Αντιδράσεις από πρόσφυγες στις βάσεις Δεκέλειας

Δικαστική επανεξέταση του τρόπου χειρισμού από τις βρετανικές αρχές των υποθέσεων των 114 προσφύγων που έφτασαν στο έδαφος της βάσης Ακρωτηρίου στα τέλη Οκτωβρίου και έκτοτε έχουν μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις στη Δεκέλεια, προτίθεται να επιδιώξει δικηγόρος που ενεργεί για λογαριασμό ορισμένων εξ αυτών.

Μιλώντας στην εφημερίδα Observer, η Τέσσα Γκρέγκορι που εργάζεται για βρετανικό νομικό οίκο, δηλώνει ότι υπάρχει «ξεκάθαρη παραβίαση» των υποχρεώσεων που έχει το βρετανικό κράτος έναντι αυτών των ανθρώπων.

Όπως εξηγεί,

η ίδια και οι πελάτες της θεωρούν ότι από τη στιγμή που βρέθηκαν σε έδαφος που τεχνικά τελεί υπό βρετανική κυριαρχία είναι λάθος η μοίρα τους να ανατίθεται στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Κατόπιν κράτησής τους και απειλών απέλασης, οι πελάτες μας έχουν συμφωνήσει, διαμαρτυρόμενοι, να εξετάσουν οι κυπριακές αρχές τις αιτήσεις τους για άσυλο. Αλλά θεωρούμε ότι πρόκειται για ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό που πρέπει να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματά τους ως πρόσφυγες γίνονται σεβαστά και προφυλάσσονται», δηλώνει η κ. Γκρέγκορι.

Στέλεχος βρετανικής οργάνωσης για τους πρόσφυγες δηλώνει επίσης στην εφημερίδα ότι οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες έχουν αφεθεί σε μία μετέωρη κατάσταση μεταξύ απειλών απέλασης και πίεσης να απευθυνθούν για άσυλο σε μία τρίτη χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι όπως έχει επιβεβαιώσει το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με βάση συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου από το 2003 η ευθύνη για τους πρόσφυγες που φτάνουν σε εδάφη των βάσεων ανήκει στους Βρετανούς. Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμφωνήσει να διεκπεραιώσει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου για λογαριασμό της Βρετανίας. Παράλληλα, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έχει διαμηνύσει στους πρόσφυγες πως κινδυνεύουν με απέλαση αν δεν υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην Κύπρο.

Ένας εκ των προσφύγων, ο Παλαιστίνιος Ιμπραΐμ Μααρούφ που έφυγε με την οικογένειά του αρχικά από τη Συρία και έπειτα από καταυλισμό στο Λίβανο, λέει στην εφημερίδα ότι οι συνθήκες διαμονής τους στις βάσεις είναι ελλιπείς ως προς την υγιεινή, ενώ καταγγέλλει πως μία γυναίκα που έχρηζε ιατρικής περίθαλψης εκβιάστηκε να συμφωνήσει πρώτα να υποβάλει αίτηση ασύλου στην Κύπρο ώστε να επιτραπεί να την δει γιατρός.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αποκλείσει την πιθανότητα να δεχθεί στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου τους συγκεκριμένους πρόσφυγες, θέλοντας να αποφύγει τη δημιουργία προηγούμενου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα