«Αντιμεταναστευτικές μονάδες» με Τρίπολη φτιάχνει αιφνιδίως η Μάλτα (VID-ΦΩΤΟ)

Παρόμοια προβλήματα με την Κύπρο αντιμετωπίζει στο ζήτημα του μεταναστευτικού και μια άλλη μικρή, μεσογειακή χώρα, η Μάλτα. Η εταίρος μας στην ΕΕ προχωρεί στην σύσταση αντιμεταναστευτικών «συντονιστικών μονάδων» μαζί με την κυβέρνηση της Τρίπολης στην Λιβύη, με σκοπό την ανακοπή των παράτυπων μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. 

Όπως αναφέρει σήμερα ο «EUobserver», τα δύο μεσογειακά κράτη θα ανοίξουν «αντι-μεταναστευτικές "συντονιστικές μονάδες"

η μια στην χώρα της άλλης για να βοηθήσουν στο να σταματήσουν τους 800,000 παράτυπους μετανάστες, που λέγεται πως βρίσκονται στην Λιβύη, από του να έρθουν στην Ευρώπη». 

Αυτά δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Robert Abela, μετά από χθεσινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης, Fayez al-Sarraj, την κυβέρνηση του οποίου στην Τρίπολη αναγνωρίζουν η ΕΕ και ο ΟΗΕ

«Η λύση ξεκάθαρα βρίσκεται στην πραγματική δράση στις λιβυκές ακτές και τα νότια τους σύνορα», είπε ο Πρωθυπουργός Abela. 

Η «Times of Malta» αναφέρει ότι οι «μονάδες για συντονισμό των επιχειρήσεων κατά της παράνομης μετανάστευσης» αναμένεται να ξεκινήσουν να καταστούν επιχειρησιακά έτοιμες  τις αμέσως επόμενες βδομάδες, χωρίς να δίδονται περαιτέρω πληροφορίες. 

Η ανακοίνωση για την δημιουργία των κοινών μονάδων συντονισμού ήρθε μετά από αιφνιδιαστικό ταξίδι στην Τρίπολη του Πρωθυπουργού Abela, του Υπουργού Εσωτερικών Byron Camilleri και του Υπουργού Εξωτερικών Evarist Bartolo, αναφέρει η «Times of Malta». 

Ήταν το πρώτο ταξίδι του Μαλτέζου Πρωθυπουργού στην γειτονική Λιβύη. Ο Robert Abela είναι ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Μάλτας (Partit Laburista) και Πρωθυπουργός από τις αρχές του χρόνου της κεντροαριστερής κυβέρνησης της μικρής, νησιώτικης μεσογειακής χώρας. 

Η μαλτέζικη αντιπροσωπία συζήτησε με τον al-Sarraj την εκπαίδευση της Ακτοφυλακής της κυβέρνησης της Τρίπολης και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας επανδρωμένου από προσωπικό του ΟΗΕ

Πηγή ανέφερε στην «Times of Malta» ότι «η Μάλτα μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα της Λιβύης προς την ΕΕ. Πρέπει να σταματήσουμε την λαθροδιακίνηση ανθρώπων αλλά και να σώσουμε ζωές στην θάλασσα». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «ήταν μια θετική συνάντηση, όμως σίγουρα αυτό δεν σημαίνει ότι επιλύσαμε το ζήτημα της μετανάστευσης». 

Η Μάλτα, με πληθυσμό λίγο πιο κάτω από μισό εκατομμύριο, και όντας μέλος της ΕΕ, έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες μεταναστευτικές ροές, λόγω και του πολέμου στη Λιβύη

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Μάλτας αναφέρεται πως «η Μάλτα είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες και δυσανάλογες ροές και βάρη». Η Μάλτα, η οποία θα παράσχει και οικονομική βοήθεια, αναμένει από την Τρίπολη όχι μόνο την μετεγκατάσταση μεταναστών σε άλλες χώρες, αλλά να λάβει αποφασιστικά μέτρα πάταξης της λαθροδιακίνησης μεταναστών. 

Το πρακτορείο «Anadolu» αναφέρει πως ο al-Sarraj εξήρε τις διμερείες σχέσεις «μεταξύ των δύο φιλικών χωρών» και τόνισε την ανάγκη να υπερισχύσει στον πόλεμο με τις δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Στρατάρχη Khalifa Haftar. Η Μάλτα έκλεισε τα λιμάνια τις σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά τα αυξημένα μέτρα δεν σταμάτησαν τις αξίξεις παράτυπων μεταναστών, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο. 

Στις αρχές του μήνα, ο κεντροαριστερός Πρωθυπουργός Abela δήλωσε πως τα λιμάνια της Μάλτας «θα παραμείνουν κλειστά σε όλους τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να βρεθεί μια συμφωνία με την ΕΕ για την μετεγκατάστασή τους». Σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή επέμεινε πως δεν θα επιτραπεί είσοδος σε λιμάνια της Μάλτας πριν να βρεθεί λύση

Όπως μετέδωσε πρώτο το «SigmaLive», λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζε με τις μεταναστευτικές ροές, η Μάλτα ξεκίνησε μια πολύπλευρη προσέγγιση προς την Τουρκία, η οποία έχει μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση al-Sarraj, με σκοπό να την επηρεάσει για το θέμα των μεταναστών και με αυτό το τρόπο να ασκήσει και πίεση προς την ΕΕ. 

Σε αναφορά του στις 25 Μαΐου, ο «EUobserver» δημοσίευσε φωτογραφικό υλικό που φαίνεται να δείχνει σκάφος των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας να εκφοβίζει βάρκα με μετανάστες. Η ίδια πηγή στις 30 Απριλίου ανέφερε πως τον τελευταίο καιρό η Μάλτα «ανέθεσε» τα «push-backs» σε ιδιωτικά σκάφη με σκοπό να απωθούν τους παράτυπους μετανάστες πίσω στην Λιβύη, πρακτική που σύμφωνα με την «Guardian» της 19ης Μαΐου οδήγησε και στον θάνατο μεταναστών. 

Σε πολύ πρόσφατη έκθεσή της, η Europol αναφέρει ότι κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος βρίσκονται πίσω από τη λαθροδιακίνηση μεταναστών, ενώ επιβεβαιώνει την εμπλοκή της Τουρκίας στις μεταναστευτικές ροές που επηρεάζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε Κύπρο και Ελλάδα. Μάλιστα, αναφέρει πως κάποιοι εγκληματίες χρησιμοποιούν τον όρο «καραβάνια της ελπίδας» για να περιγράψουν τις παράνομες επιχειρήσεις τους. 

Διαβάστε επίσης: 

Στρατιωτικό &οικονομικό φλερτ Μάλτας-Τουρκίας για λαθρομετανάστευση &Λιβύη

ΥΠΕΣ για μεταναστευτικό: «ΜΚΟ και δικηγόροι θησαυρίζουν»-Θα αποστέλλονται SMS

Διαδήλωση ακροαριστερών υπέρ των μεταναστών έξω από το Πουρνάρα (VIDEO &ΦΩΤΟ)

ΥΠΕΣ: Απτό παράδειγμα γκετοποίησης και δημογραφικής αλλοίωσης η Χλώρακα

Απάντηση ΥΠΕΣ σε ΜΚΟ που ζητούν επανεισδοχή μεταναστών από Τουρκία

Η τελευταία έκθεση της Europol για τη λαθροδιακίνηση μεταναστών: Επιβεβαίωση της εμπλοκής της Τουρκίας - Αναφορές σε Κύπρο και Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα