Αντίο Χριστόδουλε Γιαλλουρίδη

Απεβίωσε σήμερα, 8η Ιανουαρίου 2023, ο αγαπημένος καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. Υπηρέτησε με αφοσίωση την επιστήμη του, τίμησε την πατρίδα του και ιδιαίτερα τον χώρο καταγωγής του.

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης γεννήθηκε στη Μόρφου το 1949. Γιος του Κωνσταντίνου και της Κυριακής Γιαλλουρίδη. Είχε τρία αδέλφια, τη Στέλλα, την Αριστούλα και τον Σπύρο. Ο πατέρας του ήταν γνωστός Γυμνασιάρχης και πνευματικός άνθρωπος. Εντάχθηκε ως εθελοντής στρατιώτης στο 39ο Σύνταγμα

Ευζώνων Μεσολογγίου και πολέμησε στο Τεπελένι, καθώς στη συνέχεια υπηρέτησε στις τάξεις της ΕΟΚΑ. Σε όλη του τη ζωή, ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης θαύμαζε και μνημόνευε τον πατέρα του και είχε ως στόχο να τιμήσει την καταγωγή και την ιστορία της οικογένειάς του.

Η Μόρφου, το κατεχόμενο του χωριό, ήταν πάντοτε στο μυαλό του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη.  Αφιέρωσε όλη την πανεπιστημιακή πορεία και διαχρονική παρουσία και εμπλοκή του στα κοινά στον αντικατοχικό αγώνα της Κύπρου με στόχο την απελευθέρωση, την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή. Ήταν ένας από τους κύριους εμπνευστές και θεωρητικούς θεμελιωτές της κριτικής προσέγγισης  έναντι της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, ως πολιτειακού μοντέλου για την λύση του Κυπριακού Προβλήματος. Μέσα από πλειάδα μελετών, δημοσιεύσεων, δημόσιων ομιλιών και πανεπιστημιακών διαλέξεων, ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης οικοδόμησε κριτική ανάλυση και έδωσε ισχυρά επιχειρήματα για τα τρωτά και προβληματικά στοιχεία του μορφώματος αυτού. Ο Γιαλλουρίδης ήταν ένας από τους συνεχιστές των Νεοκλή Σαρρή και Κώστα Κύρρη, οι οποίοι υπέδειξαν τα εγγενή δομικά, πολιτικά, κοινωνικά και ιμπεριαλιστικά στοιχεία του τουρκικού κράτους, στοιχεία που αποτρέπουν εύθραυστες και επισφαλείς συμφωνίες. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη Γερμανία έδωσε στο Γιαλλουρίδη ένα πλούσιο γνωσιολογικό υπόβαθρο για ανάπτυξη κριτικής και παρουσίαση εναλλακτικών ιδεών και προτάσεων.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ολόκληρη την δεκαετία του 1990, ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης εργάστηκε συστηματικά και μεθοδικά για την οικοδόμηση της έννοιας και της πολιτικής του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, ως στρατηγική ανάσχεσης και αποτροπής του τουρκικού αναθεωρητισμού και της επιδίωξης της Άγκυρας για επιβολή ηγεμονίας επί της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Γιαλλουρίδης ήταν στην ομάδα των Ελλήνων πανεπιστημιακών που υποστήριξαν την επιλογή της άμυνας, την ανάσχεσης και της αποτροπής έναντι της επιλογής του κατευνασμού και των παραχωρήσεων. Πίστευε ότι η διπλωματική διαχείριση των εθνικών ζητημάτων απαιτούσε ισχυρό υπόβαθρο ισχύος, καθώς το εθνικό συμφέρον ορίζεται με όρους ισχύος. Είχε συνεργαστεί πετυχημένα με υπουργούς, διπλωμάτες και τεχνοκράτες στην Ελλάδα, μαζί με τους οποίους κατάφερε να πείσει για την ανάγκη ανακήρυξης του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, από τον Έβρο μέχρι την Αμμόχωστο. Εξέφρασε την διαφωνία του για την ατονία και υποβάθμιση του κοινού δόγματος ασφάλειας και άμυνας Ελλάδας-Κύπρου.

Ταυτόχρονα με την επιλογή της άμυνας και της αποτροπής, ο Γιαλλουρίδης υποστήριζε την ευρωπαϊκή επιλογή, δηλαδή την προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσω αυτής την ενδυνάμωση της διπλωματικής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου στον αγώνα αντίστασης έναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Ο ευρωπαϊκός πυλώνας ήταν αναπόσπαστο μέρος της ερευνητικής του εργασίας και των δημοσιεύσεων του.

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης τύχανε αναγνώρισης και σεβασμού σε Ελλάδα και Κύπρο. Είχε επικοινωνιακό χάρισμα, ευστροφία, μεστό και ουσιαστικό λόγο και δυνατότητα πειθούς. Πάντοτε θετικός, αναζητούσε διαλλακτικές λύσεις που να άφηναν όλους ικανοποιημένους και συνέβαλλε στην υπέρβαση του κλίματος εσωστρέφειας και ηττοπάθειας. Γενναιόδωρος άνθρωπος, γεμάτος αγάπη και εκτίμηση.

Η κοινωνία και η πολιτεία θα ευγνωμονούν την προσφορά του. Το ανθρώπινο αποτύπωμά του θα είναι για πάντα αξιομνημόνευτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα