Άντρος Κυπριανού: Θέλουμε μια Κύπρο απαλλαγμένη από μνημόνιο

Συνεχίζει και ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του στην Αθήνα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, με συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών.

Στο μεταξύ, χθες την αμέριστη συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων και του ελληνικού λαού «στα αιτήματα του κυπριακού λαού για δικαιοσύνη και αλήθεια, αλλά και

την ενότητα των δύο λαών σε κοινά ζητήματα και διεκδικήσεις», εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προς τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος την επισκέφθηκε τη Δευτέρα αργά το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον Εκπρόσωπο Τύπου και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, Γιώργο Λουκαΐδη.Η κ. Κωνσταντοπούλου, αφού ενημερώθηκε αναλυτικά, όπως είπε, από τον κ. Κυπριανού για την κατάσταση στην Κύπρο, και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να εξευρεθεί λύση «στο πλαίσιο και με ενεργοποίηση των συνομιλιών των κοινοτήτων, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και με αποτροπή ενεργειών οι οποίες τορπιλίζουν το διάλογο».Ακόμα, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε σε δηλώσεις της ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο την πρώτη επίσημη επίσκεψή της ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι είναι τότε ευκαιρία «η πολύ παραγωγική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων που είχαμε σήμερα, να συνεχιστεί κι όταν έρθετε στη Λευκωσία».Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, εκφράζοντας και την πικρία και ανησυχία του για την τροπή των πραγμάτων στο εθνικό θέμα, είπε ότι ενημέρωσε την κ. Κωνσταντοπούλου «για τη μη εξέλιξη στο Κυπριακό» ευχαριστώντας την ταυτόχρονα, όπως έκανε και με όλους τους αρχηγούς κομμάτων και εκπροσώπους της πολιτείας που είδε κατά τη χθεσινή, φορτωμένη μέρα του, για την αμέριστη στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, κόμματα και λαός, στον αγώνα του κυπριακού λαού για απελευθέρωση και επανένωση.«Θέλουμε η Κύπρος να μετατραπεί σε μια χώρα ειρηνική, όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες θα ζούμε μέσα σε συνθήκες ειρήνης και –ελπίζω και εύχομαι– απαλλασσόμενοι από το Μνημόνιο, σε συνθήκες ευημερίας», είπε ο κ. Κυπριανού.Από τη μεριά της, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι ένα από τα ζητήματα που ευελπιστεί να συζητήσει και κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, είναι «και το ζήτημα των μνημονιακών πολιτικών που έχουν στραγγαλίσει τους ευρωπαϊκούς λαούς».Αναφερόμενος και αυτός στα οικονομικά προβλήματα των δύο χωρών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε κατ’ αρχάς ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ακολουθούν βίους παράλληλους σε κάποια ζητήματα.«Σίγουρα όμως», πρόσθεσε, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι διαφορετικά από αυτά της ελληνικής. Το δικό μας πρόβλημα ήταν, κυρίως, πρόβλημα του τραπεζικού τομέα και όχι δημοσιονομικό, αλλά πρέπει να πω ότι, δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επέλεξαν με τον ίδιο δογματικό τρόπο να επιχειρήσουν την επίλυση των προβλημάτων σε εθνικό επίπεδο, ανεξάρτητα από τις διαφορές που υπήρχαν σε αυτά τα προβλήματα, με αποτέλεσμα οι λαοί στις χώρες μας να αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ μεγάλες δυσκολίες».

Ενημερωτικού χαρακτήρα η συνάντηση Κυπριανού-ΚαμμένουΟλοκληρώνοντας την πρώτη μέρα των επαφών κορυφής με πολιτικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους της Ελλάδας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συναντήθηκε στο Πεντάγωνο χθες με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.Η συνάντηση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και από τις δύο πλευρές, ενώ ο Άντρος Κυπριανού εστιάστηκε κυρίως στο Κυπριακό ζήτημα, εκφράζοντας προς τον κ. Καμμένο την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν δείχνει διάθεση να εκτονώσει την κρίση που η ίδια προκάλεσε με την αποστολή του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, ούτως ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Νωρίτερα το απόγευμα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ελλάδος, Κώστα Ήσυχο, με τον οποίο επίσης είχαν «μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, επί διμερών θεμάτων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα