Άντρος: Ναι σε άρση εμπάργκο, χωρίς να γίνουμε δορυφόρος των ΗΠΑ

Για τη δημόσια επιστολή- καταπέλτη παραγόντων Ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν έχει κάτι με τους ομογενείς, αλλά μόνο με την Κυβέρνηση έχει αντιπαράθεση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Διερωτήθηκε εάν το νομοσχέδιο είναι όπως το περιγράφουν

οι ομογενείς, γιατί δεν το δίνουν στην δημοσιότητα, γιατί δεν ανοίγει ένας δημόσιος διάλογος για το τι αυτό προνοεί. Εξήγησε ότι δεν είναι ενάντια στην αναβάθμιση των σχέσεων της ΚΔ με τις ΗΠΑ. Επεσήμανε ότι όσον αφορά στο νομοσχέδιο έχουν δώσει κάποιες αναφορές σήμερα στην δημοσιότητα, ενώ μετά την μετάφραση που γίνεται στα Ελληνικά θα το δώσει ολόκληρο στην δημοσιότητα. Πρόκειται, ανέφερε, για δημόσιο έγγραφο, δεν το έχουν υποκλέψει, το βρήκαν από δημοσίευση.

Αναφερόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε ότι δεν του βγάζει κανείς από το μυαλό ότι έχει πάει κατ' επανάληψη στις ΗΠΑ και συζήτησε με το αμερικανικό ΥΠΕΞ το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, συμπεραίνοντας ότι έχει την υιοθέτηση της ΚΔ.

Υπενθύμισε ότι χαιρέτισε την άρση του εμπάργκο των όπλων αλλά έχουν την θέση ότι «είμαστε θύμα αυτής της κατάστασης, αφού η Τουρκία έκανε εισβολή στην Κύπρο και οι ΗΠΑ πωλούν όπλα στην Τουρκία και όχι στην Κύπρο. Έπρεπε να κάνουν το αυτονόητο».  Διερωτάται δε εάν προτεραιότητα για την Κύπρο αυτή την στιγμή είναι η αγορά οπλισμού. Σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού, ο οποίος επικαλείται το νομοσχέδιο, «όσο οπλισμό έχουμε και προέρχεται από την Ρωσία, πρέπει να τον πουλήσουμε και να τον αντικαταστήσουμε κατά προτίμηση από οπλισμό των ΗΠΑ ή ΝΑΤΟικό μέλος». Επίσης, ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει αναφορά ότι δεν πρέπει να γίνονται διευκολύνσεις σε ρωσικά πλοιά, στα λιμάνια τα οποία θα πηγαίνουν στην Συρία. Στο νομοσχέδιο που πήγε στο Κογκρέσο, όμως, αναφέρεται ότι εκεί και όπου παραχωρούνται ευκολίες στην Ρωσία, πρέπει να τερματιστούν. Διερωτάται εάν αυτά δεν είναι εχθρικές ενέργειες προς τη Ρωσία. Επανέλαβε ότι δεν έχουν πρόβλημα με την αναβάθμιση των σχέσεων με Ρωσία, φτάνει να μην γίνεται σε βάρος των σχέσεων με άλλες χώρες.

Αναλύοντας το νομοσχέδιο είπε ότι γίνεται αναφορά ξεκάθαρα ότι όταν εγκριθεί το νομοσχέδιο η Κύπρος θα πρέπει να κάνει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη και αυτό είναι πρόσδεση στο άρμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Διερωτάται γιατί ενόχλησε την ομογένεια η δική τους διαφορετική άποψη. Εξήγησε ότι συναντάει αυτούς τους ανθρώπους όταν πηγαίνει στη Νέα Υόρκη και είναι πολύ επιθετικοί, αλλά μετά από κάθε συζήτηση καταλήγουν ότι "δεν έχουν επιχειρήματα να απαντήσουν σε αυτά τα οποία τους λέω".    

Keywords
Τυχαία Θέματα