Αντίστροφη μέτρηση για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ (βίντεο-χάρτες)

«Η Κύπρος έχει αποφασίσει να παραχωρήσει μέρος των προβλημάτων με την Τουρκία στις εταιρείες», δήλωσε ο Ειδικός σε θέματα ενέργειας Κωνσταντίνος Παπαλουκάς αναφορικά με τις όποιες απειλές της Τουρκίας και την αμφισβήτησή της σε συγκεκριμένα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ. «Μπορούμε να κινηθούμε καλύτερα στο νομικό πλαίσιο. Η Κύπρος δεν πάει με στρατιωτική προσέγγισή στο όλο ζήτημα, αλλά με την οικονομική»,

είπε ο κ. Παπαλουκάς στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

Όσον αφορά τον αγωγό προς Τουρκία, εξήγησε πως στο πρώτο μισό του 2018 θα διαφανεί πως η Άγκυρα δεν είναι αξιόπιστη χώρα ως διακομιστής φυσικού αερίου και αυτό δίνει, όπως είπε, πλεονέκτημα στον αγωγό East Med.

O κρατικός ενεργειακός βραχίονας της Κυβέρνησης Ερντογάν, Botas, βρίσκεται στα δικαστήρια με την Ελληνική ΔΕΠΑ για δυο θέματα. Όποτε υπήρχε κάποιας οικονομικής φύσεως πρόβλημα, η Τουρκική Εταιρεία προσέφευγε στο να χαμηλώνει την πίεση για τον αγωγό.

Κληθείς να σχολιάσει τις νέες εξαγγελίες της ΈΝΙ, είπε πως η εμπλοκή της Ιταλίας στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντική. «Πέραν τη ΕΝΙ και των συμφωνιών που έχει κλείσει, η Ιταλία είναι η μόνη χώρα που έχει ενεργειακό κόμβο. Αυτός ο κόμβος παρουσιάζει διακυμάνσεις λόγω των μικρών ποσοτήτων που εμπορεύονται εκεί. Η Ιταλία παίρνει τον μεγαλύτερο όγκο φυσικού αερίου από τον βορρά και συγκεκριμένα από την Ελβετία που δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει μεγαλύτερο κόστος, γεγονός που κάνει τον αγωγό East Med ελκυστικό».

Το γεωτρύπανο της ENI Saipem 1000 φαίνεται από τους χάρτες στο marine traffic να πλησιάζει στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου το επόμενο διάστημα θα προβεί σε γεώτρηση στο οικόπεδο 6.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι χάρτες της ΕΝΙ με τα κοιτάσματα τύπου «Ζορ» στο Οικόπεδο 8.

Keywords
Τυχαία Θέματα