που έφθασαν πρόσφατα. Αυτό επιτρέπει στους επενδυτές να αγοράζουν ακίνητα μετά την κατάθεση μόνο του ποσού 10.000 λιρών».

Ελάτε από τα αεροδρόμια του ‘‘Νότου’’

«Αν και μπορεί να υπάρχουν παραπλανητικές πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με νομικά ζητήματα, στην πραγματικότητα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Τα ‘‘σύνορα’’( όπως αποκαλούν τα οδοφράγματα) είναι ανοιχτά εδώ και πολλά χρόνια, επιτρέποντας στους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, καθώς και στους επισκέπτες και από τις δύο πλευρές, να μετακινούνται ελεύθερα από τον Βορρά προς τον Νότο και αντίστροφα. Οι τουρίστες μπορούν τώρα να πετούν σε αεροδρόμια της Νότιας Κύπρου, να περνούν εύκολα τα σύνορα και τις διακοπές στη Βόρεια Κύπρο», σημειώνεται αναφέροντας το ψευδοκράτος.

Υπενθυμίζεται ότι διοργανωτές του ποδοσφαιρικού αγώνα ήταν ο διεθνής οργανισμός Peace and Sports – Ειρήνη και Αθλητισμός – και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου και η εκδήλωση ονομάστηκε Μέρα Φιλικού Ποδοσφαίρου και στηρίχθηκε από την Ειρηνευτική Δύναμη της UNFICYP, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γνώριζαν άραγε ή όχι τα όσα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος από μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για τον χορηγό της τ/κ ομάδας;

Keywords
Τυχαία Θέματα