Αντιπαράθεση Σιζόπουλου με νυν και τέως Υπ. Υγείας

Πολιτική διαμάχη έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου με τον νυν και τέως Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου και Γιώργο Παμπορίδη αντίστοιχα.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε την Πέμπτη (22/3), όταν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος άφησε αιχμές για σύγκρουση συμφερόντων συγκεκριμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου απάντησε στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ

μέσα από ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, γράφοντας: «Ο κ Σιζόπουλος δήλωσε σήμερα ότι δεν έχουν υποβάλει δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων όλα τα μέλη του Δ.Σ., τώρα που τις υποβάλαμε όλες, θα απολογηθεί άραγε!».

Έντονος κατά του προέδρου της ΕΔΕΚ ήταν και ο τέως Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος δήλωσε: «Σας προειδοποίησα προ πολλού ότι ο Σιζόπουλος θα είναι αυτός που θα προσπαθήσει να προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα και κωλύματα στη μεταρρύθμιση και το ΓΕΣΥ. Μεγαλύτερη σύγκρουση συμφερόντων έχει ο Σιζόπουλος από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που επιχειρεί να σπιλώσει».

Ωστόσο, με νέα, μακροσκελή ανακοίνωσή του, βγήκε στην αντεπίθεση ο Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως όταν ο ίδιος μιλούσε για αυτονόμηση και για Γενικό Σχέδιο Υγείας, ο κ. Παμπορίδης δεν γνώριζε καν τι είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανταποδίδει τις αιχμές περί σύγκρουσης συμφερόντων και διερωτάται ποια ήταν η σχέση του κ. Παμπορίδη και ποια ήταν τα δικά του συμφέροντα που ενδεχομένως να συγκρούονταν όταν κλήθηκε να διαχειριστεί τον τομέα της υγείας.

Αυτούσια η απαντητική ανακοίνωση του προέδρου της ΕΔΕΚ:

Την πατρότητα της σωστής εφαρμογής του ΓεΣΥ δεν την εκχωρούμε σε κανέναν.

Ο τέως Υπουργός Υγείας γνωρίζει πολύ καλά πως με προσωπικό πολιτικό κόστος τού προσέφερα απεριόριστη στήριξη όταν ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι στη συνέχεια η συμπεριφορά του κινήθηκε προς μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Να υπενθυμίσω τα υπονοούμενα που για μήνες άφηνε περί Ιούδα, που όμως ποτέ δεν τολμούσε δημόσια να τοποθετηθεί και να αναφέρει ποιο είναι το όνομα. Όταν σε κάποια φάση υποχρεώθηκε, γιατί στριμώχτηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή, αποκάλυψε κάποιον. Χθες, υπογράμμισε ότι «πρέπει να προσέχετε τον Σιζόπουλο και σας προειδοποίησα».

Γιατί φυγομαχούσε τόσο καιρό και δεν αποκάλυπτε; Γιατί είμαι επικίνδυνος για το Γενικό Σχέδιο Υγείας ή για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας;

Και την ίδια στιγμή, με δήλωσή του, παραπέμπει ότι η σύγκρουση συμφερόντων που έχω εγώ προσωπικά είναι μεγαλύτερη από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συγκεκριμένου οργανισμού. Όμως, την ίδια στιγμή, θα ήταν σκόπιμο ο κ. Παμπορίδης να πει ποια ήταν η δική του σχέση και ποια ήταν τα δικά του συμφέροντα που ενδεχομένως να συγκρούονταν με τον τομέα τον οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί στον τομέα της υγείας.

Εάν ο κ. Παμπορίδης είχε το σθένος και το θάρρος της υποστήριξης των θέσεών του, γιατί δεν υπέγραψε τις τροπολογίες όταν ήταν ακόμα υπουργός και να προσέλθει ο ίδιος στην Επιτροπή Υγείας να τις υποστηρίξει; Προτίμησε να τις υπογράψει την τελευταία ημέρα παραμονής του στο υπουργείο. Στις 28 Φεβρουαρίου.

Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η στάση και η συμπεριφορά του.

Όμως, όταν η ΕΔΕΚ και ο Σιζόπουλος μιλούσαν για αυτονόμηση των νοσοκομείων και για Γενικό Σχέδιο Υγείας, ο κ. Παμπορίδης δεν γνώριζε καν τι είναι η αυτονόμηση και το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Γι’ αυτό και την πατρότητα της σωστής εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας δεν την εκχωρούμε σε κανέναν. Θα αγωνιστούμε για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και όχι για την διάλυση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, όπως κάποιοι επιδιώκουν για να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή, ο νέος Υπουργός, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, αναφέρει ότι από τη στιγμή που έχουν υποβληθεί, εκπρόθεσμα φυσικά, οι δηλώσεις σύγκρουσης συμφερόντων των μελών του διοικητικού συμβουλίου, περιμένει να απολογηθώ. Να απολογηθώ σε τι; Στο ότι ουσιαστικά επιβεβαιώνομαι; Η απολογία θα έπρεπε να ήταν από την πλευρά του Υπουργείου που για δύο ολόκληρες βδομάδες δεν ευαισθητοποιήθηκε να καταθέσει τις συγκεκριμένες δηλώσεις όπως όφειλε και όπως ανέλαβε την ευθύνη στη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε οριστικά και αμετάκλητα ορισμένα ζητήματα.

Το πρώτο ζήτημα αφορά τον διορισμό του συγκεκριμένου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο έγινε στις 15 Δεκεμβρίου του 2017, για να λάβει τις ευθύνες του την 1/1/2018. Και φυσικά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον είχε ο κ. Παμπορίδης.

Όμως η νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή είναι συγκεκριμένη και στο άρθρο 8, παράγραφο 2, προβλέπει ότι για σκοπούς διασφάλισης των διατάξεων του εδαφίου 1, ο Πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους και μέχρι τη λήξη της θητείας τους προβαίνουν σε δήλωση προς το Υπουργικό Συμβούλιο του συμφέροντός τους σε επιχειρήσεις που διατηρούν, ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο να κρίνει τον βαθμό συνάφειάς τους με τις δραστηριότητες. Άρα, όφειλαν με την ανάληψη των καθηκόντων τους, ουσιαστικά όφειλαν πριν από τον διορισμό τους, να είχαν υποβάλει τις συγκεκριμένες δηλώσεις και να γνώριζε το Υπουργείο, για να αποφανθεί το Υπουργικό Συμβούλιο, εάν και κατά πόσο υπήρχε οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων. Πότε όμως υπέβαλαν τις δηλώσεις τους;

Από ό,τι έλεγξα από τις δηλώσεις που υπέβαλαν χθες, εκπρόθεσμα, στη Βουλή, οι δηλώσεις αυτές υπογράφηκαν από τα μέλη από τις 8 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Δηλαδή ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων και ενώ ήδη το διοικητικό συμβούλιο άρχισε τη λειτουργία του και είχε συνεδριάσεις.

Επίσης, στο άρθρο 8, παράγραφος 1, τονίζεται συγκεκριμένα ότι δεν διορίζεται άτομο που να έχει οποιοδήποτε άλλο άμεσο ή έμμεσο ή συγκρουόμενο συμφέρον σε επιχειρήσεις συναφείς με τις δραστηριότητες του οργανισμού. Και χθες από ό,τι προέκυψε από τη συζήτηση, όλες οι επιχειρήσεις έχουν συνάφεια με τον τομέα της υγείας.

Γιατί ακριβώς όταν ζητήσαμε από τον Υπουργό να μας πει πώς υλοποιήθηκε το άρθρο 6, παράγραφος 2 και υπόπαράγραφος γ της νομοθεσίας που αναφέρει ότι πρέπει να διοριστούν 2 πρόσωπα που προέρχονται από τη διοίκηση υπηρεσιών υγείας με εμπειρία πέραν των 5 ετών σε διευθυντικές θέσεις σε οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας αντίστοιχου μεγέθους με τον οργανισμό, δηλαδή ο δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός τομέας μιλούμε ουσιαστικά για νοσηλευτήρια για να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας. Όταν λοιπόν ρωτήσαμε ποια από αυτά τα μέλη πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, ο κ. Υπουργός μάς υπέδειξε 2 πρόσωπα και μας είπε ότι ο ένας έχει σχέση, γιατί ακριβώς είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου ασφαλιστικής εταιρείας, άρα οι ασφαλιστικές εταιρείες εμπλέκονται στον τομέα της υγείας και ο άλλος είναι ιδιοκτήτης εταιρείας safety food.

Τι σχέση έχουν αυτά, επαφίεται στην κρίση του καθενός να μπορεί να κρίνει.

Και επειδή λοιπόν όλα ενδεχομένως έχουν τη σχέση τους, θα ήθελα ακριβώς να υπενθυμίσω ότι όπως αποκάλυψε χθες ο Υπουργός Υγείας, η εταιρεία KPMG ανέλαβε τη διεκπεραίωση μελέτης προς όφελος του Υπουργείου, που αφορά ακριβώς τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού των κρατικών νοσηλευτηρίων εν όψει αυτονόμησης. Δηλαδή είχε την ευθύνη της ετοιμασίας αυτής της συγκεκριμένης μελέτης. Αυτή την μελέτη, τον περασμένο Οκτώβριο, στις 11 Οκτωβρίου, ανέλαβε να την παρουσιάσει στους ενδιαφερόμενους και σε ανοικτή συζήτηση, ο κύριος David Nickolson ως Ανώτερος Σύμβουλος της KPMG.

Και τίθεται το ερώτημα: Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αναλάβει την ευθύνη της μελέτης για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και της αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού, νομιμοποιείται το συγκεκριμένο άτομο το οποίο αποτελεί Ανώτατο Σύμβουλο της KPMG, την ίδια στιγμή να είναι και ο Πρόεδρος του Οργανισμού που θα προχωρήσει στην αυτονόμηση των νοσοκομείων; Το ερώτημα αυτό δεν θα το απαντήσω εγώ, άλλοι πρέπει να το απαντήσουν.

Την ίδια στιγμή όμως, θέσαμε ακόμα ένα ζήτημα. Εάν και κατά πόσο μελετήθηκε το βιογραφικό των προσώπων τα οποία έχουν διοριστεί. Εδώ υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια στη νομοθεσία που λέει ότι «μέλη του Συμβουλίου διορίζονται πρόσωπα ανώτατου ηθικού και επαγγελματικού επιπέδου, εγνωσμένου κύρους και εντιμότητας», και δεν αποτελεί προϋπόθεση εκπλήρωσης αυτών των προϋποθέσεων ότι κάποιος έχει γίνει Σερ, όπως μας είπαν χθες. Και έχω στη διάθεσή σας σωρεία δημοσιευμάτων αγγλικών εφημερίδων, αλλά όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί και σε πρακτικά συζητήσεων που έγιναν στο βρετανικό κοινοβούλιο, για το οποίο ο συγκεκριμένος πρόεδρος έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση της θέσης του, και στην ουσία για οικονομική αξιοποίηση της θέσης του προς ίδιον ενδεχομένως όφελος.

Και διερωτόμαστε, ο Υπουργός Υγείας όταν πρότεινε στο Υπουργικό Συμβούλιο τα συγκεκριμένα άτομα για να διοριστούν, μελέτησε το βιογραφικό τους, μελέτησε αυτά τα δεδομένα; Αντιλαμβάνομαι πως όχι, άλλοι ήταν οι σκοποί, άλλες ήταν οι προϋποθέσεις και ενδεχομένως οι σκοπιμότητες.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει μια πλήρης παραβίαση της νομοθεσίας όσον αφορά τον τρόπο διορισμού του συγκεκριμένου συμβουλίου. Εμείς θεωρούμε ότι το Συμβούλιο αυτό είναι άκυρο, δεν είναι νόμιμο και ως εκ τούτου δε νομιμοποιούνται οι πράξεις και οι ενέργειές του. Αυτός πιθανόν είναι και ο λόγος που εκ των υστερών έφεραν τις τροπολογίες για να αλλάξει η νομοθεσία και να μπορέσουν ακριβώς να νομιμοποιηθούν.

Και από τη στιγμή που συνεχίζει ο συγκεκριμένος οργανισμός να εκτελεί τα καθήκοντά του, πώς οι παρεμβάσεις του κ. Σιζόπουλου για σκοπούς διαφάνειας και χρηστής διοίκησης αναστέλλουν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ;

Keywords
Τυχαία Θέματα