Αντιδράσεις για απαγόρευση στη Σκούλλου να διεκδικήσει την θέση «κοινοτάρχη»

Αντιδράσεις σημειώνονται στα Κατεχόμενα για την απαγόρευση στην Μαρία Σκούλλου να διεκδικήσει την θέση του «κοινοτάρχη» στον Κορμακίτη στις «τοπικές εκλογές» της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο η Avrupa με τίτλο  «Ρατσίστρια ΤΔΒΚ», η (19.12.22) γράφει ότι απορρίφθηκε χωρίς δικαιολογία εκ μέρους των κατοχικών αρχών η υποψηφιότητα της εγκλωβισμένης Μαρωνίτισσας Μαρίας Σκούλλου για το αξίωμα του «κοινοτάρχη» του κατεχόμενου χωριού Κορμακίτη κατά τις επικείμενες «δημοτικές εκλογές» της 25ης Δεκεμβρίου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Σκούλλου

είχε εκλεγεί μέλος του κοινοτικού συμβουλίου κατά τις προηγούμενες «εκλογές», όμως αυτή την φορά δεν της δόθηκε το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για κοινοτάρχης.

«Αυτή η στάση αξιολογείται ως ρατσισμός και φασισμός μέσα στην κοινότητά μας», αναφέρει η εφημερίδα.

Σε δήλωση για το θέμα, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ ζήτησε εξηγήσεις από το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος και την λεγόμενη προεδρία.

«Η εικόνα αυτή την στιγμή είναι εικόνα πλήρους ετσιθελισμού και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεχτή», σημείωσε ο Όζερσαϊ υπενθυμίζοντας ότι κατά την διάρκεια της δικής του θητείας στο «υπουργείο εξωτερικών» προσπάθησαν μαζί με το «υπουργείο εσωτερικών» να ελέγχουν κατά πόσον είναι στα κατεχόμενα η μόνιμη διαμονή όσων αποτείνονταν για να γίνουν «κοινοτάρχες» ή μέλη «κοινοτικών συμβουλίων».

Ανέφερε ότι έστω και αν οι Μαρωνίτες που ζουν στον Κορμακίτη δεν είναι «πολίτες της ΤΔΒΚ» και δεν υπάρχει ξεκάθαρη «νομοθεσία» για να μπορούν να εκλέγουν «κοινοτάρχη», διασφάλισαν σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι θρησκευτική μειονότητα, αυτό το δικαίωμα αφού ουσιαστικά είναι μέλη της κοινωνίας τους, λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα διεθνή πρότυπα και ανθρώπινα δικαιώματα.

Σημειώνοντας ότι τώρα έμαθαν ότι απορρίφθηκε η υποψηφιότητα της Μαρίας Σκούλλου, ο Όζερσαϊ διερωτάται: «Με ποια δικαιολογία; Δεν υπάρχει δικαιολογία γι[ αυτή την απόρριψη στην γραπτή ανακοίνωση που έγινε. Ένα πρόσωπο που στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιο για μέλος του κοινοτικού συμβουλίου και εξελέγη, γιατί δεν μπορεί να είναι υποψήφιο για κοινοτάρχης; Μήπως δεν μπορεί να φανεί ως μόνιμη διαμονή η διαμονή της; ή μήπως επιτρέπετε να εκλεγούν μόνο άτομα κοντά σε εσάς πολιτικά; […]»

Απορρίφθηκε επειδή καθοδηγείται από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση»

Η Yeni Düzen (19.12.22) γράφει ότι η υποψηφιότητα της Μαρίας Σκούλλου απορρίφθηκε από το «υπουργείο εξωτερικών» επειδή θεωρήθηκε «επικίνδυνη». Σε δήλωση στη εφημερίδα, «αξιωματούχος» του λεγόμενου υπουργείου ανέφερε το εξής: «Η υποψηφιότητά της δεν έγινε αποδεχτή για να μην δοθεί η ευκαιρία σε πιθανή αδυναμία ασφαλείας με την δικαιολογία ότι είναι μια υποψηφιότητα υπό την καθοδήγηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

Ο δικηγόρος της Σκούλλου, Αντέμ Χότζα δήλωσε στην εφημερίδα ότι το «υπουργείο εξωτερικών» δεν τους έδωσε καμία δικαιολογία για την απόφασή του, ότι το «ανώτατο συμβούλιο εκλογών’ δεν έχει σχέση με την απόφαση και ότι το «υπουργείο» δεν ανακοίνωσε τους λόγους για τους οποίους δεν θεωρεί «κατάλληλη’ την υποψηφιότητα Σκούλλου.

Ο Χότζα είπε επίσης ότι έγινε δεχτή η υποψηφιότητα μόνο του νυν «κοινοτάρχη» και απορρίφθηκαν οι υποψηφιότητες άλλων προσώπων, παρά το γεγονός ότι ανάμεσά τους υπήρχαν και άτομα που ήταν μέλη «κοινοτικών συμβουλίων».

Ο δικηγόρος ανέφερε ότι στον Κορμακίτη ζούσαν 76 άτομα, ενώ αυτή την στιγμή ζουν γύρω στα 135, γεγονός το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην ένστασή τους.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ επέκρινε την απόφαση του «υπουργείου», την οποία χαρακτήρισε «ντροπιαστική», διερωτώμενος ποια η «νομική δικαιολογία» για την απόρριψη και τις επιχειρείται να γίνει.

«Αυτό που έγινε είναι ρατσισμός, αυτό που έγινε είναι φασισμός», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Ακάνσοϊ και πρόσθεσε:

«Είναι το πιο φυσιολογικό δικαίωμα των ανθρώπων με τους οποίους ζούμε μαζί για πολλά χρόνια σε αυτά τα χώματα να συμμετέχουν στη διοίκηση, να είναι υποψήφιοι. Είναι ένα οικουμενικό δικαίωμα. Αυτή η απόφαση ούτε με τη δημοκρατία ούτε με τα ανθρώπινα δικαιώματα συνάδει. Αυτοί που έλαβαν αυτή την απόφαση είναι το όνειδος, η ντροπή αυτών των χωμάτων. Ο λόγος λήψης αυτής της απόφασης δεν είναι τίποτε άλλο από την πρόκληση περαιτέρω έντασης στην κοινότητα, την πρόκληση σύγκρουσης μέσω της Μαρίας. Δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Όμως, να είναι γνωστό ότι δεν είναι η Μαρία η αδυναμία ασφαλείας. Είστε εσείς οι ίδιοι που λάβατε αυτή την απόφαση, καταδικάζω αυτή την ντροπιαστική απόφαση».

«Πολιτικός αντίπαλος» υπέβαλε παράπονο

Εξάλλου, η διαδικτυακή Bugün Kıbrıs (19.12.22, bugunkibris.com) γράφει ότι ο νυν «κοινοτάρχης» Κορμακίτη, Αντώνης Σκούλλος είναι αυτός που υπέβαλε παράπονο για την υποψηφιότητα της Μαρίας Σκούλλου για την θέση του «κοινοτάρχη». Ως αποτέλεσμα του παραπόνου, αναφέρει η εφημερίδα, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών αποφάσισε χωρίς καμία δικαιολογία ότι η «δεν είναι κατάλληλη» η υποψηφιότητα της Μαρίας Σκούλλου.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η Μαρία Σκούλλου υπέβαλε ένσταση για την αύξηση του αριθμού των ψηφοφόρων από 76 σε 133 με τον ισχυρισμό ότι «μεταφέρονται ψηφοφόροι απ’ έξω». Ο δε αντίπαλος της Μαρίας Σκούλλου, Αντώνης Σκούλλος υπέβαλε παράπονο λέγοντας ότι στην οικογένεια της Μαρίας υπάρχουν άτομα που εργάζονται στην Εθνική Φρουρά και κατάφερε να μην της επιτραπεί από το «υπουργείο εξωτερικών» να λάβει μέρος στις «εκλογές». 

Keywords
Τυχαία Θέματα