Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το κρίσιμο ραντεβού της οικονομίας

Ο χρόνος για το πρώτο κρίσιμο ραντεβού της κυπριακής οικονομίας μετρά αντίστροφα.

Η αναβολή της συζήτησης για την παραχώρηση των κρατικών εγγυήσεων ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα για κάλυψη ενδεχόμενων ζημιών των δανείων, που αποκτά από τον Συνεργατισμό, φαίνεται να αγγίζει τα όρια της ανεκτικότητας των ευρωπαϊκών Θεσμών.

«Δεν θεωρώ πως προκύπτει πρόβλημα από αυτή την αναβολή, αλλά σίγουρα είναι μια απόφαση, που πρέπει να ληφθεί τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο Υπουργός

Οικονομικών.

Το Σίγμα εδώ και μέρες επισημαίνει τους κινδύνους, που καραδοκούν σε περίπτωση καταψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής, της Παρασκευής 6 Ιουλίου, των κρατικών εγγυήσεων. Σε τέτοιο ενδεχόμενο η συμφωνία με την Ελληνική τινάζεται στον αέρα και αναλαμβάνει δράση η Φρανκφούρτη.

«Υπό τις περιστάσεις, και το τονίζω, η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή, λαμβάνοντας υπόψη πράγματι και το ορατό ενδεχόμενο λήψης εποπτικών μέτρων στην αντίθετη περίπτωση», πρόσθεσε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως, υπό τον πρόεδρο της Βουλής και ενέκρινε τέσσερα νομοσχέδια και ένα προσχέδιο κανονισμών, ώστε να καλυφθούν κενά και αδυναμίες στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Πρέπει να επιχειρήσουμε αυτή τη διόρθωση και είναι έκκληση που απευθύνουμε στη Βουλή το συντομότερο δυνατό και πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής στα μέσα του Ιούλη, το πλαίσιο αυτό να έχει εγκριθεί, είπε ο ΥΠΟΙΚ».

Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε τη σημαντικότητα, για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, της ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισίου ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική, αλλά κυρίως ταχύτερη η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που βαραίνουν τις τράπεζες του τόπου.

Την ίδια ώρα έδωσε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λέγοντας ότι για κάθε χρόνο, που απαιτείται για εκποίηση προκύπτει κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Υπό τη μορφή αυξημένων προβλέψεων, αυξημένων κεφαλαίων, που τελικά αυτή η πίεση μεταφέρεται στους δανειολήπτες. Οι οποίες δημιουργούν μια υπέρμετρη πίεση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και τελικά πάνω στους δανειολήπτες και συνεπώς θεωρούμε πως προκύπτει ανάγκη κατεπείγουσας βελτίωσης αυτού του νομοθετικού πλαισίου», είπε.

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως στις εκποιήσεις, στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, στην πώληση δανείων από τις τράπεζες και στις μεταβιβάσεις και υποθηκεύσεις ακινήτων.

«Δεν προκύπτει καμιά διαφοροποίηση του πλαισίου προστασίας, το οποίο παραμένει αμετάβλητο αλλά ενισχύεται η αποτελεσματικότητα, η ταχύτητα των διαδικασιών για τις περιπτώσεις που πρέπει, ενώ ταυτόχρονα και από την άλλη διευρύνεται το εύρος του πλαισίου αφερεγγυότητας δίνοντας την αναγκαία προστασία και διευκόλυνση στους δανειολήπτες που έχουν ανάγκη αυτή την προστασία», τόνισε ο Υπουργός.

Το κυβερνητικό πακέτο αλλαγών προωθήθηκε αμέσως στη Βουλή, ώστε να αρχίσει η συζήτησή του στην επιτροπή οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα