Αντιπροσωπεία της Βουλής σε Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη του EK

Αντιπροσωπεία της Βουλής συμμετείχε στην ετήσια Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Νίκο Τορναρίτη (επικεφαλής), τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής

Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, Δημήτρη Δημητρίου και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μάριο Μαυρίδη.

Σε παρέμβασή του κατά την ανταλλαγή απόψεων για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου για το 2021, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο που πρέπει να έχουν τα εθνικά κοινοβούλια κατά τις διαδικασίες συλλογής πληροφοριών και στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται στη βάση των ευρημάτων κάθε Ετήσιας Έκθεσης.

Είπε, επίσης, ότι η ταχεία προώθηση των νομοσχεδίων για τη δικαστική μεταρρύθμιση, αποτελεί προτεραιότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων καθότι, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να υπάρξει κράτος δικαίου όταν η δικαιοσύνη αργεί να αποδοθεί.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι επιβάλλεται τάχιστα η σύσταση των κατάλληλων μηχανισμών και ανεξάρτητων θεσμών ελέγχου, γνωστό ως «σύστημα ελέγχου και ισορροπιών», που θα προλαβαίνουν και θα δρουν προληπτικά για την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς που ολοένα και αυξάνονται.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συζήτηση της έκθεσης σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως της Κυπριακής Βουλής, διαπιστώθηκε ότι στην Κύπρο έχουν γίνει βήματα για εκσυγχρονισμό του κράτους δικαίου και πάταξη της διαφθοράς, ωστόσο, υπολείπονται ακόμα να γίνουν περισσότερα, ειδικότερα όσον αφορά στη σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την πάταξη της διαφθοράς.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση με θέμα τον προτεινόμενο Μηχανισμό για τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στην ΕΕ, ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση του υπάρχοντος Μηχανισμού για το Κράτος Δικαίου.

Σημείωσε ότι, με την υιοθέτηση της προτεινόμενης διοργανικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέσπιση ενός νέου Μηχανισμού, η έκθεση θα έχει ουσιαστικότερο αντίκτυπο και θα λειτουργήσει ως μέθοδος συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών προς όφελος των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα