Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για σχέδιο πρωτοβουλίας ΠτΔ για Τουρκοκυπρίους

Στις αντιδράσεις που προκάλεσαν στα κατεχόμενα πληροφορίες για το σχέδιο πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για τους Τουρκοκυπρίους αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο.

Η εφημερίδα «Βατάν» γράφει ότι η ηγέτης του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας  (TDP) Μινέ Ατλί είπε ότι η «προεδρία» και όσοι βρίσκονται στην εξουσία  προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αρνητική αντίληψη με την υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ετοίμασε η Κυπριακή Δημοκρατία για τους Τουρκοκύπριους

και είπε ότι η Τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο θέμα σε όλες του τις πτυχές και να εμπλακεί στη διαδικασία για να αποτραπεί αυτό και να ενημερωθεί σωστά η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Κίπρις» γράφει ότι ο πρόεδρος  της Τουρκοκυπριακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χασάν Γιλμάζ Ισίκ, είπε ότι «είναι έκπληκτοι με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκάλεσε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ο Σύνδεσμός μας υπενθυμίζει στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι το πιο σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τους Τουρκοκύπριους είναι ο τερματισμός του εμπάργκο και των απομονώσεων, που αποτελούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εφαρμόζονται αλόγιστα μέχρι σήμερα», ανέφερε.

Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι ο Τουργκάι Ντενίζ «πρόεδρος» του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO), μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα  αναφέρθηκε στο εμπόριο που διενεργείται μέσω της Πράσινης Γραμμής και είπε ότι «τα προϊόντα που παράγονται στη βόρεια Κύπρο από το 2005 μπορούν να πωληθούν στη νότια Κύπρο στο πλαίσιο της Πράσινης Γραμμής».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «μόνο ένα από τα προϊόντα μας μπόρεσε να εισέλθει σε σημείο πώλησης στη νότια Κύπρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει ένα τεράστιο ψυχολογικό εμπόδιο στα τουρκοκυπριακά προϊόντα. Μπορούμε να βρούμε προϊόντα τουρκικής προέλευσης παντού, αλλά δεν μπορούμε να δούμε κανένα τουρκοκυπριακό. Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να ανεχθούν τους Τουρκοκύπριους να κερδίζουν μια δεκάρα. Στο βορρά, μπορούμε να βρούμε και να αγοράσουμε πολλά ελληνοκυπριακά προϊόντα στα ράφια».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα