Αντισυνταγματικός ο νόμος για αξιόγραφα

Φοίβος Μαυροβουνιώτης: Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποτελεί μια αναμενόμενη εξέλιξη
Οι επτά γνωματεύσεις ανεβάζουν τον αριθμό των αναφορών που έχουν ώς τώρα κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στις οκτώ, από τις συνολικά 16 που είχαν καταχωρισθεί

Αντισυνταγματικά έκρινε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο εφτά νομοθετήματα που είχε ψηφίσει η Ολομέλεια της προηγούμενης Βουλής και για τα οποία είχαν καταχωρισθεί αναφορές εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ανάμεσα

στα νομοθετήματα είναι και εκείνα σε σχέση με τον συμψηφισμό των δανείων με εξασφάλιση αξιόγραφα, καθώς και αυτό που αφορά στο «πόθεν έσχες» για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «σύμφωνα με τις γνωματεύσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τα εφτά νομοθετήματα κρίθηκαν ότι πάσχουν συνταγματικά, ότι προσκρούουν δηλαδή σε ειδικές διατάξεις του Συντάγματος και επομένως θεωρούνται ως άκυρα.

»Αυτές οι επτά γνωματεύσεις ανεβάζουν τον αριθμό των αναφορών που έχουν ώς τώρα κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στις οκτώ, από τις συνολικά 16 που είχαν καταχωρισθεί και κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα νομοθετήματα και στις οκτώ», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, προσθέτοντας πως «αυτό το γεγονός πρέπει να προβληματίσει πάρα πολύ σοβαρά».

Ο κ. Κληρίδης σημείωσε πως τον περασμένο Μάιο, οπόταν είχαν καταχωρισθεί αυτές οι αναφορές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα, είχε διατυπωθεί κριτική και εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, ότι δεν έπρεπε να προωθηθούν και ότι υπάρχουν άλλοι λόγοι ή σκοπιμότητες.

«Τελικά, καμιά σκοπιμότητα ούτε κίνητρο άλλο υπάρχει, πέραν της διαφύλαξης του Συντάγματος, και αυτό έχει επισφραγιστεί σήμερα και με τις γνωματεύσεις αυτές ότι πράγματι υπήρχε πρόβλημα συνταγματικότητας», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο κ. Κληρίδης είπε πως από τα εφτά νομοθετήματα τα πέντε συνδέονται μεταξύ τους, «με την έννοια ότι αναφέρονται σε μια προσπάθεια που είχε γίνει για επιβολή του λεγόμενου 'πόθεν έσχες' σε διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής όπως είναι για τους δημόσιους υπαλλήλους, για τους εκπαιδευτικούς, για τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και για την Αστυνομία και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

Πρόσθεσε πως τα άλλα δύο αφορούν ένα νόμο για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών εταιρειών, και ένα νόμο για τη ρύθμιση των αναδιαρθρώσεων πιστωτικών διευκολύνσεων.

Ερωτηθείς για τις υπόλοιπες οκτώ αναφορές, είπε πως αναμένεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκδοθούν γνωματεύσεις και γι' αυτές.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου κατόχων αξιόγραφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης, σχολιάζοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είπε ότι η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, είπε ότι όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν το σχετικό νομοθέτημα για συμψηφισμό των δανείων με την εξασφάλιση αξιογράφων που είχαν κουρευτεί. Ο ΔΗΣΥ, είπε, είχε επικαλεστεί την αρχή της ισότητας, η οποία παραβιάζεται με το εν λόγω νομοθέτημα, επισημαίνοντας, επίσης, ότι η Βουλή δεν δικαιούται να παρεμβαίνει σε ιδιωτικές συμβάσεις.

Διερωτήθηκε ο κ. Μαυροβουνιώτης αν το κούρεμα των καταθέσεων, των μετοχών και των αξιόγραφων δεν ήταν παράνομο, όταν ψήφιζαν τον σχετικό νόμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα