Αντισυνταγματική η μη παραχώρηση σύνταξης χηρείας σε άνδρες

Αναφορικά με το επίκαιρο θέμα της μη προώθησης νομοθετικής ρύθμισης για την παραχώρηση σύνταξης χηρείας στον επιζώντα άνδρα σύζυγο, όπως γίνεται, αντίθετα, στη χήρα, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, στα πλαίσια του Άρθρου 39 του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, Ν. 1/80, εκτιμώ ότι, ανάμεσα σ’ άλλα, αντίκειται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας (Άρθρο 28 του Συντάγματος) και συνιστά ειδικότερα δυσμενή διάκριση λόγω φύλου.

Τούτο όταν μάλιστα υπάρχει ήδη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [ΔΕΚ, πλέον Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ)] ήτοι

η απόφαση Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) κατά Ευθυμίου Εβρενόπουλου, Υπόθεση C-147/95, ημ. 17.4.1997 (Συλλογή 1997, σ. I 2057) στην οποία κρίθηκε, ανάμεσα σ’ άλλα, ότι το άρθρο 119 της Συνθήκης Ε.Ο.Κ. (ήδη άρθρο 141 της Συνθήκης ΕΚ μετά τη Συνθήκη του Άμστερνταμ) επιβάλλει τη χορήγηση στους χήρους, οι οποίοι υφίσταντο δυσμενή διάκριση από Ελληνική νομοθεσία, συντάξεως ή άλλης παροχής επιζώντος συζύγου υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τις χήρες.

Σχετικές είναι και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας της Ελλάδας 2527/2008, 679-80/2005, 1312/2002, 2704/2001, κ.α.).

Συναφώς, «Η παράγραφος 1 του Άρθρου 28 του Συντάγματος καθιερώνει, όχι μόνο την ισότητα όλων ενώπιον του Νόμου, αλλά και την ισότητα του Νόμου απέναντί τους. Δεσμεύει το νομοθέτη, ο οποίος, στη ρύθμιση ουσιωδώς ομοίων πραγμάτων, σχέσεων, καταστάσεων ή κατηγοριών προσώπων, δεν δύναται να μεταχειρίζεται τις περιπτώσεις αυτές με ανόμοιο τρόπο, εισάγοντας εξαιρέσεις και κάνοντας διακρίσεις, εκτός αν η διαφορετική ρύθμισή τους δεν είναι αυθαίρετη, γιατί είναι αντικειμενικά δικαιολογημένη» (Δημοκρατία ν. Γιαλλουρίδη κ.ά. (1990) 3(ΣΤ) Α.Α.Δ. 4316, απόφαση 7 Δικαστών).

Συνεπώς, η σχετική ρύθμιση επιβάλλεται να επεκταθεί και να τύχει εφαρμογής για λόγους ισότητας και υπέρ της κατηγορίας των χήρων ανδρών, στα πλαίσια της ισότιμης νομικής αντιμετώπισης και αποκατάστασης μεταχείρισης των δύο φύλων, με τη μη προώθηση νομοθετικού μέτρου για την άρση της κατάφωρης αυτής αδικίας να συνιστά οξύμωρο φαινόμενο κοινωνικής οπισθοδρόμησης και αδικίας, καθώς αντικειμενικά δεν υφίσταται ουδείς αντικειμενικός και εύλογος λόγος για την άνιση αυτή μεταχείριση και το αρμόδιο Δικαστήριο της Κύπρου (Διοικητικό Δικαστήριο) υποχρεούται να παράσχει αποτελεσματική θεραπεία.

*O Δημοσθένης Στεφανίδης είναι Δικηγόρος.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα