Αντιδράσεις για τις εξετάσεις του Νομικού Συμβουλίου τον Ιούνιο

Ανακοίνωση εξέδωσε μερίδα ασκούμενων δικηγόρων για τις εξετάσεις του Νομικού Συμβουλίου τον Ιούνιο.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Έχοντας πλήρη επίγνωση της τρέχουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης η οποία, τόσο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αναταράξει την καθημερινότητα και τις ζωές όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, είναι υποχρέωση και καθήκον μας να σας ενημερώσουμε για τις οποιεσδήποτε ανησυχίες μας και/ή προβληματισμούς προκύπτουν, ως μια μερίδα Ασκούμενων Δικηγόρων, η οποία προτίθεται να παρακαθήσει τις εξετάσεις του Νομικού Συμβουλίου

τον Ιούνιο του 2020, όπως αυτές καθορίστηκαν από το Νομικό Συμβούλιο.

Αρχικά, θεωρούμε ως πρώτιστο σκοπό της παρούσης να ξεκαθαρίσουμε την άποψη μας σχετικά με την αναβολή των εξετάσεων. Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε την οποιαδήποτε αναβολή και/ή επανακαθορισμό των εξετάσεων του Ιουνίου 2020, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περισσότερες αμφιβολίες και ενδιασμούς αφού λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, δεν μπορεί να γίνει γνωστό το χρονικό σημείο της εξασθένησης του ιού, της μείωσης του ρυθμού μετάδοσης και της εξομάλυνσης της όλης κατάστασης. Επίσης, μία αναβολή θα επιφέρει σορεία προβλημάτων και αναδιοργάνωσης, έχοντας υπόψη ότι αρκετοί ασκούμενοι δικηγόροι εκπίπτουν του προγράμματος επιδότησης ασκούμενων δικηγόρων από τον Ιούνιο 2020 και μετέπειτα, άλλοι τον Σεπτέμβριο αρχίζουν μεταπτυχιακό κ.α., και επιπλέον εν μέσω ζέστης τους καλοκαιρινούς μήνες ο επαναδιορισμός είναι αποτρεπτικός. Για αυτούς και άλλους πολλούς λόγους, είναι η θέση μας ότι οι εξετάσεις δεν δύναται να αναβληθούν αλλά και μία αναβολή πρέπει να γίνει ρεαλιστικά, αποφασιστικά και έγκαιρα, λαμβάνοντα υπόψη όλα τα επακόλουθα.

Από την άλλη, θεωρούμε ως δεδομένο ότι η παρούσα μορφή εξέτασης δεν είναι ρεαλιστική Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων κάνουν λόγω πως αν η Κύπρος τηρήσει στο έπακρο τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. και τους περιορισμούς, θα υπάρξει εξασθένιση του ιού και ύφεση κρουσμάτων στο τέλος Απριλίου. Ένα υποθετικό παράδειγμα λοιπόν είναι ότι 30 Απριλίου έχουμε 0 κρούσματα. Αυτό συνεπάγεται με τήρηση των παρόντων μέτρων προληπτικά για ακόμη 7-10 μέρες. Άρα 8 Μαΐου. Συνεχίζουμε με μερική έναρξη επιχειρήσεων και πιο ήπια μέτρα μετακίνησης πολιτών για άλλες 10-12 ημέρες. 19 Μαΐου. Μετέπειτα, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που επανεκκινούν, συνεχίζει η μετακίνηση πολιτών αλλά συνιστάται αποφυγή μαζικών συναθροίσεων. Το θεωρούμε σχεδόν ανορθόδοξο και επικίνδυνο να παρακαθίσουμε εξετάσεις στις 25 Μαΐου σε μία αίθουσα με τόσα άτομα.

Αφενός επιζητούμε την διεξαγωγή των εξετάσεων στον προκαθορισμένο χρόνο αφετέρου δε συνιστούμε  την έγκαιρη λήψη μέτρων για αποφυγή μετέπειτα προβλημάτων. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να είμαστε ενήμεροι για την βέβαιη διεξαγωγή των εξετάσεων τούλαχιστον 6 εβδομάδες πριν την έναρξη τους. Οφείλουμε και εμείς και τα δικηγορικά γραφεία που μας απασχολούν να γνωρίζουμε πριν τις 13 Απριλίου 2020. Διαφορετικά δεν μπορούμε να αιτηθούμε την σχετική άδεια προετοιμασίας εις διπλούν αν αυτές ανασταλούν και επαναδιοριστούν σε μετέπειτα χρόνο. Αλίμονο δε εν μέσω μιας απερίσκεπτης απόφασης, προωθήσουμε την έξαρση ή έστω ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων από αυτές τις εξεταστικές συναρθροίσεις.

Δια ταύτα, εμείς, σαν μια μερίδα Ασκούμενων Δικηγόρων, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και συμμερίζοντας το κοινό καλό, την εύρυθμη λειτουργία των φορέων του κράτους και των υπηρεσιών αλλά και πρωτίστως την υγεία όλων μας, σας παραθέτουμε εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης για τους Ασκούμενους Δικηγόρους τους οποίους είναι παράκληση μας όπως τους μελετήσετε και αξιολογήσετε άμεσα. Ανά το παγκόσμιο γίνεται μία προσπάθεια ψηφιοποίησης για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να ζούμε εύρυθμα. Σχολεία, Πανεπιστήμια και άλλα Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αποφασίσει ότι αφού η πανδημία δεν το επιτρέπει, όλες οι εξετάσεις τους θα γίνουν ψηφιακά. Σε ένα τομέα που μιλάμε για χιλιάδες διαφορετικών γραπτών ανά πανεπιστήμιο και ένα τεράστιο αριθμό φοιτητών και μαθητών. Ειρήσθω εν παρόδω, ακόμη και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕ.ΠΑ.Κ. έχουν εξαγγείλει παρόμοια μέτρα για εξέταση των φοιτητών τους. Οι λύσεις λοιπόν που έχουμε μελετήσει για εναλλακτική εξέταση τις οποίες σας προτείνουμε είναι οι εξής:

1. Ψηφιακές εξετάσεις. Η ανάρτηση τους μπορεί να γίνει σε συγκεκριμένη ώρα στους εξεταζόμενους, να υπάρχει χρονόμετρο και η υποβολή τους να αποστέλεται αυτόματα στο Νομικό Συμβούλιο. Ψηφιακά γραπτά με ερωτήσεις μπορούν να γίνουν ακόμη και με επιτρεπόμενο όριο λέξεων στην απάντηση, συμπλήρωση κενών σε προτάσεις, πολλαπλής επιλογής. Για σκοπούς αποτροπής της αντιγραφής σε ερωτήσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες σύγκρισης απαντήσεων με ποσοστό ομοιότητας. Υπάρχουν επίσης προγράμματα (π.χ. Webex)  για την παρακολούθηση των κινήσεων των εξεταζομένων στον υπολογιστή.

2. Εργασίες (Essays). Μια απλή μέθοδος και πρακτική που χρησιμοποιήτε στις μέρες μας είναι ερωτήματα και εργασίες που δημοσιεύονται σε μαθητές/φοιτητές και οι τελευταίοι έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Αυτό γίνεται με συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία οι εξεταζόμενοι απαντούν με όριο λέξεων σε Word document και αναρτούν, με την ολοκλήρωση τους, την απάντησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ομοιότητας (π.χ. Turnitin) για αξιολόγηση.

Αυτά είναι κάποια παραδείγματα ψηφιακής εξέτασης τα οποία σας προτείνουμε. Παραμένει στην κρίση σας η τελική απόφαση ως οι πλέον αρμόδιοι. Οφείλουμε και θεωρούμε εύλογο να γνωρίζουμε μέχρι τις 13 Απριλίου 2020 τι μέλλει γενέσθαι με τις Εξετάσεις Ιουνίου 2020. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποφανθείτε με γνώμονα το κοινό καλό και την εξομάλυνση των διαδικασιών. 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιδράσεις, Νομικού Συμβουλίου, Ιούνιο,antidraseis, nomikou symvouliou, iounio