Αντιδήμαρχος Στροβόλου: «Δεν παραλάβαμε Δήμο για να παραδώσουμε γειτονιά»

Επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής απέστειλε ο Γιώργος Χρυσάνθου, Αντιδήμαρχος Στροβόλου.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «δεν μας βρίσκει σύμφωνους η συνένωση του Στροβόλου με τη Λευκωσία. Ο Στρόβολος υπήρξε για πολλά χρόνια ένας πρωτοπόρος Δήμος, με ανάπτυξη και προοπτική».

«Σε μια δημοκρατική χώρα, ο καθένας έχει δικαίωμα της έκφρασης της άποψης του και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό. Όμως δεν είναι δυνατό ο Στρόβολος να εξελιχθεί σε μια γειτονιά της Λευκωσίας και μας προκαλεί τεράστια

έκπληξη ο τρόπος και η μεθόδευση που γίνεται από τον νυν Δήμαρχο του Στροβόλου, επικαλούμενος τη δήθεν μελλοντική αναβάθμιση και τη δήθεν άντληση Ευρωπαϊκών κονδυλίων», σημειώνει. 

Διαβάστε επίσης: Δήμαρχος Στροβόλου: H Λευκωσία να αναβαθμιστεί σε ένα νέο μητροπολιτικό Δήμο

Αυτούσια η επιστολή

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Σε επαφές που είχα όλο αυτό το διάστημα ως Αντιδήμαρχος του Δήμου Στροβόλου, με απλούς δημότες, αριθμό οργανωμένων συνόλων και ΜΚΟ, καταστηματάρχες, εκπροσώπους επιχειρήσεων, παράγοντες Αθλητικών Σωματείων, Προέδρους Τοπικών Επιτροπών Πολιτικών Κομμάτων, Κοινοτάρχες, Συνδικαλιστές, πρώην Βουλευτές, Υπουργούς και άλλους Κρατικούς Αξιωματούχους, νυν και πρώην Δημοτικούς Συμβούλους, Αντιδημάρχους και Δημάρχους, του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου και πρώην υποψήφιους Δημάρχους συζητήσαμε εκτενώς τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (νέες αρμοδιότητες, εξουσίες και συνενώσεις των Δήμων).

Τονίστηκε από όλους η θετική προσέγγιση και στάση για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ προς όφελος των δημοτών και της περαιτέρω αναβάθμισης των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης, λαμβάνοντας υπόψη μας το πληθυσμιακό, το γεωγραφικό, το κοινωνικοοικονομικό (χωρίς μεγάλες ανομοιογένειες για ευρύτερο αναπτυξιακό πλάνο) και τις εξοικονομήσεις (οικονομίες κλίμακας).  

Ως Στροβολιώτες, τονίζουμε ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους η συνένωση του Στροβόλου με τη Λευκωσία. Ο Στρόβολος υπήρξε για πολλά χρόνια ένας πρωτοπόρος Δήμος, με ανάπτυξη και προοπτική. Πολλοί ιδιωτικοί Οργανισμοί, Υπουργεία, Κρατικοί Φορείς, Νοσοκομεία, Γήπεδα κοκ έχουν τα κεντρικά τους γραφεία και τις εγκαταστάσεις τους στην επικράτεια του Δήμου Στροβόλου.

Σε μια δημοκρατική χώρα, ο καθένας έχει δικαίωμα της έκφρασης της άποψης του και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό. Όμως δεν είναι δυνατό ο Στρόβολος να εξελιχθεί σε μια γειτονιά της Λευκωσίας και μας προκαλεί τεράστια έκπληξη ο τρόπος και η μεθόδευση που γίνεται από τον νυν Δήμαρχο του Στροβόλου, επικαλούμενος τη δήθεν μελλοντική αναβάθμιση και τη δήθεν άντληση Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ούτε είναι δυνατό τις αδυναμίες αυτών που διοικούν να τις κρύβουν στις συνενώσεις και στο τι κρίνουν οι ίδιοι για το καλό μιας ιστορικής πόλης όπως είναι ο Στρόβολος. Ειρήσθω εν παρόδω, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι ποτέ δεν συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της συνένωσης του Δήμου Στροβόλου με τη Λευκωσία και ποτέ δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό. 

Αν και αναγνωρίζουμε ότι έγινε σοβαρή και υπομονετική δουλειά με μεγάλες κατανοήσεις και συμβιβασμούς για το ευρύτερο καλό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτα και κύρια από τον Υπουργό Εσωτερικών φίλο Νίκο Νουρή, την Ένωση Δήμων Κύπρου και τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών μέχρι τη σημερινή μορφή του νομοσχεδίου σε σχέση με τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες των νέων Δήμων, από την άλλη δεν βρίσκουμε πρακτικά εφαρμόσιμη την πρόταση που θέλει τους Δημάρχους των Μητροπολιτικών Δήμων αντί να συγκεντρωθούν αποκλειστικά στις αρμοδιότητες των νέων Δήμων αφού πλέον θα μιλάμε για μεγαλύτερους γεωγραφικά και πληθυσμιακά Δήμους με αυξημένα καθήκοντα και υποχρεώσεις, να αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες όπως να είναι οι Πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (συμπλέγματα υπηρεσιών – Αποχετευτικό, Υδατοπρομήθειας – Διαχείρισης Αποβλήτων/ΟΕΔΑ και Πολεοδομικές Αρχές) και σε βάθος χρόνου και τις Σχολικές Εφορείες – που κακώς συνεχίζουν να συνδέονται ως αποκλειστικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον σε πιο τεχνικά ζητήματα κάτι πολύ σημαντικό που δεν έχει αναφερθεί ακόμη. Ποιος θα αναλάβει τα χρέη και τις υποχρεώσεις των σημερινών Δήμων; Όπως το Ταμείο Προνοίας πχ. του Δήμου Λευκωσίας χρωστά περίπου €60 εκ., τι θα γίνει με αυτό; Τα διάφορα δάνεια με εγγύηση τα Ταμεία Προνοίας των υπάλληλων κτλ. Οι κάτοικοι του Δήμου Λευκωσίας δεν πληρώνουν τέλη αποχετεύσεων που αφορούν την κατασκευή αλλά μόνο για τη χρήση. Πως θα ρυθμιστεί αυτό στις συνενώσεις;

Καλούμε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, τον αρμόδιο Υπουργό και την Ένωση Δήμων να λάβουν υπόψη όλα τα πιο πάνω πριν οδηγηθεί η τελική μορφή των νομοσχεδίων στην ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα καλούμε τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα να κατανοήσουν τον τοπικό χαρακτήρα ιδιαίτερα όταν αφορά ήδη μεγάλες, αναπτυσσόμενες και βιώσιμες ήδη οικονομικά οντότητες όπως είναι ο Δήμος Στροβόλου και να μην παρασυρθούν από τις μεγαλομανίες κάποιων που εκφράζουν ουσιαστικά τους εαυτούς τους, θεωρώντας ότι δήθεν θα φτιάξουν τη νέα μεγάλη Λευκωσία των 200.000 χιλιάδων κατοίκων, διότι με το πέρασμα του χρόνου θα δημιουργηθεί ένα έκτρωμα που δεν θα δουλέψει πρακτικά και λειτουργικά, εναντίον φυσικά του κόσμου.

Οι μεγάλες και σημαντικές πόλεις φτιάχνονται ή εξελίσσονται από το όραμα, την νοοτροπία, την καθαριότητα, την ασφάλεια, τη βιώσιμη κινητικότητα, τα έργα υποδομής και ανάπτυξης, την εξυπηρέτηση και την ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών, τη μείωση των φορολογιών, την παροχή κινήτρων για επιχειρηματικές και άλλες δράσεις και όχι από τα πομπώδη λόγια και τους λαϊκισμούς.

Τέλος, τονίζω ξεκάθαρα και κατά απολυτό τρόπο, όπως και σε πολλά άλλα μικρότερα όμως σοβαρά ζητήματα, για το συγκεκριμένο μείζον θέμα – όπως έπραξα επανειλημμένα δημόσια τόσο πέρσι, όσο και πρόπερσι, διαχωρίζω κάθετα τη θέση μου με την προσωπική άποψη και θέση του Δημάρχου Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, το οποίο αποτελεί ζήτημα τιμής έναντι του προσωπικού του Δήμου Στροβόλου, αλλά κυρίως του κάθε Στροβολιώτη ξεχωριστά, είτε μας ψήφισε, είτε όχι.

«Δεν παραλάβαμε Δήμο για να παραδώσουμε γειτονιά, ούτε έχουμε τέτοιο δικαίωμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα