Αντιδράσεις για το πακέτο μέτρων για την κρίση στα κατεχόμενα

Με μια φωτογραφία που γράφει «Ι love bolibeef» Τουρκοκύπριοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντιδρούν διακωμωδώντας την τιμή που το «παραδοσιακό» μπόλιμπιφ (bolibif ή polibif) των παιδικών τους χρόνων έχει φτάσει, από 9 (1,3 ευρώ) στα 19 ΤΛ (2,7 ευρώ), λόγω της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων και των φόρων στα εισαγόμενα προϊόντα.

Η «κυβέρνηση» ανακοίνωσε 23 μέτρα, οι «βουλευτές» της αντιπολίτευσης μίλησαν, το μπόλιμπιφ του κόσμου εκσφενδονίστηκε από τις 9 στις 19 ΤΛ, γράφει σήμερα ο αρθρογράφος της Κίπρις ποστασί,

Σερχάτ Ιντσιρλί. Στο μυαλό κανενός δεν ήρθε το ερώτημα εάν αυτή τη χώρα την διοικούμε εμείς, εάν τελικά αυτό το «κράτος» είναι ψευδό ή όχι, συνεχίζει ο τ/κ αρθρογράφος προσθέτοντας ότι μόνο κάποιοι λίγοι, τρελοί σαν κι αυτόν προσπάθησαν να πουν «Εεεεε το Κυπριακό πρέπει να λυθεί άμεσα, πρέπει να διατηρηθεί η ομοσπονδιακή λύση». Δεν το είπε κανείς, όπως πάντα, γράφει ο Ιντσιρλί, εννοώντας αυτούς που μίλησαν χθες για την οικονομική κρίση.

«Και η ζωή συνεχίζεται! Τηλεφώνησα της κόρης μου: βρες παιδί μου μια full time δουλειά, μπορεί να μην μπορώ να σου στείλω στην Αγγλία ούτε 100 στερλίνες το μήνες. Τηλεφώνησα και του γιου μου, του εξήγησα την κατάσταση. Ας πούμε ότι ζορίστηκα, έκοψα από δω κι από εκεί, χρεώθηκαν για άλλους 3 ή 5 μήνες, τέλειωσε και ο γιος το σχολείο! Τι θα γίνουν όμως κι άλλοι σαν κι εμένα που σπουδάζουν μόνοι τους δύο παιδιά στην Αγγλία; Δεν θα μπορούν να τα σπουδάσουν».

Είτε τα παιδιά θα βρουν δουλειά για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, είτε θα παρατήσουν το πανεπιστήμιο είτε θα πάρουμε δάνειο, το τελευταίο, με μία στερλίνα να ισούται με εννιά ΤΛ, ανέφερε ο Τ/κ αρθρογράφος περιγράφοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Η συνδικαλιστική πλατφόρμα, που αποτελείται από 25 περίπου οργανώσεις και συντεχνίες, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι είναι βασικό ζήτημα η δημιουργία ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος ώστε οι Τ/κ να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους, σημειώνοντας ότι η κατάρρευση της οικονομίας στην Τουρκία έχει επηρεάσει την «βόρεια» Κύπρο.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι επιβολές που συνεχίζονται με ένα σύστημα που βασίζεται στα οικονομικά πακέτα, γίνεται προσπάθεια να υφαρπάξουν την πολιτική βούληση της τ/κ κοινότητας. Οι πηγές της «χώρας», συνεχίζεται, πρέπει να χρησιμοποιούνται προς όφελος της κοινότητας, η οικονομική διαχείριση της τ/κ διοίκησης πρέπει να βασίζεται στην πολιτική βούληση και πρέπει να δοθεί κοινοτικός αγώνας για να ενταχθούν οι Τ/κ στη διεθνή κοινότητα.

Η πλατφόρμα ανακοίνωσε την πραγματοποίηση σύσκεψης με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και ακαδημαϊκούς την Παρασκευή το πρωί, ώστε να συζητήσουν όλοι μαζί την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί και να προσπαθήσουν από κοινού να βρουν διεξόδους.

Η Γενί Ντουζέν έχει τίτλο σήμερα «Περίοδος μέτρων» και αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στην χθεσινή συζήτηση στη «βουλή» και τα μέτρα που πρότεινε η «κυβέρνηση» και τις αντιπροτάσεις της αντιπολίτευσης, με την σημείωση ότι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αντίκρισαν θετικά την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων.

Η Κίπρις με τίτλο «Δεν είναι εφικτό να γίνει κάτι παραπάνω» γράφει ότι οικονομολόγοι και εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα και σημειώνει ότι οι δυνατότητες της «κυβέρνησης» να αντιδράσει στην κρίση εξαντλούνται στο πακέτο που ανακοινώθηκε, ίσως με κάποιες επιπλέον μικρές προσθήκες.

Η Χαβαντίς έχει τίτλο «Το ΚΕΕ θέλει ‘πίκρα’» και αναφέρεται στην χθεσινή δήλωση του προέδρου του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν από το βήμα της «βουλής» ότι για να ξεπεραστεί η κρίση θέλει «πικρές συνταγές» και επέκρινε την «κυβέρνηση» ότι άργησε στη λήψη μέτρων.

Στο μεταξύ, την αντίδραση πολλών Τ/κ προκάλεσε η είδηση ότι ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ως δεύτερος "πρόεδρος" όπως αποκαλείται, είχε ζητήσει και του αγοράσθηκε καινούργιο πολυτελές αυτοκίνητο. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι αντιδράσεις έγιναν τόσο έντονες ώστε ο "υπουργός δημοσιονομικών", Σερντάρ Ντενκτάς αναγκάστηκε πριν λίγο να δώσει εξηγήσεις.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης που είχε, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι το αίτημα είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο, η προκήρυξη για την αγορά του νέου αυτοκινήτου όμως που έγινε φέτος, παγοποιήθηκε λόγω των "τοπικών εκλογών" και η διαδικασία ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες με αποτέλεσμα να συμπέσει με την οικονομική κρίση.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι χθες, μετά την αναφορά που έγινε στο θέμα στην "βουλή" αλλά και τις αντιδράσεις, πήρε το μήνυμα από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι δεν θέλει το νέο αυτοκίνητο. "Όμως αυτό έχει πληρωθεί και αγορασθεί". Εάν ο κ. Ταλάτ θέλει να κυκλοφορεί με το δικό του αυτοκίνητο ας το κάνει, όμως αυτό το αυτοκίνητο που έχει ήδη αγορασθεί θα χρησιμοποιηθεί από άλλους "θεσμούς", πρόσθεσε ο "υπουργός δημοσιονομικών".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα