Αντιπαράθεση για τη μαντίλα στο ντιμπέιτ:«Φορούσε η μητέρα μου»-«Είναι άστοχο»

Η μαντίλα στάθηκε η αφορμή να δημιουργηθεί ένταση στο debate του ΡΙΚ, στο οποίο συμμετείχαν οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Χριστοδουλίδης, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Χρίστος Χρίστου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ισότητα αντρών και γυναικών, ο Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι «αν σεβόμαστε τις γυναίκες θα πρέπει να καταργήσουμε τα σύμβολα που υποτιμούν τις γυναίκες. Από την πλευρά μας έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση της μαντίλας σε δημόσιους χώρους».

Όταν ζητήθηκε διευκρίνιση,

απάντησε ότι «η μαντίλα και στο θέμα της θρησκείας συμβολίζει την κατωτερότητα της γυναίκας απέναντι στον άντρα. Έχουμε δει πρόσφατα διαδηλώσεις με νεκρούς στην ισλαμική δημοκρατία του Ιράν για τα δικαιώματα των γυναικών. Θεωρώ απαράδεκτο σε μια ευρωπαϊκή χώρα να το επιτρέπουμε».

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης λαμβάνοντας τον λόγο είπε ότι «η μαντίλα δεν είναι μόνο θρησκευτικό σύμβολο, αλλά είναι μέρος παραδόσεων, πολιτισμών. Εμένα η μητέρα μου φορούσε μαντίλα. Στο χωριό όλες οι γυναίκες φορούσαν μαντίλα. Ήταν θρησκευτικό σύμβολο;».

Μετά από αυτή την αναφορά οι συνομιλητές του σημείωσαν ότι ήταν το  «τσεμπέρι», με τον Μαυρογιάννη να απαντά ότι «δεν μιλούμε γι αυτό που καλύπτει πλήρως το κεφάλι αλλά για να πιάνουν τα μαλλιά τους πίσω για να πηγαίνουν στα περβόλια, στα αμπέλια για να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό δεν ήταν ποτέ θρησκευτικό σύμβολο. Ήταν μέρος ενός πολιτισμού. Εμένα η μακαρίτισσα η γυναίκα μου φορούσε μαντίλα διότι έκανε χημειοθεραπεία και δεν είχε μαλλιά. Θα της το απαγορεύσουμε σιόρ; Καταλαβαίνουμε τι λέμε σε αυτό τον τόπο; Είναι ένα να αποφεύγεις θρησκευτικά σύμβολα που επιβάλλονται για θρησκευτικούς σκοπούς και άλλο σε μια Δημοκρατία να μπορούν οι άνθρωποι να ντύνονται όπως κρίνουν καλύτερα και όπως νομίζουν».

Ο Χρίστου απάντησε στη συνέχεια ότι «είναι άστοχο το παράδειγμα, δεν αναφέρθηκα καθόλου σε ζητήματα υγείας. Είμαστε πολύ συγκεκριμένοι όταν μιλάμε για την ισλαμική μαντίλα. Εάν θεωρούμε πρόοδο σε μια ευρωπαϊκή χώρα το να χρησιμοποιούνται οι μαντίλες και οι μπούρκες, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους».   

Τότε ο Μαυρογιάννης απάντησε ότι «κανένας δεν μπορεί να δεχτεί ότι μια μαντίλα που έχει θρησκευτικό χαρακτήρα είναι αποδεκτά από τη στιγμή που επιβάλλονται. Είναι όμως άλλο πράγμα σε μια κοινωνία όπως η δική μας να μην μπορεί κάποιος να ντύνεται όπως νομίζει καλύτερα».  

Διαβάστε επίσης: Debate ΡΙΚ: Η 1η πολιτική πράξη κάθε υποψηφίου- Όσα ειπώθηκαν στην τηλεμαχία

Keywords
Τυχαία Θέματα