Αντιμέτωπος με δύσκολες συγκυρίες θα βρεθεί ο Ερντογάν (vid)

Την άποψη ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να βρεθεί το επόμενο διάστημα σε μια δύσκολη συγκυρία, δεδομένων των ισορροπιών που διαμορφώνονται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά και του γεγονότος ότι ο κεμαλισμός παραμένει ισχυρός στην κοινωνία, εξέφρασε ο καθηγητής στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» του SIGMA, o κος

Κιζίλγιουρεκ ανέφερε ότι το ποσοστό του Μουχαρέμ Ιντζέ στις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να καταγραφεί ως επιτυχία, καθώς μετά τον Μπουλέντ Ετζεβίτ κανένας κεμαλιστής δεν κατάφερε επί 40 χρόνια να ξεπεράσει το 25%, την ώρα που ο τωρινός υποψήφιος έπιασε πάνω από 30%.

Στην παρατήρηση ότι την ώρα που τα ποσοστά των κεμαλιστών είναι διαχρονικά χαμηλά, ο Εντρογάν προσπαθεί να «ξεριζώσει» τον κεμαλισμό τόσο από τα σχολεία όσο και από την ίδια την Ιστορία, κάτι που αποτελεί ένα παράδοξο σχήμα, ο κος Κιζίλγιουρεκ συμφώνησε λέγοντας ότι σε αυτές τις εκλογές φάνηκε ότι ο κεμαλισμός δεν είναι νεκρός, αλλά ζει και επηρεάζει ανθρώπους.

«Η κοσμική Τουρκία είναι εκεί και μάλιστα με αυξημένη τάση. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε ενδοκομματικές διενέξεις σχετικά με το ποιος θα είναι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά φαίνεται ότι ο Ερντογάν θα βρεθεί σε δύσκολες συγκυρίες», κατέληξε.

Όπως τόνισε, ο Ερντογάν εξασφάλισε μεγάλη νίκη στις εκλογές, όμως έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή.

«Αρχικά είχε σκεφτεί να βασιστεί πάνω στο κόμμα του ως κομματικός Πρόεδρος, ωστόσο αυτό το σενάριο πια δεν υπάρχει πλέον, καθώς το AKP είναι εξαρτημένο από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης», είπε.

Εξάλλου, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει δηλώσει ότι θέλει να συμμετάσχει και στην κυβέρνηση, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συνύπαρξη των δύο αναμένεται να είναι δύσκολη.

Όσον αφορά στη σημασία που θα πρέπει να δώσει στη Βουλή ο Ερντογάν, δεδομένου ότι έχει καταφέρει πλέον να συγκεντρώσει πολλές εκτελεστικές εξουσίες στο πρόσωπό του, ο κος Κιζίλγιουρεκ απάντησε ότι η Βουλή παίζει ρόλο, λόγω του νομοθετικού έργου αλλά και της έγκρισης του προϋπολογισμού.

«Αν κρίνουμε ότι η χώρα έχει σημαντικές δυσκολίες στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία, κάτι που επιβάλλει μια επιστροφή στην πραγματιστική πολιτική και όχι στην ιδεολογική, βλέπω ότι θα έχει κάποιες επιπλέον δυσκολίες λόγω του αναβαθμισμένου ρόλου του Μπαχτσελί», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει την επιθετική ρητορική του ηγέτη των εθνικιστών την περίοδο πριν τις εκλογές, ο κος Κιζίλγιουρεκ σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ρητορεία δεν έχει όρια, αλλά το ζήτημα είναι κατά πόσο θα επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική.

«Βλέπω κάποια δυσκολία που θα έχει ο Ερντογάν, καθώς θα θέλει να κάνει κάποια ανοίγματα προς το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική. Από την άλλη θα έχει έναν Μπαχτσελί ο οποίος θα είναι εκεί. Δεν γνωρίζω πόσο καιρό θα μπορεί να “τρέξει” αυτή η σχέση και κατά πόσο θα μπορέσει να τελειώσει η πενταετία μόνο με στήριξη του Μπαχτσελί. Ο ίδιος (ο Ερντογάν) στέλνει διάφορα μηνύματα, όπως μηνύματα δημοκρατίας και ελευθερίας. Θα κριθεί τις επόμενες ημέρες. Για παράδειγμα, τι θα κάνει στο κουρδικό ζήτημα;» διερωτήθηκε σημειώνοντας ότι όλος ο κόσμος περιμένει να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις κουρδικές περιοχές.

Ερωτηθείς αν αναμένεται ο Ερντογάν να ακολουθήσει την πρακτική των Οθωμανών να δίδουν «χάρη», εν προκειμένω στον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος, ο κος Κιζίλιουρεκ ανέφερε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανότερο στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Οι Οθωμανοί έδιναν χάρη στους αρχηγούς των Κούρδων μόνο όταν τους προσέγγιζαν και υπέκυπταν. Ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς είναι ένας πολύ σοβαρός ηγέτης και δεν πρόκειται να υποκύψει ποτέ, ενώ το κόμμα του είναι τρίτο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα