Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για το βιβλίο με αναφορά στον Ατατούρκ

Η συντεχνία των δασκάλων και πολιτικοί σχολίασαν το θέμα με το σχίσιμο της σελίδας από το βιβλίο αγγλικών λυκείου που αναφερόταν στον Ατατούρκ, όσο και την απόσυρση μετά του βιβλίου.


"Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο ένα Υπουργείο Παιδείας, χώρας μέλους της ΕΕ, να υπογράφει ένα τέτοιο σκάνδαλο", αναφέρει ανακοίνωση της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων (KTÖS) προσθέτοντας

ότι «η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αξίες που μοιράζονται τα κράτη μέλη της ΕΕ και είναι καθήκον όλων των κρατών να δώσουν σημασία σε αυτό στην εκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ».

Η συντεχνία αναφέρει επίσης ότι "το σχίσιμο σελίδων βιβλίων, η απαγόρευση βιβλίων, φασιστικές και ολοκληρωτικές νοοτροπίες που κάνουν τους ανθρώπους και τις κοινωνίες εχθρικές", υπήρχαν στον κόσμο σε όλη την ιστορία. «Ευτυχώς, όλες αυτές οι νοοτροπίες έχουν πάρει τις θέσεις τους στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας».

Παραπέμπει στη ρήση του Bertrand Russell, «είμαστε αντιμέτωποι με μια παραδοξότητα, όπου η εκπαίδευση είναι το πιο σημαντικό εμπόδιο στη λογική και την ελεύθερη σκέψη».

Η αλλαγή, προστίθεται, μπορεί να γίνει εφικτή μεγαλώνοντας πολίτες που πιστεύουν στην ισότητα μεταξύ ομάδων, σκέφτονται πολυπολιτσμικά και που έχουν αφομοιώσει τις αξίες της κουλτούρας ειρήνης. «Ο αγώνας θα συνεχιστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου και θα σταματήσει κάθε είδους αντιδραστικές, φανατικές, ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές στην εκπαίδευση».

Η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων καλεί την "ε/κ ηγεσία να εγκαταλείψει την πολιτική της", που περιθωριοποιεί τις κοινότητες και αποτελεί «σωτηρία για τους σοβινιστές στο βορρά». Καταδικάζει τη στάση απέναντι σε έναν ηγέτη «που έμεινε στην ιστορία με την κοσμική και φωτισμένη στάση του». Ευχαριστούν δε τους Ε/κ καθηγητές και τις συντεχνίες που τάχθηκαν εναντίον μια "τέτοιας ρατσιστικής και σοβινιστικής απόφασης" αυτή την περίοδο.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΓΤΠ, το «υπουργείο εξωτερικών» καταδίκασε έντονα την απόφαση λέγοντας ότι «είναι ένα νέο παράδειγμα της ρατσιστικής στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκαλείται η κυβέρνηση της Δημοκρατίας.

Ο Ατατούρκ, προστίθεται, ενέπνευσε όλες τις χώρες του κόσμου και όχι μόνο το τουρκικό έθνος με «τον επικό αγώνα και τις επαναστάσεις που πραγματοποίησε» κατά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο αντικατοπτρισμός στο εκπαιδευτικό σύστημα της συνεχώς αυξανόμενης εχθρικής στάσης της ε/κ πλευράς, δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να ανεχτεί την τουρκική παρουσία στο νησί και δεν μπορεί να χωνέψει την ένδοξη ιστορία του τουρκικού έθνους, προστίθεται.

Ο «υπουργός παιδείας», Ολγκούν Αμτζάογλου δήλωσε ότι η οδηγία και η στάση του Υπουργείου Παιδείας είναι «δείγμα αμάθειας και αναχρονισμού» καθώς και το «πιο βαθύ κόμπλεξ και εχθρότητα».

«Μπορεί να σβήσουν τον Ατατούρκ από τα βιβλία, από τις σελίδες. Όμως είναι αδύνατον να σβήσουν από την καρδιά της ανθρωπότητας τον ηγέτη του μεγάλου τουρκικού έθνους που αξίζει όσο ο κόσμος. Από εδώ πηγάζει το κόμπλεξ τους. Διότι ξέρουν καλά ότι με το να τον σβήνουν από το βιβλίο, το όνομα του Ατατούρκ δεν εξαφανίζεται».

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και «υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος», Φικρί Ατάογλου, μίλησε για «νοητική έκλειψη» και «ανηθικότητα» και ενέργειες που υποδαυλίζουν το μίσος προς τους Τούρκους της Κύπρου.

«Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα μπορέσουν να φτάσουν πουθενά σκίζοντας, όπως πάντα, καίγοντας, κατακομματιάζοντας, διαιρώντας, παρουσιάζοντας κακούς τους Τούρκους στα μάτια των νέων. Δεν θα μπορέσει να συγκαλύψει τις ιστορικές πραγματικότητες αυτή η νοοτροπία που εκτρέφει την τουρκική εχθρότητα σε μια νέα γενιά με αυτή την ενέργεια που δεν έχει καμία βάση από απόψεως ηθικής. Απευθύνω έκκληση προς αυτή την νοοτροπία που προκαλεί προβλήματα να αντιμετωπίσει τις ιστορικές πραγματικότητες».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εκπαιδευτική αντίληψη σε αυτή την εποχή που ζούμε και άσκησε κριτική στο Υπουργείο Παιδείας. «Μια τέτοια νοοτροπία σε αυτή την εποχή, αυτή η εκπαιδευτική αντίληψη!».

Ο γγ του ΚΕΕ,  Ογουζχάν Χασίπογλου απευθύνθηκε σε αυτούς που έδωσαν την σχετική οδηγία λέγοντας, «πρέπει να διδάξετε και να μάθετε στα παιδιά σας τον Ατατούρκ για να βαδίσετε και εσείς στον σωστό δρόμο».

Σε ανάρτηση στα ΜΚΔ, ο κ. Χασίπογλου υπενθύμισε την αρχή «ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο» την οποία χαρακτήρισε ως την «πιο θεμελιώδη αρχή» του Ατατούρκ, σημειώνοντας ότι αυτή εκφράζει την προστασία και τη συνέχεια της συλλογικής ασφάλειας και της διεθνούς ειρήνης με την πιο ευρεία και διαδεδομένη έννοια. Οι σπόροι μίσους που θα φυτευτούν σήμερα στην εκπαίδευση θα φέρουν τη σύγκρουση στο μέλλον αντί την ειρήνη, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα